Johann Gottfried Schadow (20 mai 1764 – 27 ianuarie 1850), sculptor german

Johann Gottfried Schadow - Friederike von Preußen

Johann Gottfried Schadow - Frederica and Louise

Johann Gottfried Schadow - Quadriga, Brandenburger Tor, 1793

Johann Gottfried Schadow (20 mai 1764 – 27 ianuarie 1850) a fost un sculptor german.Schadow s-a nascut in Berlin, tatal lui era un croitor sarac.
Primul lui profesor a fost un sculptor, Tassaert, patronat de Frederick the Great; profesorul i-a propus sa se casatoreasca cu fiica lui, insa tanarul a preferat sa fuga cu o fata la Viena, iar socrul lui nu numai ca a trecut cu vederea aceeasta fapta, insa a furnizat banii cu care sa calatoreasca in Italia. Trei ani de studii in Roma i-au format stilul, iar in 1788 s-a reintors in Berlin sa-i succeada lui Tassaert ca sculptor la Curte si secretar la Academie. Peste o jumatate de secol a produs peste doua sute de lucrari, cariate ca stil si subiecte.
El este revendicat de clasicisti si idealisti: cvadriga de la Poarta  Brandenburg si friza alegorica de pe fatada Royal Mint, ambele in Berlin, sunt considerate printre cele mai reusite lucrari dupa antici. Schadow, ca director al Academiei din Berlin, avea o mare influenta. A scris despre proportotiile corpului omenesc, despre fizionomia nationala etc.; multe dintre lucrarile lui descriu si ilustreaza metodele lui si munca lui.

A murit in Berlin in 1850. Fiii lui, Rudolph si Friedrich Wilhelm au fost apreciati pentru sculptura si, respectiv, pictura lor .

 

Din blogosfera. 

Clipe de Cluj.Piaţa Muzeului în imagini povestite

Posted on mai 20, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Cristian, cu sculptura e mai greu si cu atat mai mult e mai frumoasa. 🙂
    Iti multumesc si-ti doresc un weekend insorit!

  2. Recunosc că în ceea ce priveşte sculptura sunt complet pe dinafară. La pictură mai este cum mai este – însă aici devine foarte greu. Nu pot decât să remarc la justa valoare munca asiduă depusă de toţi sculptorii lumii, tot respectul meu pentru ei…

    Gânduri bune, Gabi, un final de săptămână cât mai bun să ai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: