Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649), pictor si desenator francez

Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649) a fost un pictor si desenator francez, care probabil e cunoscut mai bine pentru introducerea in Franta a stilului baroc italian.

Tatal lui,  Laurent era pictor in Paris si l-a invatat primele notiuni de pictura. Fratele lui Simon, Aubin Vouet (1595–1641) si nepotul lui Ludovico Dorigny (1654–1742) au fost pictori si ei. Simon si-a inceput cariera in pictura ca portretist. La o varsta frageda a calatorit in Anglia si a facut parte din anturajul  Baronului de Sancy, ambasadorul francez la Constantinople. De acolo a plecat la Venetia si in Roma in 1614.

A petrecut o perioada indelungata in Italia, din 1613 pana in 1627. A stat mai mult in Roma unde aparuse stilul baroc.A primit o  alocatie de la regele Frantei si protectorii sai incluzand familia Barberini, Cassiano dal Pozzo, Paolo Giordano Orsini si Vincenzo Giustiniani si a vizitat si alte parti din Italia: Venetia, Bologna, (unde familia Carracci avea academia lor), Genova, si Neapole. El era un academic natural care absorbea orice vedea si studia, redand totul in picturile lui.Succesul imens a lui Vouet in Roma a condus la alegerea lui ca presedinte al Accademia di San Luca in 1624. In 1626 s-a casatorit cu Virginia da Vezzo care a fost modelul pentru Madonnele lui Vouet. In ciuda succesului lui din Roma, Vouet s-a reintors neasteptat in Franta in 1627, urmand recomandarile presante ale Ducelui de Béthunes si o convocare urgenta de la rege.

Noul stil a lui Vouet a fost clar italian, importand stilul baroc italian in Franta. A adaptat acest stil la  grandoarea decorativa din era lui  Louis XIII si Richelieu si a fost numit primul pictor al Regelui. Louis XIII a comandat portrete, desene de tapiserie si picturi pentru el si Palais du Louvre,  Palais du Luxembourg si Château de Saint-Germain-en-Laye. In 1632 a lucrat pentru Cardinal Richelieu la Palais-Royal si Château de Malmaison.

In Paris, Vouet era forta proaspata care domina pictura franceza, pictand numeroase altare publice si decoruri alegorice pentru  clienti privati. Atelierul lui Vouet a fost o adevarata scoala de pictori francezi pentru generatia urmatoare.

Cel mai influent elev al sau a fost Charles le Brun, care a  organizat toata pictura decorativa din interiorul palatului Versailles si a dictat stilul oficial la curtea lui Louis XIV al Frantei, insa din gelozie l-a exclus pe Vouet din Académie Royale in 1648. Alti studenti de-ai lui Vouet au fost Valentin de Boulogne, Charles Alphonse du Fresnoy, Pierre Mignard, Eustache Le Sueur, Nicolas Chaperon, Claude Mellan si artistul flamand Abraham Willaerts. Vouet a fost prieten si cu Claude Vignon.

Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649), pictor francez

Din blogosfera.

Cristian Lisandru.Apariţie editorială – Cristian Lisandru – “De-ale chefliilor”

Ioan Usca.Călin (File de poveste)

Lili3.59 de principii ale profesorului de succes (53) 

Teo Negură.Mistreţul (c)u-rât de argint

Cosmin Stefanescu.Euro Trip Viena 2011-2012 (1)

Cosmin Stefanescu.Euro Trip – Venetia – 2011 – 2012 (2)

Cosmin Stefanescu.Euro Trip – Venetia – Masti venetiene – 2011-2012 (2a)

Posted on ianuarie 9, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 17 comentarii.

 1. Psihotim Timisoara va recomanda: – Examinare psihologica la angajare / periodica pentru toate profesiile,Examinare psihologica pentru concurs post cadru didactic, asistente medicale, admitere facultate,Evaluare, recrutare si selectie profesionala Analiza psihologica a muncii si prevenirea accidentelor de munca, Examinare obtinere permis conducere auto,Examinare siguranta circulatiei. Examinare obtinere/prelungire permis port-arma letala/neletala (autorizare, angajare) in Timisoara. http://www.psihotim.ro

 2. Iti multumesc, Gabi.

 3. Buna, vrei sa faci schimb de linkuri cu http://DigiFilme.com ?
  Daca da intra aici : http://digifilme.com/linkex adaugi linkul tau si totul se face automat sau raspunde aici la comment

 4. Talentul nu poate sa aduca decat admiratie.
  Sa ai o saptamana frumoasa Gabi!

 5. Gânduri bune la ceas de seară, Gabi, este foarte greu să faci o alegere, chiar după câteva minute de reflecţie. Am să aleg totuşi, pentru abundenţa detaliilor şi pentru impactul vizual puternic, acest tablou:
  „Simon Vouet – Father Time Overcome by Love, Hope and Beauty”

  Numai bine, o seară liniştită!

 6. The Fortune Teller, mi se pare un tablou absolut remarcabil prin expresivitatea chipurilor. Sunt de un realism impresionant iar mesajul pe care îl transmite este evident. Imi este din ce în ce mai greu să mă pronunţ în privinţa pictorului preferat …
  Şi totuşi mă opresc la Shishkin, marele peisagist rus.

 7. Azi ma opresc la al treilea tablou, Mary… imi place cel mai mult. Sa ai o saptamana usoara, Gabriela!

 1. Pingback: Guido Cagnacci (19 ianuarie 1601 – 1663), pictor baroc italian « my heart to your heart

 2. Pingback: Nicolas Régnier(1591–1667), pictor flamand baroc « my heart to your heart

 3. Pingback: Miercurea în imagini. Pictorii iernii 3 « Mirela Pete. Blog

 4. Pingback: Au trecut dom’le « Clipe de Cluj

 5. Pingback: innerspacejournal

 6. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 100) « Teo Negură

 7. Pingback: Povestea parfumată la început de an « Mirela Pete. Blog

 8. Pingback: Opţiuni ferme « Ioan Usca

 9. Pingback: Frica « • Gabriela Elena •

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: