Isaac Levitan(30 august 1860 – 4 august 1900), pictor peisagist rus-lituanian

Isaac Levitan – Above the Eternal Peace, 1894

Isaac Levitan – Bridge. Savvinskaya sloboda

Isaac Levitan – Fern in forest

Isaac Levitan – Road. 1890

Isaac Levitan – Hayricks at Dusk, 1899

Isaac Levitan – Crimean Landscape

Isaac Levitan – Lake. Russia 1900. The last, unfinished Levitan painting

Isaac Levitan – March, 1895

Isaac Ilyich Levitan (in rusa: Исаа́к Ильи́ч Левита́н; 30 august 1860 – 4  august [O.S.22 iulie] 1900)  a fost un pictor clasic peisagist rus-lituanian.
Isaac Levitan s-a nascut in oraselul Wirballen, regiunea Kowno, actualmente Lituania, intro familie saraca, insa educata de evrei. Tatal lui, Elyashiv Levitan era fiul unui rabin si era un autodidact.A predat germana si franceza in Kowno, mai tarziu a lucrat ca translator pentru o companie franceza care lucra la constructia unui pod de cale ferata. La inceputul anilor 1870, familia Levitan s-au mutat in Moscova.

In septembrie 1873, Isaac Levitan a intrat la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova unde fratele lui mai mare, Avel studiase deja doi ani. Dupa un an in clasa de reproduceri dupa picturi, Isaac s-a transferat intro clasa de pictura naturalistica, iar curand dupa aceea s-a mutat intro clasa de peisagistica. Profesorii lui Levitan au fost renumitii Alexei Savrasov, Vasily Perov si Vasily Polenov.

In 1875, mama lui a murit, iar tatal lui s-a imbolnavit foarte grav si nu a mai fost in stare sa aiba grija de cei patru copii ai sai; a murit in 1877. Familia a ajuns intro stare de saracie extrema. Datorita talentului si realizarilor sale, precum si originii evreiesti, Levitan a primit o bursa si a continuat studiile.
In 1877, lucrarile lui Isaac Levitan au fost expuse publicului pentru prima data si a primit numeroase critici favorabile din partea presei. Dupa incercarea de asasinat a lui Alexander Soloviev asupra tarului Alexander II, din mai 1879, familiile de evrei au fost obligate sa se mute din marile orase ale Imperiului Rus, iar familia s-a mutat in suburbia Saltykovka, insa la presiunile iubitorilor de arta, lui Levitan i s-a permis sa se intoarca in oras. In 1880 , pictura lui „Осенний день. Сокольники” (Autumn day. Sokolniki) a fost cumparata de filantropistul si colectionarul de arta Pavel Mikhailovich Tretyakov.

In primavara lui 1884 Levitan a participat la expozitia mobila de arta a grupului cunoscut sub numele de Peredvizhniki, iar in 1891 a devenit membri al grupului.In timpul studiilor sale la scoala din Moscova, Levitan s-a imprietenit cu Konstantin Korovin, Mikhail Nesterov, arhitectul Fyodor Shekhtel, precum si cu pictorul Nikolay Chekhov, al carui renumit frate, Anton Chekhov a devenit cel mai apropiat prieten al lui Levitan.

Opera lui Levitan reprezinta farmecul liric al peisajelor rusesti. Levitan nu a pictat peisaje citadine; cu exceptia lucrarii „View of Simonov Monastery”, iar Moscova apare doar in pictura „Illumination of the Kremlin”.

In 1897, deja renumit in intreaga lume, el a fost ales la Academia Imperiala de Arte, iar in 1898 a fost numit seful Studioului de Peisagistica.

Levitan si-a petrecut ultimul an din viata la casa lui Chekhov din Crimea. In ciuda efectelor bolii sale in faza terminala, ultimele lui luicrari sunt pline de lumina. Ele reflecta linistea si eterna frumusete a naturii rusesti.

A fost inmormantat la cimitirul evreiesc  din Dorogomilovo. In aprilie 1941 ramasitele pamantesti ale lui Levitan au fost mutate la cimitirul Novodevichy, aproape de cavoul lui Chekhov. Levitan nu a avut familie si nici copii.

Isaac Levitan(30 august 1860 – 4 august 1900), pictor peisagist rus-lituanian

Tot in 30 august s-au nascut:

Jacques Louis David(30 august 1748 – 29 decembrie 1825), pictor neoclasic francez.

Julian Alden Weir (30 august 1852 – 8 decembrie 1919), pictor impresionist american.

Evelyn De Morgan (30 august 1855 – 2 mai 1919), pictorita pre-rafaelita engleza.

Nikolai Astrup (30 august 1880 – 21 ianuarie 1928), pictor norvegian.

Posted on august 30, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. Nici eu n-am vrut sa mai insist asupra subiectului.

 2. Nu este vorba de moartea bunicii mele și aș vrea să nu mai insist asupra subiectului.

 3. Diana Emma, imi pare rau, inteleg ca ai pierdut pe cineva din familie, cred ca pe bunica ta.
  Cred ca inteleg si ce spui in legatura cu dispaitia chefului de scris, la fel mi s-a intamplat si mie si altora cu blog.Important e sa-ti gasesti linistea, sa ai paarte de bucurii si iti va reveni cheful de scris, bucuria de a impartasi evenimente placute din viata ta!

 4. Eu aș vrea să revină perioada aia, pentru că împreună cu viața online, și cea offline era foarte bună.
  Nu s-a pus niciodată problema timpului sau ocupării lui; motivele au fost dispariția chefului de scris, a bucuriei de a împărtăși și a stării de „blogging” datorită unor evenimente neplăcute din viața mea. Nu mă regăsesc în ceea ce eram când scriam, mai ales că am pierdut cel puțin unul din motivele pentru care scriam. De asta nu pot privi cu atâta optimism lăsatul de blog cum fac alții.

 5. Diana, cred ca e mai important sa te bucuri de tot ce traiesti decat blogereala, tinerii n-ar trebui sa-si petreaca asa mult timp in lumea virtuala.
  Iti doresc multa sanatate, succes in ceea ce faci, iar concediul sa-l petreci asa cum iti doresti!
  Nici eu nu prea mai petrec mult timp aici, am obosit deja.
  Toate cele bune din partea mea, Diana Emma!

 6. La blog am renunțat, dar mai bântui prin blogosferă.

  Vacanță nu mai am de ceva vreme, însă poate reușesc să ajung undeva în concediu.

 7. Bine ai revenit, Diana Emma.Credeam ca ai renuntat la blog si blogosfera.
  Cred ca vei pleca intrun loc frumos in aceasta vacanta!

 8. Peisajele acestea superbe îmi fac poftă de călătorii.

 1. Pingback: Leonid Pasternak(3 aprilie 1862 – 31 mai 1945), pictor post-impresionist rus | my heart to your heart

 2. Pingback: Vasily Polenov(1 iunie 1844 – 18 iulie 1927), pictor peisagist rus « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: