Giovanni Fattori (6 septembrie 1825 – 30 august 1908), pictor italian

Giovanni Fattori – Farmer with Oxen Cart

Giovanni Fattori – Farmers and Oxen Taking a Break in Maremma

Giovanni Fattori – Canpagna a Castiglioncello

Giovanni Fattori – Tempest

Giovanni Fattori – Women Carrying Water

Giovanni Fattori – The red tower (also known as La Marzocco tower)

Giovanni Fattori  (6 septembrie 1825 – 30 august 1908) a fost un pictor italian, unul dintre liderii grupului cunoscut ca Macchiaioli. Initial a pictat teme istorice si subiecte militare. Inspirat de scoala de la Barbizon, el a devenit unul dintre pictorii de frunte ai picturii in aer liber, a scenelor cu peisaje rurale si din viata militara. Dupa 1884 si-a dedicat cea mai mare parte a timpului pentru desen si schite. Fattori s-a nascut intro familie modesta din Livorno. Familia lui a planuit sa-l trimita la studii in domeniul comertului, insa talentul lui la desen i-a determinat sa-l trimita in 1845 sa-si faca ucenicia la Giuseppe Baldini, un pictor local de teme religioase si subiecte de compozitie. In urmatorul an a plecat la Florenta unde a studiat mai intai cu Giuseppe Bezzuoli, iar mai tarziu in acelasi an, la Accadèmia di Belli Arti.

In 1848 si-a intrerupt studiile si distribuit prospecte pentru Partito d’Azione, din miscarea democratica anti-austriaca din timpul revolutiilor din 1848-1849. In 1850 si-a reluat studiile la Accademia din Florenta. Maturizarea lui Fattori ca pictor a fost neobisnuit de lenta. Primele lui picturi dintre care au ramas putine, dateaza de la inceputul anilor 1850.Ele includ portrete si cateva scene istorice. In jurul anului 1857, Enrico Pollastrini, un elev a lui Giuseppe Bezzuoli, l-a introdus in stilul lui Ingres, ceea ce a avut oarece impact asupra picturilor istorice a le lui Fattori.

La inceputul anilor 1850 a inceput sa frecventeze Caffè Michelangiolo de pe via Larga, un loc popular de intalnire a artistilor florentini care erau antrenati in vii dicutii despre politica si noile tendinte in arta. Cativa dintre acesti artisti au descoperit lucrarile pictorilor de la scoala din Barbizon cand au vizitat Expozitia din Paris din anul 1855. In 1859 Fattori l-a cunoscut pe pictorul peisagist din Roma, Giovanni Costa, al carui exemplu l-a influentat sa se alature colegilor lui si sa se apuce de pictura peisajelor realiste si a scenelor in aer liber din viata contemporana.Aceasta a marcat o turnura in cariera lui Fattori: el a devenit un membru al grupului Macchiaioli, un grup de pictori toscani ale caror metode si tendinte erau oarecum similare cu cele ale impresionistilor fiind considerati precursori ai acestora.

Giovanni Fattori (6 septembrie 1825 – 30 august 1908), pictor italian

Tot in 6 septembrie s-au nascut:

Julius LeBlanc Stewart (6 septembrie 1855 – 5 ianuarie 1919), pictor american.

John Atkinson Grimshaw (6 septembrie 1836 – 13 octombrie 1893), pictor victorian.

Din blogosfera. 

Dictatura justitiei.Pisica ce mi-a fost băgată-n suflet Rokssana.pisicile din viata mea

Posted on septembrie 6, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Dupa mine cred ca stilul lui e putin cam „intunecat” ca sa zic asa.
    Tocmai de aceea e mai frumos! 🙂

  2. a pictat mult peisaj rural…foarte frumos..imi plac toate in mod special-autoportretul si profilul de fetita,intitulat-portrait of farmer giri in profile- va multumesc

  3. Foarte frumoase prin simplitatea lor… Aceasta este prima impresie pe care o ai atunci când le priveşti…
    La bună recitire, Gabi, toate cele bune!

  4. foarte frumoase picturile sale 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: