William Michael Harnett (10 august 1848 – 29 octombrie 1892), pictor american de origine irlandeză

William Michael Harnett – Cigar Box Pitcher and New York Herald

William Michael Harnett – New York Herald

William Michael Harnett – Munich Still Life

William Michael Harnett – Philadelphia Public Ledger

William Michael Harnett – Still Life with Le Figaro

William Michael Harnett – With the Staats Zeitung, 1890

William Michael Harnett – Ease

William Michael Harnett – Emblems of Peace

William Michael Harnett  (10 august 1848 – 29 octombrie 1892), care a practicat tehnica trompe l’oeil in pictura realista.
Harnett s-a nascut in Clonakilty, County Cork, Irlanda in timpul Marii Foamete Irlandeza. Curand dupa nasterea lui familia a emigrat in America, stabilindu-se in Philadelphia. Devenind cetatean al Statelor Unite in 1868, a inceput sa-si castige existenta gravand desene pe placi de argint, in timp ce frecventa cursurile serale la Pennsylvania Academy of the Fine Arts, iar mai tarziu in New York, la Cooper Union si la National Academy of Design. Prima lui lucrare cunoscuta in ulei, a fost o natura statica datata 1874.
Pictura in stilul trompe l’oeil realizata de Harnett era distinctiva si a inspirat multi imitatori, insa nu a fost fara precedent. Cativa pictori olandezi din secolul al XVII-lea, Pieter Claesz de exemplu, s-a specializat in naturi statice  de o uimitoare verosimilitate. Raphaelle Peale, care a lucrat in Philadelphia la inceputul secolului al XIX-lea a adus acest stil in America. Ceea ce a facut ca lucrarile lui Harnett sa fie aparte, in afara de indemanarea sa, a fost interesul sau in reprezentarea obiectelor care nu erau in mod obisnuit subiecte pentru pictura.

Harnett a pictat instrumente muzicale, jocuri atarnate, halbe de bere, precum si neconventionala potcoava de aur „Golden Horseshoe” (1886), atarnata de o scandura. A pictat si carti de anticariat, precum si arme de foc si bani.A pictat si multe ziare.Lucrarile lui se gasesc probabil mai mult in taverne sau birouri de afaceridecat intrun muzeu, deoarece nu sunt conforme notiunilor contemporane de mare arta.

A murit la New York City in 1892.Alti artisti care au pictat compozitii similare cu cele ale lui Harnett au fost contemporanul sau, John Haberle si succesori ca Otis Kaye si Jefferson David Chalfant.

William Michael Harnett (10 august 1848 – 29 octombrie 1892), pictor american de origine irlandeză

Din blogosfera.  

Ioan Usca.Concurs 

 Rokssana.ganduri

Posted on august 10, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

  1. Domnule pictor Serban Petre, va multumesc pentru comentariul de specialitate, dvs, intelegeti mai bine tehnica artistului.

  2. mia placut foarte mult ,cum a pictat acesta,a pus in valoare mult linia si forma ,aechilibrat bine compozitia,avind si o cromatica bine armonizata,-natura statica-o tema,pe care a folosito mai des..este minunata..pacat ca nu a avut o viata mai indalungata de trait….parerea mea…

  3. Am vazut ca si americanii au pictori foarte buni, insa nu prea sunt cunoscuti de noi.Majoritatatea au studiat in Europa cu marii maestri din academiile de arta.
    O zi frumoasa si tie, Cristian!

  4. Excelente. Fiecare în parte şi toate la un loc…
    Să ai o zi frumoasă, Gabi!

  1. Pingback: Pierre Roy (10 august 1880 – 26 septembrie 1950), pictor, ilustrator si designer francez | my heart to your heart

  2. Pingback: miercurea fara cuvinte 15 « Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: