Frida Kahlo (6 iulie 1907 – 13 iulie 1954), pictoriţă mexicană

Frida Kahlo – Self-Portrait as a Tehuana

Frida Kahlo (6 iulie 1907, Coyoacán, Mexic – 13 iulie 1954) a fost o pictoriţă care ocupă un loc central în arta picturală mexicană. Opera Fridei Kahlo, extrem de originală, poate fi situată la confluenţa mai multor curente: simbolism, realism, suprarealism, expresionism, prezentând şi puternice influenţe ale artei indigenilor din Mexic. Temele sale predilecte au fost autoportretele şi durerea care a însoţit-o de a lungul întregii sale vieţi.Mama artistei, Matilde Calderón y González, de origine mexicană, cu rădăcini indigene, a fost de asemenea pictoriţa. Tatăl, Carl Wilhelm Kahlo, născut în Pforzheim, Germania, artist fotograf şi pictor totodată, era un emigrant care provenea dintr-o familie de evrei germano-maghiari. La vârsta de 8 ani s-a îmbolnăvit de poliomielită care i-a afectat grav dezvoltarea piciorului drept.

Frida Kahlo – Self-Portrait with Loose Hair

A făcut studii strălucite pregătindu-se pentru o carieră în medicină. Destinul a făcut probabil să se întâlnească cu marele pictor muralist mexican Diego Rivera, care executa o lucrare la şcoala unde studia ea, şi care atât de mult a impresionat-o, încât se lăuda colegelor că o să facă un copil cu acesta. Avea atunci 15 ani, iar Diego era cu 20 de ani mai mare, fiind un pictor consacrat. La vârsta de 18 ani suferă însă un grav accident de autobuz, care-i va afecta întreaga viaţă, aceasta transformându-se într-un lung şir de spitalizări şi operaţii.

Frida Kahlo – Without Hope

S-a năruit acum şi şansa de a avea copii. Dar de acum încolo începe să se preocupe serios de pictură, în care a iniţiat-o tatăl său de care a legat-o un puternică afecţiune. Această muncă făcută din pasiune, a ajutat-o să treacă peste toate suferinţele fizice îndurate. Se angajează şi în politică, de partea stângă a baricadei, înscriindu-se în partidul comunist. Luptă de asemenea pentru emanciparea femeilor din Mexic, chiar ea fiind un exemplu prin afişarea libertăţii sale de femeie modernă şi chiar a bisexualităţii sale (are legături amoroase cu celebra fotografă Tina Modotti şi cu cântăreaţa mexicană Chavela Vargas). În această perioadă, probabil la o întrunire politică, îl întâlneşte pe Diego Rivera, militant de stânga şi el.

Frida Kahlo – The Love Embrace of the Universe, the Earth (Mexico), Diego, Me, and Senor Xolotl.

Pasiunea se dezlănţuie şi în anul următor se căsătoresc. Se stabilesc, după o perioadă, în Coyacan, în “Casa albastră”, casa părintească a Fridei, în care aceasta işi va petrece restul vieţii şi care după moartea sa va deveni muzeu memorial.

Frida Kahlo (6 iulie 1907 – 13 iulie 1954), pictoriţă mexicană

Din blogosfera.

lili3d.Sunt

Teo Negură.J’accuse

Posted on iulie 6, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Aflu acum ca si tu pictezi, inseamna ca fiica ta ti-a mostenit talentul, pasiunea pentru arta.
  Ii doresc bafta la examene si o vacanta frumoasa!

 2. fiica mea intra imediat in a doua sesiune de examene din viata de student – a ales Arte Plastice + Italiana , Universitatea Augsburg
  Eu doar cochetez cu pictura, tot mai rar…un hobby prafuit; însa fiica mea o va face profesional – peste 3 ani va fi profesor de arte plastice si italiana.
  Imbratisari. O saptamana minunata iti doresc.

 3. Nu am stiut ca si fiica ta picteaza.O felicit pentru nota obtinuta si pentru ca a ales aceasta artista deosebita.
  Acest articol e repostat, ma bucur ca l-am gasit in arhiva blogului.
  Iti multumesc, Carmen.
  Un weekend placut iti doresc!

 4. Fascinata persoana, valoroasa capodopera artistica! Frumoasa prezentare, Gabi draga! Frida Kahlo a fost si tema Lucrarii de Abitur a fiicei mele Raluca. A luat nota maxima, doar pentru ca s-a implicat extraordinar. Însa ce a fost mai greu, a fost partea practica a lucrarii, unde a trebuit sa prezinte cel putin trei compozitii pe panza, exprimate prin prisma si stilul Kahlo! ce experienta de viata are un tanar de 18 ani de pe bancile liceului, în comparatie cu ambitiile, durerile si trairile profunde ale Fridei?!
  Sa ai un weekend minunat!

 1. Pingback: Poveste de vis (86) « Teo Negură – Trafic cu hituri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: