Christina Robertson (1796-1854), pictorita portretista scotiana

Christina Robertson - Duchess Zinaida Yussupova

Christina Robertson - Portrait of Zinaida Yusupova (Naryshkina)

Christina Robertson - Olga Ivanovna Orlova-Davydova (Baryatinsky)

Christina Robertson - Duchess Marie of Leuchtenberg, née Grand Duchess Maria Nikolaevna of Russia

Christina Robertson - Empress Alexandra Fedorovna,1841-42

Christina Robertson - Portrait of Empress Alexandra Fyodorovna (Charlotte of Prussia)

Christina Robertson - Zinaida Yussupova (Naryshkina)

Christina Robertson - Self portrait, 1822

Christina Robertson (născută Sanders, 1796 – 1854) a fost o pictorita portretista scotiana la Curtea imperiala rusa din St. Petersburg, unde a devenit foarte renumita. A fost considerata de contemporanii ei una dintre cele mai talentate artiste din acea perioada, cu  realizari remarcabile pentro o femeie si mama dintro mare familie intro lume dominata de barbati pictori portretisti. Din pacate, in ciuda succesului si a popularitatii ei se cunoaste foarte putin despre viata ei.

Christina Sanders s-a nascut in Fife, Scotia, in 1796. Nu se cunoaste cand a pictat prima data si unde si-a facut studiile. In 1822 s-a maritat cu artistul James Robertson, si s-au stabilit in Londra. Au avut opt copii dintre care patru au murit in copilarie.

Incepand cu anul 1823, Christina Robertson a inceput sa participe la expozitiile anuale de la Royal Academy din Londra si Edinburgh. De asemenea a expus lucrarile ei cu Society of British Artists (incepand din 1824) si la British Institution (din 1833), fiind primita cu laude din partea criticilor. In 1829 a fost aleasa membra de onoare a Scottish Academy – prima femeie care a  primit vreodata aceasta distinctie. In anii 1830 a calatorit de cateva ori la Paris.

Portretele ei au fost frecvent folosite ca baza pentru gravuri la jurnale si reviste, prin aceste publicatii i s-a dus faima la nobilimea ruseasca din St. Petersburg.

In 1837 a plecat la Paris unde a inceput sa picteze cateva portrete pentru clienti rusi dintre care cineva a recomandat-o Curtii Imperiale. Aceea era o perioada de „anglomania” in inalta societate rusa, iar orice era englezesc era la moda.

In 1839, Robertson a participat la o expozitie la Academia de Arte din St. Petersburg, unde a fost primita foarte bine si aclamata de public si critici. Ca rezultat, in 1840 a primit comanda pentru doua portrete, unul al imparatului Nicolae I, celalalt al imparatesei Alexandra Feodorovna. Robertson a primit numeroase comenzi de la nobilimea rusa.

Sanatatea artistei a inceput sa se inrautateasca si probabil avea dificultati finaciare, existand dovezi ca unii dintre clientii ei au refuzat sa-i plateasca pentru portretele pictate.

Christina Robertson a murit in St. Petersburg, in anul 1854 si a fost inmormantata la cimitirul Volkovo.

Christina Robertson (1796-1854), pictorita portretista scotiana

Din blogosfera.

Rokssana.se duce vara

Ioan Usca.Prometeu – 1

freestyler.haina îl face pe om. sau nu.

Punctul de vedere.De la tine

Posted on august 29, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

 1. Cristian, e valabil si pentru mine si pentru majoritatea celor care trec pe-aici.Cred ca nici artistii nu prea au auzit de ea, iar din cate am citit, nici nu se cunosc foarte multe despre aceasta artista.
  Din pacate, nu prea am gasit multe lucrari de-ale ei.
  Numai bine si tie, Cristian!

 2. Pentru mine, o mare necunoscută această pictoriţă scoţiană, mea culpa… Dar pun un accent aici – „Christina Robertson – Empress Alexandra Fedorovna,1841-42” – şi mă bucur că i-am admirat (câteva) dintre tablouri…

  Numai bine în toate, Gabi!

 3. Superbe toaletele și femeile surprinse de ea. 🙂

 4. Doamne, cat talent! Daca si creatorii de moda, care se mandresc cu schitele lor ar stii sa redea atat de perfect materialitatea, ar fi bine. Ce matase! iti vine sa o atingi sa sa-i simti finetea. Si moliciunea catifelei! Si ce fete frumoase! Multumesc ca ai prezentat-o. O seara frumoasa! 🙂

 1. Pingback: ganduri | Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: