Jules Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906), pictor francez realist

Jules Breton – The Rest of the Haymakers

Jules Breton – Asleep In The Woods

Jules Breton – Souvenir de dour Amenez

Jules Breton - The Reapers

Jules Breton – The Reapers

 Jules Breton - Setting out for the Fields

Jules Breton – Setting out for the Fields

 Jules Breton - A Breton Laundress

Jules Breton – A Breton Laundress

Jules Breton - Breton Laundresses at Douarnenez

Jules Breton – Breton Laundresses at Douarnenez

 Jules Breton - A Rest in the Fields

Jules Breton – A Rest in the Fields

Jules Breton - Song of the Lark

Jules Breton – Song of the Lark

Jules Breton - End of the Working Day

Jules Breton – End of the Working Day

Jules Breton - Evening Call

Jules Breton – Evening Call

Jules Breton - The Weeders

Jules Breton – The Weeders

Jules Breton – Young Women Going to a Procession

Jules Breton - The Wounded Sea Gull

Jules Breton – The Wounded Sea Gull

Jules Adolphe Aimé Louis Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906) a fost un pictor francez realist din secolul al XIX-lea. Picturile lui au fost mult influentate de regiunile rurale franceze, iar absorbirea metodelor traditionale de pictura  au facut din Jules Breton unul dintre primii transmitatori ai frumusetii si privelistii idilice din mediul rural.
Jules Adolphe Aimé Louis Breton s-a nascut pe 1 mai 1827 in Courrières, un mic orasel din Pas-de-Calais. Tatal lui, Marie-Louis Breton, supraveghea pamanturilor unui proprietar bogat. Mama lui Jules a murit cand el avea 4 ani si   a fost crescut de tatal lui. In aceeasi casa locuiau si alti membri ai familiei, bunica materna si unchiul Boniface Breton. Respectul pentru traditie, dragostea pentru pamant si regiunea natala au ramas principale in arta lui pe toata durata vietii sale si au fost surse de inspiratie pentru lucrarile cu care a participat la Salonul din Paris.
Primele lectii artistice le-a invatat la Colegiul St. Bertin de langa Saint-Omer. L-a cunoscut pe pictorul Félix de Vigne in 1842 care, impresionat de talentul tanarului, i-a convins familia sa-l lase sa studieze arta. Breton a plecat la  Ghent in 1843 unde a continuat sa studieze arta la Academia de Arte Frumoase cu Félix de Vigne si cu pictorul Hendrik Van der Haert. In 1846, Breton s-a mutat la Antwerp unde a luat lectii cu Baron Gustaf Wappers si  a facut copii dupa lucrarile maestrilor flamanzi. In 1847 a plecat la Paris sa-si perfectioneze pragatirea artistic la Ecole des Beaux-Arts.

In Paris a studiat in atelierul lui Michel Martin Drolling. A cunoscut si s-a imprietenit cu cativa pictori realisti, ca François Bonvin si Gustave Brion, iar primele lui participari la   Salonul din Paris  au reflectat influenta lor. Primele lui incercari au avut subiecte istorice: „Saint Piat preaching in Gaul” sub influenta revolutiei din 1848, in care a reprezentat Suferinta si Disperarea.
Dupa succesul din Bruxelles si Ghent, Breton s-a mutat in Belgia unde a cunoscut-o pe Elodie, viitoarea lui sotie. Elodie era fiica primului sau profesor Félix de Vigne. In 1852, Breton s-a reintors in Franta si a inteles ca nu s-a nascut sa fie pictor istoric si s-a reintors la natura si viata la tara care l-au impresionat in tinerete. In 1853 a expus „Return of the Reapers”, prima din numeroasele scene rurale influentate de lucrarile pictorului elvetian  Léopold Robert. De atunci, interesul lui Breton in imagini cu tarani a ramas bine stabilit de atunci.

Breton s-a casatorit cu Elodie de Vigne in 1858.
A continut sa expuna in anii 1870, iar in anii 1880 si 1890, reputatia lui a crescut.A fost foarte popular in vremea lui si a expus numeroase lucrari la  Salonul din Paris. A fost unul dintre cei mai cunoscuti pictori din acea perioada atat in Franta natala, cat si in Anglia si Statele Unite. In 1880 Vincent van Gogh a strabatut 85 de mile pana la Courrières pentru a-l vizita pe  Breton, pe care l-a admirat mult, insa s-a intors din cauza zidului de superioritate din fata lui Breton.

In 1886, Breton a fost ales membru al Institut de France in urma mortii lui  Baudry. In 1889 a fost facut comandant al Legiunii de Onoare, iar in 1899 a fost ales membru in Royal Academy din Londra.

Jules Breton (1 mai 1827 – 5 iulie 1906), pictor francez realist

Din blogosfera. 

CELLA.alfabet, nevorbirii

Cristian Lisandru.Puzzle – 6 –

Mirela Pete.De Armindeni

Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 17

Posted on mai 1, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Zic si eu ca dvs, ca acest tablou e o capodopera.
  Va multumesc mult.

 2. imi place cum a pictat..prima tema din program-tinara fata torcin la fuior-este fantastica ..are mai toate datele unei capodopere,.parerea mea

 3. Excelenta si asta, Gabi. Natura, familie, fecioare… cata inocenta.

 4. E atâta frumuseţe în primul tablou încât aproape că îţi capturează privirile şi nu te lasă să treci mai departe… Minunat. Merită toată admiraţia noastră.
  Gânduri bune, Gabi, în această zi, numai bine şi la bună recitire!

 5. Acea lucrare reprezinta un obicei al catolicilor, din cate am inteles.mai e una asemanatoare

  Multumesc pentru vizita.O zi frumoasa de inceput de mai!

 6. Ultima lucrare mi se pare de-a dreptul magnifica.

 1. Pingback: Adelsteen Normann (1 mai 1848 – 26 decembrie 1918), pictor norvegian « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: