Franz Xaver Winterhalter (20 aprilie 1805 – 8 iulie 1873), pictor si litograf german

Franz Xavier Winterhalter - Empress Elisabeth of Austria

Franz Xavier Winterhalter – Empress Elisabeth of Austria

Franz Xaver Winterhalter (20 aprilie 1805 – 8 iulie 1873) a fost un pictor si litograf german, cunoscut pentru portretele familiilor regale de la mijlocul secolului al XIX-lea.Numele lui a devenit asociat cu portretistica la moda de la curtile regale.
Franz Xaver Winterhalter s-a nascut in micul sat Menzenschwand din Padurea Neagra, Baden pe 20 aprilie 1805. A fost al saselea copil a lui Fidel Winterhalter (1773–1863), un fermier si producator de rasina din sat si al  Evei Meyer (1765–1838) din familia Menzenschwand. Tatal lui a avut o mare influenta asupra lui. Din cei opt frati si surori ai lui, doar patru au supravietuit. Toata viata, Franz Xaver a ramas foarte apropiat de familia lui,  in special de fratele Hermann (1808–1891), pictor si el.

Dupa absolvirea scolii manastirii benedictine din St.Blasien, Winterhalter a plecat din Menzenschwand in 1818 la varsta de 13 ani pentru a studia desenul si gravura.S-a pregatit ca desenator si litograf in atelierul lui Karl Ludwig Schüler (1785–1852) din Freiburg. In 1823, la varsta de 18 ani, a plecat la Munchen, sponsorizat  de  industriasul Baron von Eichtal (1775–1850). In 1825, Ludwig I, Marele Duce de Baden (1763–1830) i-a acordat o bursa si a inceput sa studieze la Academia de Arte din Munchen cu Peter von Cornelius (1783–1867), ale carui metode academice l-au incomodat. Winterhalter a gasit un mentor mai potrivit in portretistul la moda Joseph Stieler (1781–1858). In aceasta perioda s-a intretinut lucrand ca litograf.

Winterhalter a intrat in cercurile de la Curte in 1828 cand a devenit profesor de desen la Sophie Margravine de Baden, la Karlsruhe. Oportunitatea intrarii la Curtea germana de sud a venit in 1832 cand a plecat in Italia, cu sprijinul Marelui Duce Leopold de Baden. In Roma a pictat scene romantice de compozitie in maniera lui Louis-Leopold Robert si s-a atasat cercului condus de profesorul Academiei Franceze, Horace Vernet. La reintoarcerea in Karlsruhe, el a pictat portretele Marelui Duce Leopold de Baden si al sotiei lui, si a fost numit pictorul Curtii ducale.

Cu toate acestea, el a plecat din Baden in Franta cand lucrarea lui „Il dolce Farniente” a atras atentia la Salonul din 1836. Un an mai tarziu, „Il Decameron” a  fost de asemenea remarcata; ambele picturi sunt compozitii  academice in stilul lui Raphael. La Salon din 1838 a expus portretul Printului Wagram cu fiica cea mica. Cariera lui ca pictor de portrete a fost intarita cand in acelasi an a pictat portretul Louisei Marie de Orleans, regina Belgiei si al fiului ei, Ducele de Brabant.
In Paris, Winterhalter a ajuns imediat la moda. El a fost numit pictor la Curtea lui Louis-Philippe, regele francezilor, care i-a comandat sa picteze portrete individuale ale marii lui familii. Winterhalter a executat mai mult de treizeci comenzi pentru el.

Acest succes i-a adus reputatia de specialist in portretistica dinastiilor si  aristocratiei, in combinatie cu modernul.

Cu toate acestea, reputatia lui Winterhalter in cercurile artistice a avut de suferit. Criticii, care l-au laudat la debutul din 1836, acum l-au considerat un pictor care nu poate fi luat in serios. Aceasta atitudine a persistat pe toata cariera lui Winterhalter.

Franz Xaver Winterhalter (20 aprilie 1805 – 8 iulie 1873), pictor si litograf german

Tot in 20 aprilie s-au nascut:

Odilon Redon( 20 aprilie 1840 – 6 iulie 1916),pictor simbolist şi litograf francez.

Joan Miró(20 aprilie 1893 – 25 decembrie 1983), pictor spaniol.

Din blogosfera. 

Caius.Indicii anatomice-29

Caius.Indicii anatomice – 30

Gabriela Elena.Cântecul lebedei

Mirela Pete.Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 5

Clipe de Cluj.Bănia

Cristian Lisandru.Puzzle – 2 –

 

Posted on aprilie 20, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Sissi si povestea ei sunt frumoase.
  Multumesc pentru vizita.

 2. da,da, Sissi e superba.

 3. Imi place Sissi cel mai mult. 🙂

 4. imi place mult portetele pictorului sare sunt prezentate, dupa parerea mea si peisajul a fost iubit de el penrtu ca se vede la unele portrete lucrate in peisaj…ingemanarea intre doua tematici..frumos ,foarte frumos…

 5. Iată şi tabloul meu preferat – „Elisabeth of Bavaria, Empress of Austria”…

  Gânduri bune, Gabi!

 6. Superbă e celebra Sissy… chiar și prin tablouri… și ce splendoare de păr.

 1. Pingback: Joan Miró(20 aprilie 1893 – 25 decembrie 1983), pictor spaniol | my heart to your heart

 2. Pingback: Odilon Redon( 20 aprilie 1840 – 6 iulie 1916),pictor simbolist şi litograf francez | my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: