Godfried Schalcken(1643 – 16 noiembrie 1706), pictor olandez

Godfried Schalcken – A Candlelit Scene. A Man Offering a Gold Chain and Coins to a Girl Seated on a Bed
Godfried Schalcken or Gottfried Schalken (1643, Made – November 16, 1706, The Hague), a fost un pictor de compozitie si portretist olandez. El a fost remarcat pentru măiestria sa în reproducerea efectului luminii lumânărilor. Godfried Schalcken s-a născut în 1643 la Dordrecht şi a studiat sub Samuel van Hoogstraten în Dordrecht, înainte de-a se muta în Leiden, la studioul lui Gerard Dou (1613-1675), unul dintre elevii cei mai faimosi a lui Rembrandt. El a lucrat în Leiden până în 1675, apoi s-a reîntos în Dordrecht până în 1691, după care s-a stabilit la Haga, unde a continuat să picteze până la moartea sa, la vârsta de 63 de ani, în 1706.El a vizitat, de asemenea, Anglia (1692-1697), dar manierele sale stranii şi temperamentul rău l-au înstrăinat de societatea de acolo. In 1703 a fost angajat de către Johann Wilhelm, Elector Palatine în Düsseldorf.
![]() |
Godfried Schalcken(1643 – 16 noiembrie 1706), pictor olandez |
Din blogosfera.
Cristian Lisandru.Ultimul tablou – 4 – Teo Negură.Poveste de vis (27)
Posted on martie 19, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged 16 noiembrie, 16 noiembrie 1706, galerie de pictura, Godfried Schalcken, pictor olandez. Bookmark the permalink. 11 comentarii.
Ma întreb la care dintre tablouri se referă aceasta terifianta povestire https://www.youtube.com/watch?v=mxuDq5mxJ78&list=PL2FkuXQQ7wZgJVNlQUEeFG_DYLbZUwAuP&index=16
Clarobscurul acesta e plin de caldura, intimitate, liniste.Imi place mult.
Mirela, iti multumesc.
P.S.tema urmatoare sper sa-mi aduca inspiratie, acum parca mi-e goala mintea si nu stiu despre ce as putea povesti
vad eu, pana la urma gasesc ceva. 🙂
Numai bine si tie!
Intradevar, ne amintesc de acele vremuri.Erau vremuri grele, dar acum e mult mai rau pentru cei mai multi dintre noi. 😦
Cand ma gandesc ca-n aceste vremuri, in Romania sunt destul de multe zone fara electricitate in care foarte putini oameni si-au facut rost de generatoare de curent si stau la lumina lumanarilor sau a lampilor de gaz ai caror copii invata in speranta ca vor ajunge cineva.
Frumoase si misterioase.
Olandezii si portretele lor fantastic de expresive! Clar-obscurul dus laapogeu de Rembrandt. felicitări, Gabi!
P.S. Tema următoare e propusă de Gina (articolul ei va apărea maine) și se numește : Poveste parfumată între bloggeri. Cutiuța cu minuni.
Se postează de vineri până duminică, să fie timp pentru scris. Vă așteptăm!
Numai bine și foarte bine, Gabi! 🙂
Stii, imaginile acestea ma duc in anii de demult, cand seara de seara se oprea curentul si, la flacara lumanarilor, trebuia sa citim, sa invatam. Ore intregi stateam in bezna. Si totusi, am iesit atat de „luminati”din ea!, a avut si bezna asta avantajele ei.
frumoase picturi…
Pingback: Gânduri bune « Gabriela Elena
Pingback: Poveste de vis (27) « Blogul lui Teo Negură
Pingback: Inocentul – 30 | Caius
Pingback: Raţa – 3 « Ioan Usca