Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853 – 6 iunie 1883), compozitor român

Ciprian Porumbescu – Balada

Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu (n. 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei, Bucovina – d. 6 iunie 1883, Stupca, azi Ciprian Porumbescu, județul Suceava) a fost un compozitor român.

Ciprian Porumbescu se naște la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.

Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală continuă și completă. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, unde conduce corul Societății Culturale „Arboroasa”. În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu și alții, participă și tânărul Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară.

Apoi, cu ocazia unei burse, își continuă studiile la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde dirijează corul Societății Studențești „România Jună”. Aici va scoate, în anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români” („Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului”, „Imnul unirii – Pe-al nostru steag”), prima lucrare de acest gen din literatura noastră.

După această perioadă, urmează cea mai frumoasă etapă a vieții sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai nou”, piesă în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului în 12 și 23 martie, pe aceeași scenă. În același an, opereta este montată și la Oravița.

Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politică, timp în care a scris piesele sale cele mai valoroase. Printre lucrările sale se numără „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „la malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostașilor români” și altele.

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu, se stinge din viață, în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, la 6 iunie 1883.

Sursa:Wikipedia

Din blogosfera. 

Ioan Usca.Flăcăul cel năzdrăvan – 3

lunapatrata.Cerşetoarea…

innerspacejournal.59 de principii ale profesorului de succes (28) 

Teo Negură.Hotel Ampoi, adică la bohème

Posted on octombrie 14, 2011, in calendarul zilei, cultura, muzica, remember, Romania, video and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Balada lui imi place asa de mult ca mi se face poelea de gaina cand o ascult!

 2. Uitam de cele mai multe ori si ne amintim cand moare cineva.Asa e aproape intotdeauna.
  Sper ca cei care trec pe aici sa-si aminteasca sau sa-l cunoasca pe Ciprian Porumbescu si balada lui.
  Cristian, iti doresc si eu numai bine si un weekend placut!

 3. este o mare capodopera aceasta melodie a lui ciprian porumbescu, care merge la sufletul iubitorului de muzica…pacat ca nu a mai creat si altele la fel de frumoase….parereamea

 4. Suntem un popor care are cu ce să se mândrească, aproape în fiecare zi.- Din păcate, uităm să o facem. M-a bucurat foarte mult această postare, Gabi!
  Numai bine în toate!

 1. Pingback: Jurnal de bord 15 (Miresme de Lună) | innerspacejournal

 2. Pingback: Luna Moon Perfume. Poveste parfumată « Mirela Pete. Blog

 3. Pingback: Flăcăul cel năzdrăvan – 4 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: