Vasily Polenov(1 iunie 1844 – 18 iulie 1927), pictor peisagist rus

Vasily Polenov – Grandmother`s Garden

Vasily Polenov – A courtyard in Moscow

Vasily Polenov – Old mill

Vasily Polenov – The Burnt Forest

Vasily Polenov – Early Snow (c. 1880)

Vasily Polenov – Le droit du Seigneur

Vasily Polenov – He that is without sin…

Vasily Polenov – He is guilty of death

Vasily Polenov – Christ overlooking Jerusalem

Vasily Dmitrievich Polenov(in rusa: Васи́лий Дми́триевич Поле́нов; 1 iunie 1844 – 18 iulie 1927) a fost un pictor peisagist rus asociat miscarii Peredvizhniki de artisti realisti.
Nativ al  St.Petersburg, Polenov a studiat sub indrumarea lui Pavel Chistyakov si la Academia Imperiala de Arte din 1863 pana in 1871. A fost coleg de clasa si prieten apropiat cu Rafail Levitsky, un adept al miscarii artistice Peredvizhniki si un fotograf renumit.

Ca licentiati, Polenov si Levitsky au locuit si muncit impreuna in „Devich’e Pole” (numele strazii „Maiden’s Field”), intro mansarda a casei Olsufevsky (caminul viitoarei sotii a lui Rafail Levitsky, Anna Vasilevna Olsufevsky). Aceasta casa este ilustrata de Polenov in pictura “Grandmother’s garden” (1878).

Polenov a fost la academiile de arta din Italia si Franta, unde a pictat un numar de picturi in spiritului academismului cu subiecte luate din istoria europeana, ca de exemplu, „Droit de Signeur” (1874), galeriile Tretyakov; in acelasi timp a pictat si in aer liber.

Polenov a luat parte la razboiul ruso-turc (1877-1878) ca artist de razboi. Reintors din razboi, el s-a alaturat miscarii Peredvizhniki, luand parte la expozitiile lor mobile. Lucrarile lui au castigat admiratia lui Pavel Mikhailovich Tretyakov, care a achizitionat multe dintre lucrarile lui pentru galeria sa.
In ultimii parte a anilor 1870, Polenov s-a concentrat asupra picturii de peisaje in traditia realista a lui Aleksey Savrasov si Fyodor Vasilyev.

Schitele lui Polenov cu Orientul Mijlociu si Grecia (1881–1882) au pavat drumul lui spre capodopera sa, „The Christ and the Sinner” (1886–87), o abordare interesanta de a actualiza sitemul pictural al academismului. In lucrarile de la sfarsitul anilor 1880, Polenov a incercat sa combine subiectele Noului Testament cu peisajele. Inca din anii 1870, Polenov a inceput sa lucreze si decoratii la teatre.

Polenov a fost ales membru al Academiei de Arte din St.Petersburg in 1893, si a fost decorat cu titlul de Artist al Poporului in 1926. Timp de multi ani a pregatit tineri pictori la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova. Printre elevii lui s-au numarat Abram Arkhipov, Isaac Levitan, Konstantin Korovin, Emily Shanks si Alexandre Golovine.

Vasily Polenov(1 iunie 1844 – 18 iulie 1927), pictor peisagist rus

Din blogosfera.

Ioan Usca.Cântecul Nataşei de 1 Iunie

Ioan Usca.Acomodare

Florina Lupa Curaru.Să creşteţi mari!

Teo Negură.Dupa deget

Pilula lu` Lisandru.GURA LU` AINŞTAIN – “Galacsea lu andromeda să va pupa cu calea lu laptele. Şi ales bules!”

Ulise al II-lea cel Ocoş.Lătrături ocoşe (010612)

Zamfir Turdeanu’.Clipe încremenite (010612)

Amintiri din filumenie.Vechi scăpărări (010612)

Posted on iunie 1, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: