Frederic Leighton(3 decembrie 1830 – 25 ianuarie 1896), pictor si sculptor englez

Frederick Leighton – The Fisherman and the Syren

Frederick Leighton – Greek Girls Picking up Pebbles by the Sea

Frederick Leighton – Biondina

Frederick Leighton – Girl in Green

Frederick Leighton – Mrs James Guthrie

Frederick Leighton – The Painter’s Honeymoon, 1864

Frederic Leighton, 1st Baron Leighton PRA (3 decembrie 1830 – 25 ianuarie 1896), cunoscut ca Sir Frederic Leighton, Bt a fost un pictor si sculptor englez. A pictat tablouri cu subiecte istorice, biblice si clasice. Leighton a fost titularul rangului de pair cu cea mai scurta perioada din istorie; dupa numai o zi, titlul a fost pierdut .

Leighton s-a nascut in Scarborough intro familie care se ocupa de afaceri de import si export. A studiat la University College School, Londra. Dupa aceea si-a continuat studiile in Europa, mai intai cu Eduard Von Steinle apoi cu Giovanni Costa. Pe cand se afla in Florenta, la varsta de 24 de ani, unde studia la Accademia di Belle Arti, el a pictat „Cimabue`s Celebrated Madonna”. A locuit in Paris din 1855 pana in 1859, unde i-a cunoscut pe Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix, Jean-Baptiste-Camille Corot si Jean François Millet.

In 1860 s-a mutat la Londran, unde s-a alaturat pre-rafaeaelitlor. A desenat mormantul Elizabethei Barrett Browning pentru Robert Browning din cimitirul englezesc din Florenta in 1861. In 1864 a devenit asociat al Royal Academy, iar in 1878 a ajuns presedintele ei (1878–96). Sculptura lui din 1877, „Athlete Wrestling with a Python”, a fost considerata la acea vreme ca fiind  inaugurarea renasterii in sculptura contemporana britanica, adica New Sculpture. Picturile lui au reprezentat Anglia la mare expozitie din 1900  de la Paris.

Leighton a fost innobilat la Windsor in 1878, fiind numit Baronet al Holland Park Road din parohia  St Mary Abbots, Kensington, din comitatul Middlesex. A fost primul pictor caruia i s-a dat rangul de pair in Lista Onorurilor de Anul Nou din 1896. A devenit Baronul Leighton de Stretton din comitatul Shropshire pe 24 ianuarie 1896; Leighton a murit a doua zi din cauza unei angine pectorale.

Deoarece n-a fost casatorit, dupa moartea lui titlul de baron s-a stins a doua zi. Casa lui din Holland Park, Londra a devenit muzeu, Leighton House Museum.

Sir Frederic Leighton(3 decembrie 1830 – 25 ianuarie 1896), pictor si sculptor englez

Posted on decembrie 3, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

  1. O voluptate si o sensualitate exceptionala in aceste picturi care ne atrage creind o placere de a privi si admira.

  2. se vede ca a fost un mare artist……a stapinit bine misloacele de exprimare ….va multumesc

  3. Bine, am sa te trec in blogroll!

  4. e clar ca esti o personalitate fascinanta!ce parere ai de un link exchange cu filmeboo.com?pr 3 1 000 + vizite pe zi.ma ajuti cu link?

  5. „Frederick Leighton – The Fisherman and the Syren”
    Splendid. Gânduri bune, Gabi!

  1. Pingback: Charles Edward Perugini (1 septembrie 1839 – 22 decembrie 1918), pictor englez de origine italiana | my heart to your heart

  2. Pingback: Tabloul | innerspacejournal

  3. Pingback: parfumul tablourilor « Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: