Robert Peake the Elder (c. 1551–1619), pictor englez

Robert Peake the Elder – The first known portrait of Princess Elizabeth, 1603

Robert Peake the Elder – Charles I

Robert Peake the Elder – Elizabeth Stuart, later Queen of Bohemia

Robert Peake the Elder – Prince Henry, c. 1610

Robert Peake the Elder – Portrait of Henry, Prince of Wales (centre), and John Harington, later 2nd Lord Harington of Exton, 1603

Robert Peake the Elder(c. 1551–1619) a fost un pictor englez activ in ultima perioada a domniei reginei Elizabeth I si in cea mai mare parte a domniei lui James I. In 1604 a fost numit pictor al mostenitorului la tron, printul Henry, iar in 1607, serjeant-painter al regelui James I, post pe care l-a impartit cu John De Critz.

Peake a fost singurul pictor de origine engleza dintrun grup de patru artisti flamanzi ale caror ateliere erau in stransa legatura. Ceilalti pictori au fost De Critz, Marcus Gheeraerts the Younger si pictorul miniaturist Isaac Oliver. Intre 1590 si 1625 s-au specializat in pictatul in culori stralucitoare a  „pieselor intregi de costum”, ceea ce a fost unic in Anglia acelor vremuri.

Peake s-a nascut intro familie din Lincolnshire prin anul 1551.Si-a inceput pregatirea pe 30 aprilie 1565 sub indrumarea lui Laurence Woodham; si-a facut ucenicia timp de trei ani cu miniaturistul Nicholas Hilliard, la Goldsmiths’ Company din Londra.A devenit freeman al companiei pe 20 mai 1576. Fiul sau, William, si-a urmat tatal si a devenit freeman la Goldsmiths’ Company, precum si pictor portretist.
Peake a murit in 1619, probabil pe la jumatatea lui octombrie.Testamentul lui a fost facut pe 10 octombrie 1619 si a fost certificat pe 16 octombrie. data inmormantarii sale nu se cunoaste deoarece marele Incendiu din Londra a distrus registrele parohiei sale, St Sepulchre-without-Newgate.A fost o perioada cand au avut loc multe decese in comunitatea artistica. Nicholas Hilliard a murit in ianuarie; Regina Anne, care a sprijinit foarte mult artele, in martie; pictorul William Larkin, vecinul lui Peake, in aprilie sau mai.Cu toate ca regele James I a domnit pana in 1625, istoricii de arta considera ca anul 1619 poate fi considerat ultimul an al perioadei picturii iacobine.

Robert Peake the Elder (c. 1551–1619), pictor englez

Din blogosfera.

Cristian Lisandru.SÂMBĂTA DE PESTE VIAŢĂ (cu Adrian Păunescu) – „Anomalii”

lunapatrata.Pe ape…intr-o barca de hartie (4)

Posted on august 7, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. Mirela, am citit despre acesti pictori de curte, am aflat si despre sergeant-painters care pictau doar ce era legat de familia regala, de la portrete, pana la detalii de orice fel.
    Iti multumesc, Mirela.
    O saptamana mai buna!

  2. O saptamana mai buna, Cristian!
    Iti multumesc.

  3. Pictorul de curte el reginei Elizabeth I si al lui James I., un mare norocos, daca ne gandim la portretelor regilor, reginelor si printilor. Idealizat, dar totusi realist, portretul reginei Elizabeth I exprima multa hotarare si forta, asa cum era firesc! O seara frumoasa, Gabi! 🙂

  4. „Robert Peake the Elder – Portrait of Henry, Prince of Wales (centre), and John Harington, later 2nd Lord Harington of Exton, 1603”

    Deosebit… Îţi doresc o duminică plăcută, Gabi!

  1. Pingback: Naiv. În rest, simplu « Teo Negură

  2. Pingback: Nu zeii sunt de vina… « lunapatrata

  3. Pingback: Amurgul gandurilor « Rokssana's Blog

Lasă un comentariu