Eglon van der Neer (1635/36 – 3 mai 1703), pictor olandez
Eglon van der Neer (1635/36 – 3 mai 1703), pictor olandez de scene istorice, portrete si oameni eleganti, la moda, iar mai tarziu, peisaje.
Van der Neer s-a nascut in Amsterdam si probabil a fost instruit in arta de tatal sau, Aert van der Neer. Eglon a avut cel putin cinci frati si surori, botezati in Nieuwe Kerk intre 1640 si 1650. A luat lectii de la Jacob van Loo, unul dintre precursorii picturii de figuri din Amsterdam. Prin 1654 Van der Neer, a plecat la Orange, Vaucluse in sudul Frantei si a intrat in serviciul lui Friedrich von Dohna (1621–1688), guvernator al principatului de Orange. Van der Neer a stat trei sau patru ani in Orange si s-a reintors in Amsterdam la sfarsitul anului 1658. S-a casatorit acolo cu Maria Wagensvelt, fiica unui instarit notar din Rotterdam. In 1663 Van der Neer si familia lui s-au mutat in Rotterdam, unde i-a fost student Adriaen van der Werff. Dupa moartea sotiei sale in 1677 s-a mutat in 1679 la Haga, iar in 1680 a devenit membru al Confreriei de Pictori.In acelasi an s-a mutat la Bruxelles, unde s-a casatorit cu miniaturista Marie Du Chastel cu care a facut noua copii.
In Bruxelles Van der Neer a stabilit relatii bune cu guvernatorul Țărilor de Jos Spaniole, marchizul de Castanaga. In 1687 Van der Neer a fost numit pictor al curtii regelui Charles II al Spaniei.
Cea de-a doua sotie a lui Van der Neer a murit in 1692, iar el a cunoscut-o pe fiica lui Spilberg, pictorita, Adriana Spilberg. S-au casatorit in 1697 iar in 1698 Johann Wilhelm i-a oferit lui Van der Neer pozitia de pictor sef al curtii. Van der Neer s-a mutat in Düsseldorf, unde a ramas pana la sfarsitul zilelor sale.
In perioadaAmsterdam si Rotterdam Van der Neer a pictat scene de compozitie si portrete intro varietate de stiluri.Scenele lui de interior arata influenta lui Pieter de Hooch, Gerard ter Borch, Gabriel Metsu si Frans van Mieris. Mai tarziu, in Bruxelles si Düsseldorf, Van der Neer a pictat scenele istorice in exterior. In aceste picturi a luat examplu de la Adam Elsheimer. Peisajele lui pure fara figuri din surse literare, arata alte influente stilistice, ca de exemplu a lui Jan Brueghel the Elder si Jacques d’Arthois. Majoritatea picturilor lui Van der Neer sunt de dimensiuni mici, iar stilul lui e cat se poate de finisat.
![]() |
Eglon van der Neer (1635/36 – 3 mai 1703), pictor olandez |
Din blogosfera.
Cristian Lisandru.Cu sufletul pe urmele mele
Posted on august 9, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged 1635/36, Eglon van der Neer, galerie de pictura, pictor olandez. Bookmark the permalink. 8 comentarii.
Tablul ales de tine are un subiect mai omenesc, ca sa zic asa. 🙂
Greu să alegi. Fiindcă sunt toate tablourile ferestre către o altă lume, prezentată deosebit. Dar am să pun accentul meu aici:
„Eglon van der Neer – Woman Washing Hands”
Acesta este tabloul care m-a impresionat. Gânduri bune, Gabi, la bună recitire!
Pingback: Miercurea fără cuvinte: HRANĂ de VACANŢĂ ! « Stropi de suflet la vedere
Pingback: Miercurea fără cuvinte 16 – go west? « Teo Negură
Pingback: Miercurea fara cuvinte – Praf de stele…. « lunapatrata
Pingback: ganduri « Rokssana's Blog
Pingback: Concurs « Ioan Usca
Pingback: Cea mai frumoasa parabola despre iubire « Rokssana's Blog