Francesco Primaticcio (30 aprilie 1504 – 1570), pictor si sculptor manierist italian
Francesco Primaticcio (30 aprilie 1504 – 1570) a fost un pictor, arhitect si sculptor manierist italian care a trait mai mult in Franta.
S-a nascut in Bologna, s-a pregatit cu Giulio Romano in Mantua si a devenit elevul lui Innocenzo da Imola, a lucrat la decorarea Palatului Te inainte de a castiga o pozitie la Curtea regelui Francis I al Frantei in 1532.
Impreuna cu Rosso Fiorentino a fost unul dintre cei mai importanti pictori care a lucrat la castelul Fontainebleau (unde a facut parte din asa numitul grup „Prima Scoala de la Fontainebleau”).Dupa moartea lui Rosso in 1540, Primaticcio a luat controlul conducerii artistice de la Fontainebleau, furnizand pictori si stucatori din echipa lui, ca de exemplu Nicolò dell’Abate, cu desenele.
Primaticcio si-a pastrat pozitia de pictor al Curtii si in timpul urmasilor regelui Francis, Henry II si Francis II. Capodopera sa, „Salle d’Hercule” de la Fontainebleau, i-a tinut echipa ocupata din 1530 pana in 1559.
Primaticcio a trecut la arhitectura spre sfarsitul vietii, cea mai mare lucrare a lui fiind Capela din Valois de la manastirea Saint-Denis, desi nu a fost terminata dupa moartea lui si a fost distrusa in 1719.
![]() |
Francesco Primaticcio (30 aprilie 1504 – 1570), pictor si sculptor manierist italian |
Din blogosfera.
Cristian Lisandru.Genunchii juliţi ai copilăriei
Clipe de Cluj.Muzeul Naţional de Artă din Cluj
Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 15
Posted on aprilie 30, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 30 aprilie, 30 aprilie 1504, Francesco Primaticcio, manierist, pictor si sculptor italian. Bookmark the permalink. 4 comentarii.
Cred ca toti pictorii din acele vremuri, chiar si anonimii au fost mari artisti.
Va multumesc si eu.
a fost un pictor stralucit dupa parerea mea,imi plac multe compozitii ,in mod special -portrait of a nobleman as st george- este o compozitie remarcabila,pentru mine..a pus in valoare toate misloacele de exprimare……va multumesc..
Pingback: Poveste de vis (32) « Teo Negură
Pingback: Ultimul Mitropolit – 16 « Ioan Usca