Bachiacca(1 martie 1494 – 5 octombrie 1557), pictor italian renascentist

Bacchiacca – A lady with a cat

Bacchiacca – Woman with a Cat

Bacchiacca – Mary Magdalene

Bacchiacca – Portrait of a Woman with a Book of Music

Francesco d’Ubertino Verdi, numit Bachiacca [cunoscut si ca Francesco Ubertini, il Bacchiacca] (1494 – 1557) a fost un  pictor italian renascentist ale caror lucrari sunt caracteristice stilului manierist florentin.

Bachiacca s-a nascut si a fost botezat pe 1 martie 1494 in Florenta si a murit pe 5 octombrie 1557. Si-a facut ucenicia in studioul lui Pietro Perugino, iar prin 1515 a inceput sa colaboreze cu Andrea del Sarto, Jacopo Pontormo si Francesco Granacci la decorarea unor piese de mobilier numite cassone (scrin), spalliera (lambriuri) si alte piese din dormitorul lui Pierfrancesco Borgherini si al Margheritei Acciauoli.
In 1540, Bachiacca a devenit artistul Curtii Ducelui Cosimo I de’ Medici (reg. 1537-1574) si al Ducesei Eleanor of Toledo. In aceasta calitate, Bachiacca a fost colegul celor mai importanti artisti florentini ai vremii, incluzandu-i pe Pontormo, Bronzino, Francesco Salviati, Tribolo, Benvenuto Cellini, Baccio Bandinelli si Giovanni Battista del Tasso.Prima mare comanda a lui Bachiacca a fost pictarea peretilor si tavanului din biroul privat al ducelui, cu plante, animale, peisaj, ceea ce e o marturie importanta a interesului lui Cosimo in botanica si stiinte naturale. Bachiacca a facut si desenele pentru doua tapiserii, „Grotesque Spalliere” (1545-49) si „Months” (1550-1553), care au fost tesute de nou fondatul atelier de tapiserii al familiei de Medici. Francesco si-a semnat doar o singura lucrare cunoscuta, decorarea unei tersase pentru ducesa si copiii ei, cu abrevierea numelui sau de botez si a poreclei: „FRANC. BACHI. FACI.”Toate aceste lucrari contin atat ilustrari atent studiate ale naturii, cat si metodele si stilul de lucru ale artistului, in care Bachiacca combina figuri, costume exotice si alte motive preluate de la artisti italieni si din gravuri germane si olandeze.Aceste alaturari cosmopolite arata cele mai bune elemente atat ale artei renascentiste din sudul cat si din nordul Europei, de care era atrasa clientela de la Curtile nobililor.

Bachiacca(1 martie 1494 – 5 octombrie 1557), pictor italian renascentist

Tot pe 1 martie s-au nascut:

Ion Creangă(n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași) a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

Sandro Botticelli (1 martie 1445, Florența – 17 mai 1510, Florența), un pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanți ai Renașterii italiene.

Oskar Kokoschka (1 martie 1886 – 22 februarie 1980), pictor și grafician expresionist austriac.

Fedot Sychkov(1 martie 1870 – 3 august 1958), pictor impresionist rus.

Aleksandr Golovin (1 martie 1863 – 17 aprilie 1930), pictor si designer de scena rus.

Jean Geoffroy(1 martie 1853 – 1924), pictor si ilustrator francez.

Din blogosfera.

Cristian Lisandru. În apa adâncă a ochilor tăi

Posted on martie 1, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Cristian, iti multumesc mult pentru gandurile bune si ma bucur ca ai trecut pe-aici!
    O primavara minunata tie si Geaninei!

  2. Gândurile mele bune încă o dată, Gabi, în această zi specială!

  1. Pingback: Jean Geoffroy(1 martie 1853 – 1924), pictor si ilustrator francez | my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: