Fra’ Filippo Lippi (1406 – 8 octombrie 1469), pictor italian
Fra’ Filippo Lippi (1406 – 8 octombrie 1469), numit si Lippo Lippi, a fost un pictor italian al perioadei Quattrocento (secolul al XV-lea).
Lippi s-a nascut in Florenta, fiul lui Tommaso, un macelar. Ambii parinti ai lui au murit cand era inca copil. Mona Lapaccia, matusa lui, s-a ocupat de cresterea baiatului. In 1420 a fost inregistrat in comunitatea monahala a Carmelitilor din Florenta, unde a ramas pana in 1432 si si-a depus juramantul de calugar Carmelit in 1421 cand avea 16 ani.
In cele din urma Fra Filippo a plecat din manastire, insa se pare ca nu a fost eliberat de juramant; intro scrisoare datata 1439, el se descrie ca cel mai sarac calugar din Florenta, avand in grija intretinerea a sase nepoate la varsta casatoriei. In 1452 a fost numit capelan la manastirea S. Giovannino din Florenta, iar in 1457 rector (Rettore Commendatario) la S. Quirico din Legania, ocazional, facand profituri considerable; insa saracia lui parea cronica, banii fiind cheltuiti, conform unor relatari, in numeroase povesti amoroase.
In iunie 1456 Fra Filippo locuia in Prato (langa Florenta) pentru a picta frescele de la corul catedralei. In 1458, in timp ce lucra la asta, a fost trimis sa picteze pentru capela manastirii S. Margherita din Prato unde a cunoscut-o pe frumoasa fiica a florentinului numit Alexis Jethroe, Francesco Buti; ea era o novice sau o tanara aflata in grija calugaritelor. Lippi a intrebat daca i se perimte fetei sa pozeze pentru pictarea Madonnei (sau S. Margherita). Sub acest pretext, Lippi a atras-o in relatii sexuale cu el, a rapit-o din casa ei si a tinut-o langa el in ciuda eforturilor calugaritelor de a o readuce la ele. Rezultatul a fost fiul lor Filippino Lippi, care a devenit un pictor nu la fel de faimos ca tatal lui.
Frescele din corul catedralei din Prato, care descriu povestile lui St John the Baptist si St Stephen sunt considerate cele mai importante lucrari ale lui Fra Filippo Lippi.
La sfarsitul vietii, Lippi si-a petrecut un timp la Spoleto, unde a primit comanda sa picteze absidacatedralei cu scene din viata Fecioarei. Aceste serii de picturi au fost terminate de Fra Diamante dupa moartea lui Lippi. Ca Lippi a murit in Spoleto, prin 8 octombrie 1469, este un fapt; modul in care a murit este un subiect de dispute. Se spune ca Papa i-a acordat lui Lippi o dispensa pentru a se casatori cu Lucrezia, insa inainte ca permisunea sa soseasca, Lippi a fost otravit de rudele indignante fie ale Lucreziei, fie de niste femei care au intrat in gratiile pictorului.
Fra Filippo a fost inmormantat in Spoleto, pe mormant se afla un monument ridicat de Lorenzo the Magnificent.
![]() |
Fra’ Filippo Lippi (1406 – 8 octombrie 1469), pictor italian |
Din blogosfera.
Posted on martie 25, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged 1406, Filippino Lippi, Fra' Filippo Lippi, Lippo Lippi, pictor italian, Quattrocento. Bookmark the permalink. 13 comentarii.
Buna ziua,
Era cat pe ce sa uit sa va raspund.
Sunt de acord cu propunerea dvs. si voi trece linkul in blogroll.
Un weekend placut!
Mirela, maine sau poimaine urmeaza fiul lui.
Am postat chiar acum povetea.
Un weekend frumos si tie si familiei tale!
Salutari pisicesti Serafinei si Enyei de la noi!
Excepțional pictor, e unul din pionierii Renașterii, splendid! 🙂
Gabi, mâine… Povestea parfumată. Sau duminică, depinde de timp. Sper să ne delectezi din nou! Aici e linkul meu:
http://mirelapete.dexign.ro/2011/03/poveste-parfumata-intre-bloggeri-cutiuta-cu-minuni/
Weekend frumos ție și familiei! Pupăm pisicile! 🙂
Buna ziua
Numele meu este Iacob Constantin si sunt administratorul site-ului http://iasi365.com si as vrea, daca doriti bineinteles, sa facem un schimb de linkuri. Astept un raspuns indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In cazul unui raspuns pozitiv titlul linkului este Iasi iar adresa http://iasi365.com
Va multumesc si va doresc o zi buna
Cristian, la fel iti doresc si tie!
E o zi frumoasa de primavara si copacii sunt aproape infloriti.Poate de aceea si gandurile bune au fost si sunt mai multe in aceasta zi.
Un weekend minunat alaturi de Geanina!
Gina, stiu ca e sarbatoare, n-am uitat.
Nici de „cutiuta cu amintiri” n-am uitat.Am sa preiau ceva mai vechi de pe blog. 🙂
O zi frumoasa!
O zi cât mai bună să ai Gabi, numai gânduri bune să-ţi mângâie sufletul, în această frumoasă zi…
Un sfârşit de săptămână cât mai bun!
Gabi,
Astăzi este Buna Vestire!
Nu uita de ” cutiuța cu amintiri„!
Zi bună!
Pingback: Filippino Lippi (c. 1457 – aprilie 1504), pictor italian « my heart to your heart
Pingback: Poveste parfumată între bloggeri. Cutiuța cu minuni. « Mirela Pete. Blog
Pingback: Expozitie de imagini cât 100 de PA-uri « Călin Hera. PA-uri şi mirări
Pingback: Indicii anatomice – 4 | Caius
Pingback: Alegere « Ioan Usca