Jean-Louis Forain (23 octombrie 1852 – 11 iulie 1931), pictor, litograf, acuarelist si desenator impresionist francez
Jean-Louis Forain (23 octombrie 1852 – 11 iulie 1931) a fost un pictor, litograf, acuarelist si desenator impresionist francez.
Forain s-a nascut in Reims, Marne, iar cand avea opt ani, familia s-a mutat in Paris. Si-a inceput cariera facand caricaturi pentru cateva jurnale din Paris, incluzand Le Monde Parisien si Le rire satirique. Dorind sa-si extinda orizontul, el a urmat cursurile École des Beaux Arts, unde a studiat sub indrumarea lui Jean-Léon Gérôme, precum si a altui sculptor/pictor, Jean-Baptiste Carpeaux. Forai cu spiritul lui ager si deseori caustic s-a imprietenit cu poetii Arthur Rimbaud si Verlaine, precum si cu multi scriitori, cel mai notabil fiind Joris-Karl Huysmans. A fost cel mai tanar artist care frecventa si participa la dezbaterile aprinse tinute de Édouard Manet si Edgar Degas la Café de la Nouvelle Athènes.
Adept si protejat a lui Degas, Forain s-a alaturat cercului Impresionist la timp pentru a lua parte la a patra expozitie independenta din 1879, unde va mai participa la trei sau patru expozitii importante intre 1879 si 1884. Influentat de teoriile impresioniste privind lumina si culoarea, artistul a preferat sa descrie scene din viata de zi cu zi: acuarelele lui, pastelurile si picturile erau concentrate pe distractiile populare pariziene si teme de mondenitate—curse, balet, opera comica si forfota cafenelelor .
Aparte de influenta prietenului lui, Edgar Degas, Forain a fost foarte influentat de Honoré Daumier. In 1891 Forain s-a casatorit cu pictorita Jeanne Bosc cu care a avut un fiu, Jean-Loup, nascut in 1895.
In timpul Primului război mondial, ilustratiile lui Forainau onorat patriotismul contemporanilor sai si s-a inrolat in Sectorul de Camuflaj. In ultimii ani de viata, Forain a creat numeroase scene din tribunale si alte institutii pariziene, plus caricaturi satire sociale din viata franceza a sfarsitului de secol al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. In 1931, cu putin timp inainte de a muri, a fost facut membru al Royal Academy of Arts din Londra. El a fost unul dintre cei mai cunoscuti si respectati artisti francezi din acea perioada. Printre adeptii lucrarilor lui Forain se numara Henri de Toulouse-Lautrec.
![]() |
Jean-Louis Forain (23 octombrie 1852 – 11 iulie 1931), pictor, litograf, acuarelist si desenator imp |
Tot in 23 octombrie s-au nascut:
Francis Hopkinson Smith (23 octombrie 1838 – 1915), pictor american.
Stanislas Lépine (23 octombrie 1835 – 29 septembrie 1892), pictor peisagist francez.
Juan Luna (23 octombrie 1857 — 7 decembrie 1899), pictor filipinez.
Din blogosfera.
Mirela Pete.Mimetism – Life in Pictures 1
Posted on octombrie 23, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 23 octombrie, 23 octombrie 1852, galerie de pictura, impresionist, Jean-Louis Forain, pictor francez. Bookmark the permalink. 9 comentarii.
Va multumesc pentru comentariul de specialitate, nu ma pricep la tehnica picturii.
O zi frumoasa, domnule Serban Petre!
dupa parerea mea si el afost un mare pictor francez..in temele prezentate,se vede maiestria de care a dat dovada..de exemplu;tema..the public garden ,si ultima tema prezentata ,acrobata aceia,….in ambele cazuri a stapinit bine geometria spatiala dublat de un echilibru spatial desavirsit cit si de armonie cromatica….etc va multumesc
The Public Garden e si preferata mea, chiar daca nu am postat-o prima.
Vorba ta, e o calatorie in trecut.
O seara de duminica frumoasa, Cristian.
Si multumesc.
Imagini din alt timp, frumos pictate… Gânduri bune şi o duminică frumoasă, Gabi. Un accent aici:
„Jean-Louis Forain – The Public Garden”
Mi-a plăcut această călătorie în trecut…
Pingback: Juan Luna(23 octombrie 1857 — 7 decembrie 1899), pictor filipinez | my heart to your heart
Pingback: Francis Hopkinson Smith (23 octombrie 1838 – 1915), pictor american | my heart to your heart
Pingback: Edwin Harris (1855–1906), pictor englez | my heart to your heart
Pingback: Stanislas Lépine(23 octombrie 1835 – 29 septembrie 1892), pictor peisagist francez « my heart to your heart
Pingback: Vizita – 5 « Ioan Usca