Abraham Bloemaert (1566 – 27 ianuarie 1651), pictor si gravor olandez
Abraham Bloemaert (1566, Gorinchem – 27 ianuarie 1651, Utrecht), a fost un pictor si gravor olandez. A fost unul dintre „manieristii din Haarlem ” de prin 1585, insa la inceputul urmatorului secol si-a schimbat stilul pentru a fi in tendintele noului stil, barocul. A pictat, in special, subiecte istorice si peisaje.
Bloemaert a fost fiul arhitectului Cornelis Bloemaert I, care s-a mutat cu familia la Utrecht in 1575, unde Abraham a fost primul elev a lui Gerrit Splinter si Joos de Beer. La varsta de 15 sau 16 ani, a locuit trei ani in Paris intre 1581–1583, studiind arta cu Jehan Bassot si cu Maistre Herry. In acelasi timp a studiat la Scoala din Fontainebleau cu conationalul sau, Hieronymus Francken.S-a reintors la Utrecht in 1583, chiar inainte de izbucnirea razboiului francez al religiilor(dintre catolici si protestanti), in urma caruia s-au distrus multe lucrari din castelul Fontainebleau. Dupa ce tatal lui a fost desemnat arhitectul orasului Amsterdam in 1591, fiul si-a insotit tatal acolo, iar dupa moartea tatalui sau in 1593 s-a reintors la Utrecht, unde si-a infiintat un atelier si a devenit decanul „zadelaarsgilde” (numele traditional al breslei St. Luke din Utrecht) in 1594. In 1611, alaturi de Paulus Moreelse, a fost unul dintre fondatorii noii bresle a pictorilor din Utrecht, numita „St. Lucas-gilde” si a devenit decanul ei in 1618.Multe dintre picturile lui Bloemaert au fost comandate de bisericile catolice clandestine din Utrecht.
A excelat mai mult ca si colorist decat ca desenator, a fost foarte productiv, a pictat si schitat lucrari cu subiecte istorice si alegorice, peisaje, naturi statice, animale si flori. In prima decada a secolului al XVII-lea, Bloemaert a inceput sa includa pitoresti ruine de casute si alte elemente pastorale. In aceste lucrari, figurile religioase sau mithologice joaca un rol secundar. Viata la tara a ramas subiectul favorit a lui Bloemaert, pe care a descris-o cu naturalism din ce in ce mai mare. A desenat motive ca de exemplu casute taranesti, porumbare si copaci din jurul sau, iar in studio le-a completat cu scene imaginare complexe.
![]() |
Abraham Bloemaert (1566 – 27 ianuarie 1651), pictor si gravor olandez |
Din blogosfera.
Posted on februarie 27, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged "Haarlem Mannerists", 1566, Abraham Bloemaert, pictor si gravor olandez. Bookmark the permalink. 7 comentarii.
Cristian, la tine m-am gandit in primul rand cand am postat articolul.De fapt, l-am ales special pentru tine! 🙂
Intotdeauna treci pe-aici si lasi un mesaj pentru care-ti multumesc.
O saptamana mai buna!
Mă repet, dar îmi face o deosebită plăcere. Atunci când este vorba despre pictorii olandezi nu poţi spune decât „Jos pălăria!”
O duminică frumoasă,Gabi!
Pingback: Jan van Bijlert (1597 ori 1598 – noiembrie 1671), pictor portretist olandez « my heart to your heart
Pingback: Jacob Adriaensz Backer (1609 – 27 august 1651), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Hendrick ter Brugghen (1588 – 1 noiembrie 1629), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Cornelis van Poelenburgh (1594 – 12 august 1667), pictor peisagist olandez « my heart to your heart
Pingback: Inocentul – 13 | Caius