Julian Alden Weir (30 august 1852 – 8 decembrie 1919), pictor impresionist american
Julian Alden Weir(30 august 1852 – 8 decembrie 1919) a fost un pictor impresionist american, membru al Cos Cob Art Colony de langa Greenwich, Connecticut. Weir si unul dintre artistii grupului The Ten. Weir s-a nascut si a crescut in West Point, New York, fiul lui Robert Walter Weir, un profesor de desen. Fratele lui mai mare, John Ferguson Weir, de asemenea era pictor peisagist care picta in stilurile scolilor Hudson River si Barbizon. Julian Weir s-a pregatit la National Academy of Design, apoi la École des Beaux-Arts din Paris in 1873. In Franta a studiat sub indrumarea renumitului pictor francez Jean-Léon Gérôme si s-a imprietenit cu Jules Bastien-Lepage. De asemenea, Weir a intalnit impresionismul pentru prima oara si a reactionat puternic: „Niciodata in viata mea nu am vazut ceva mai oribil…Nu se observa forma desenului, insa se da impresia a ceea ce se numeste natura. E mai rau decat in camera ororilor.”
Weir l-a cunoscut pe James McNeill Whistler in Londra inainte de-a se reintoarce la New York City in 1877. Lucrarile lui ca tanar artist se centrau pe natura statica si figuri umane pe care le reda intrun stil realist care nu se deosebea de cel a lui Édouard Manet. In anii 1880 Weir s-a mutat in zona rurala din Ridgefield, Connecticut si si-a intarit relatiile de prietenie cu artistii Albert Pinkham Ryder si John Henry Twachtman. Arta lui Weir si Twachtman era bine-aliniata, iar cei doi pictau si expuneau deseori impreuna. Ambii au predat la Art Students League. Prin 1891 Weir si-a reconciliat parereile proaste in ceea ce priveste impresionismul si a adoptat propriul lui stil pictand peisaje si lucrari figurative impresioniste, multe dintre ele centrate pe fermele din Connecticut de la Branchville si Windham. Stilul lui a variat de la impresionismul traditional, vibrant pana la un tonalism calm, umbrit. De asemenea a desenat, schitat bine. In 1912 Weir a fost ales primul presedinte al Association of American Painters and Sculptors, apoi a devenit presedinte la National Academy of Design. A murit in 1919.
![]() |
Julian Alden Weir (30 august 1852 – 8 decembrie 1919), pictor american |
Tot in 30 august s-au nascut:
Jacques Louis David(30 august 1748 – 29 decembrie 1825), pictor neoclasic francez.
Evelyn De Morgan (30 august 1855 – 2 mai 1919), pictorita pre-rafaelita engleza.
Isaac Levitan(30 august 1860 – 4 august 1900), pictor peisagist rus-lituanian.
Nikolai Astrup (30 august 1880 – 21 ianuarie 1928), pictor norvegian.
Din blogosfera. Cristian Lisandru.Vasile Căldăraru Ganditor de Hamangia.Era si timpul .. Gabriela Elena se apără: „Muntele este vinovat!” DianaEmma.3 feluri rafinate de mâncare Rokssana.ganduri lunapatrata.Mi-e seara de tine… Teo Negură.Trafic cu Hituri (runda 81)
Posted on august 30, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 30 august, 30 august 1852, galerie de pictura, Julian Alden Weir, pictor impresionist american. Bookmark the permalink. 10 comentarii.
imi place cum a pictat ,primul si al doilea prezentate in mod deosebit…va multumesc
Peisajele ne plac celor mai multi dintre noi, insa cand vedem niste portrete executate cu mare indemanare si tehnica deosebita, parca atunci preferam portretele sau e doar parerea mea.
Iti multumesc mult, Cristian.
Sa ai o zi senina!
Trebuie să recunosc că îmi plac – şi mi-au plăcut – întotdeauna peisajele. Au de fiecare dată ceva aparte. Şi portretele atrag, dar natura zugrăvită pe pânză este, pentru mine, o încântare vizuală…
Gânduri bune la ceas de seară, Gabi…
Pingback: Philip Leslie Hale (1865–1931), pictor impresionist american | my heart to your heart
Pingback: Ernest Lawson(22 martie 1873 – 18 decembrie 1939), pictor american « my heart to your heart
Pingback: Miercurea fara cuvinte – Da-mi gurita, s-o sarut… « lunapatrata
Pingback: Miercurea fără cuvinte 19 – bibliotecarul « Teo Negură
Pingback: Miercurea fără cuvinte, dar cu inspiraţie: la pas prin vară « Mirela Pete. Blog
Pingback: Gabriel Garcia Marquez | Rokssana's Blog
Pingback: Prometeu – 2 « Ioan Usca