Adam Elsheimer (18 martie 1578 – 11 decembrie 1610), pictor german
Adam Elsheimer (18 martie 1578 – 11 decembrie 1610) a fost un pictor german care a lucrat in Roma si a murit la treizeci si doi de ani, insa a carui influenta a fosst foarte puternica in pictura secolului al XVII-lea.Cele cateva picturi ale sale erau de mici dimensiuni, aproape toate pictate pe placi de cupru.Ele includ o varietate de efecte ale luminii si o tratare inovatoare a peisajului. A avut o influentat asupra multor artisti, inclusiv Rembrandt si Peter Paul Rubens.
Elsheimer s-a nascut in Frankfurt-am-Main, Germania, unul dintre cei zece copii ai unui croitor. Casa familiei (care a fost distrusa de Aliati in timpul bombardamentelor din 1944) se afla la cativa metri de biserica in care Albrecht Dürer a pictat altarul Heller.La varsta de douazeci de ani a calatorit in Italia via München.
Se presupune ca Elsheimer a pictat cateva lucrari importante in Venetia, ca de exemplu „The Baptism of Christ” (National Gallery, Londra) si „The Holy Family” (Gemäldegalerie, Berlin), picturi in care se observa influenta pictorilor venetieni Tintoretto si Paolo Veronese, precum si a lui Rottenhammer.
Un prieten de-a lui Rottenhammer era pictorul peisagist flamand Paul Bril, stabilit la Roma si care a fost martor la casatoria lui Elsheimer.
Pictura lui Elsheimer, „Tobias and the Angel” (1602–1603)a fost foarte bine primita datorita noului sau concept de peisaj. Aceasta pictura a fost gravata de Count Hendrick Goudt si astfel a fost publicata in intreaga Europa.
Elsheimer avea o preferinta definita pentru alegereade subiecte rare sau originale, atat pentru picturilee mitologice, cat si pentru cele religioase.
Perfectionismul lui si o aparenta tendinta spre depresie au avut ca rezultat un numar mic de picturi, in ciuda dimenssiunilor mici ale tuturor lucrarilor lui. A avut o influenta evidenta asupra artistilor din nord, ca de exemplu Paul Bril, Jan Pynas, Leonaert Bramer si Pieter Lastman, maestrul lui Rembrandt.
Intrun sens mai larg, el a fost influent in trei privinte. Mai intai, scenele lui de noapte erau foarte originale. Efectele de lumina erau foarte subtile si foarte diferite de cele ale lui Caravaggio. Deseori folosea cinci surse diferite de lumina si grada lumina relativ lin.
In al doilea rand, combinarea de peisaje poetice cu figuri mari in prim plan dadea peisajului o proeminenta rar vazuta din renasterea timpurie.
In al treilea rand, integrarea stilurilor italiene cu traditia germana e mult mai sugestiva decat a oricarui pictor din nord de la Dürer (cu exceptia prietenului lui Rubens).
![]() |
Adam Elsheimer (18 martie 1578 – 11 decembrie 1610), pictor german |
Tot in 18 martie s-a nascut Julien Dupré (18 martie 1851 – 16 aprilie 1910), pictor francez.
Din blogosfera.
Posted on martie 18, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 18 martie, 18 martie 1578, Adam Elsheimer, pictor german. Bookmark the permalink. 6 comentarii.
Cristian, cred ca in fata acestui tablou oricine se simte mai aproape de Dumnezeu.
Un sfarsit de saptamana minunat!
În faţa unui tablou cum este „Glorification of the Cross” nu poţi decât să rămâi nemişcat şi să priveşti admirativ…
Un final de săptămână cât mai bun, Gabi!
Pingback: Julien Dupré (18 martie 1851 – 16 aprilie 1910), pictor francez | my heart to your heart
Pingback: Esaias van de Velde (17 mai 1587 – 18 noiembrie 1630), pictor peisagist olandez « my heart to your heart
Pingback: Pieter Lastman (1583 – 4 aprilie 1633), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Inocentul – 29 | Caius