Marcus Gheeraerts ( c. 1561/62 – 19 ianuarie 1636), pictor englez de origine flamanda

Marcus Gheeraerts the Younger – Portrait of Queen Elisabeth I

Marcus Gheeraerts the Younger – Queen Elizabeth I (‘The Ditchley portrait’)

Marcus Gheeraerts the Younger – Anne of Denmark in Mourning (possibly for her son Henry Frederick, Prince of Wales)

Marcus Gheeraerts the Younger – Anne, Lady Pope with her children, 1596

Marcus Gheeraerts the Younger – Robert Devereux, 2nd Earl of Essex

Marcus Gheeraerts the Younger – Tom Durie, Anne of Denmark’s fool

Marcus Gheeraerts (scris si Gerards ori Geerards) (Bruges, c. 1561/62 – 19 ianuarie 1636) a fost un pictor al curtii lui Tudor, descris ca „cel mai important artist de calitate care a lucrat pe scara mare in Anglia intre Eworth si Van Dyck„. El a fost adus in Anglia de tatal sau Marcus Gheeraerts the Elder, de asemenea pictor. A devenit un portretist la moda in ultima decada a domniei reginei Elizabeth I sub tutela maestrului de ceremonii Sir Henry Lee, introducand o noua estetica in pictura curtii engleze care captura esenta unui model printro atenta observatie. A devenit portretistul favorit al reginei Anne de Danemarca, insa a iesit din moda la sfarsitul anilor 1610.

Ca si alti artisti protestanti, Gheeraerts the Elder a plecat in Anglia cu fiul sau pentru a scapa de persecutiile din Olanda condusa de ducele de Alva. Sotia lui era catolica si a ramas acolo, iar dupa cativa ani a murit. Tatal si fiul locuiau in parohia St Mary Abchurch din londra in 1568. Pe 9 septembrie 1571, tatal s-a recasatorit cu Susanna de Critz, dintro familie exilata din Antwerp.

Nu se cunoaste cu certitudine cine l-a pregatit pe tanarul Marcus, probabil ca tatal lui; e posibil sa fi fost elevul lui Lucas de Heere.A activat ca pictor in 1586. In 1590 s-a casatorit cu sora mamei lui vitrege si a pictorului John de Critz. Cei doi au avut sase copii, insa doar doi dintre ei au supravietuit.

Prima pictura a sa a fost inregistrata in 1586.Desi a crescut in Anglia, lucrarile lui Gheeraerts reflecta o estetica continentala foarte diferita de cea a artistilor elizabetani ca de exemplu Nicolas Hilliard. „Aceasta sugereaza ca Oliver si Gheeraerts, singuri sau impreuna au vizitat orasul Antwerp si au fost influentati de stilul portretistic a lui Frans Pourbus.”Prin anul 1590, Gheeraerts a condus o „revolutie” in portretistica englezeasca. Pentru prima data in arta englezeasca, modelele au fost redate in trei dimensiuni, obtinandu-se impresia ca sunt vii, prin tonalitate si umbre. Gheeraerts a fost unul dintre primii artisti englezi care a pictat mai degraba pe panza decat pe panouri de lemn. De asemenea a introdus figurile in intregime stand in aer liber, intrun peisaj natural.

Nevoia de asistenti care sa completeze fundalurile si detaliile picturilor pe panza de mari dimensiuni, precum si numarul de copii si variante care s-au pastrat, sugereaza existenta unui studio sau atelier cu asistenti si ucenici.

Gheeeraerts a ramas primul portretist la moda in anii urmatori dupa decesul reginei Elizabeth in 1603. Regina Anne de Denmark, sotia lui James I l-a angajat pe Gheerearts pentru picturi de dimensiuni mari, iar cumnatul ei  Isaac Oliver l-a angajat pentru miniaturi.

Isaac Oliver a murit in 1617, iar in aceeasi perioada, pozitia lui Gheeraerts la curte a inceput sa se clatine ca rezultat al competitiei din partea noii generatii de imigranti. Anne of Denmark a murit in 1619, si desi Gheeraerts a facut parte din procesiunea de inmormantare ca „Pictorul reginei”, olandezul Paul van Somer ii luase cu ceva vreme in urma locul de portretist sef. Gheeraerts a murit pe 19 ianuarie 1636.

Marcus Gheeraerts ( c. 1561/62 – 19 ianuarie 1636), pictor englez de origine flamanda

Din blogosfera. 

Cristian Lisandru.Cântecul nebunului

NAPOBLOGHIA.Miercurea fără cuvinte (leapșă foto)

Caius.Melomanii

Ioan Usca.Lucrarea – 3 

freestyler.cel mai schnecker niels din lume

Posted on iulie 19, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Si eu va multumesc.

 2. Interesant post Multumim..

 3. Iti multumesc mult, Cristian!pentru vizita si mesaj!
  O seara racoroasa sa ai!
  La noi e o caldura de cuptor, desi e seara!

 4. Propuneri artistice care ne poartă prin istorie, foarte frumos, de altfel… Gândurile mele bune, Gabi, o zi cât mai frumoasă şi răcoroasă să ai!

 1. Pingback: Treptele Bucuriei « Rokssana's Blog

 2. Pingback: Shakespeare actualizat « Gabriela Elena

 3. Pingback: Contraproductiv | Caius

 4. Pingback: Lucrarea – 4 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: