Hugo van der Goes (c. 1440 – 1482 ori 1483), pictor flamand

Hugo van der Goes – The Fall

Hugo van der Goes – Portinari altarpiece

Hugo van der Goes – Mary with child

Hugo van der Goes – The Adoration of the Shepherds

Hugo van der Goes – Lamentation of Christ

Hugo van der Goes – Portrait of a Donor with St John the Baptist

Hugo van der Goes (Ghent, ?c. 1440 – Oudergem, langa Bruxelles, 1482 ori 1483) a fost un pictor Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling si Gerard David, a fost unul dintre cei mai importanti pictori olandezi ai acelei perioade.

Hugo a devenit membru al breslei pictorilor din Ghent in 1467. In 1468 a participat la decorarea orasului Bruges cu ocazia celebrarii casatoriei dintre Charles the Bold si Margaret de York si a asigurat decorurile heraldice  pentru intrarea lui Charles in orasul Ghent in 1469 si in 1472. A fost ales decan al breslei din Ghent in 1473 ori 1474.

In 1475,  Hugo a intrat in manastirea Rooklooster de langa   Bruxelles. A continuat sa picteze si a ramas la Rooklooster pana la sfarsitul vietii in 1482 sau 1483. In 1480 a fost solicitat in orasul Leuven pentru evaluarea lucrarii lui    Dieric Bouts, „Justice Scenes”, ramasa neterminata la moartea acestuia in 1475. La scurt timp dupa aceea, Hugo, reintorcandu-se cu alti membri ai manastirii dintro excursie la Cologne, a cazut intro stare de depresie cu ganduri de sinucidere, declarandu-se blestemat. Dupa reintoarcerea la manastirea Rooklooster, Hugo si-a revenit din boala.

Cea mai cunoscuta lucrare a lui care s-a pastrat este Portinari Triptych (Uffizi, Florenta), un altar comandat de Tommaso Portinari, directorul filialei din Bruges a Medici Bank,  pentru biserica San Egidio din spitalul Santa Maria Nuova din Florenta. Tripticul  a ajuns in Florenta in 1483. Aceasta lucrare vasta a fost foarte apreciata si laudata. Giorgio Vasari in lucrarea  Vite din 1550 se refera la el ca „Ugo d’Anversa” („Hugo din Antwerp”). Acesta e singurul document care certifica calitatea de autor a lui Hugo; celelalte lucrari atribuite lui sunt bazate pe compararea stilistica cu altarul.

Hugo van der Goes (c. 1440 – 1482 or 1483), pictor flamand

In 12 aprilie s-a nascut Robert Delaunay (12 aprilie 1885, Paris – †25 octombrie 1941), pictor francez, iniţiator al orfismului (nume dat de Guillaume Apollinaire), orientare artistică derivată din cubism, care aspiră către primatul culorii ca mijloc de detaşare a luminozităţii şi a dinamismului.

Din blogosfera.

Ioan Usca.Pisikalia – 7

Gabriela Elena.De acord?

Cristian Lisandru.La primele ore ale dimineţii, Edenul… Teo Negură.Trafic cu Hituri (runda 63) Caius.Indicii anatomice – 22 Clipe de Cluj.Parfumul Clujului Gabriela Savitsky.Metamorfoze Ioan Usca.Azilul de noapte Călin Hera.Care carte are PArte

Posted on aprilie 12, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Sau ceea ce nici n-am avut!

 2. La tine e si normal, Cristian!iubesti si esti iubit si va simtiti in Rai amandoi.
  Iti multumesc, Cristian!
  Ganduri bune si de la mine!

 3. Edenul…trebuie sa-l avem vesnic in fata ochilor pentru a ne reaminti ceea ce am pierdut.

 4. O coincidenţă interesantă, chiar azi am postat o poezie în care Edenul apare ca temă… Gândurile mele bune, Gabi!

 1. Pingback: Nu mă poţi ucide! « Gabriela Elena

 2. Pingback: Parfumul Clujului « Clipe de Cluj

 3. Pingback: Indicii anatomice – 22 | Caius

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: