Rembrandt Peale (22 februarie 1778 – 3 octombrie 1860), pictor portretist american
Rembrandt Peale (22 februarie 1778 – 3 octombrie 1860) a fost un pictor american si curator de muzeu. Pictor portretist prolific, a fost laudat, in special pentru redarea fidela a chipurilor presedintilor George Washington si Thomas Jefferson.Stilul lui Peale a fost influentat de neoclasicismul francez, dupa ce a stat in Paris cand avea 30 de ani.
Rembrandt Peale a fost al treilea copil din cei sase copii supravietuitori (unsprezece au murit) ai lui Rachel Brewer si Charles Willson Peale.Tatal, Charles, un artist remarcabil si el , si-a invatat copiii sa picteze scene si portrete si l-a instruit pe Rembrandt in arte si stiinte. Rembrandt a inceput sa deseneze la varsta de opt ani. Dupa un an de la moaartea mamei sale si recasatorirea tatalui sau, Peale a plecat de la scoala de arte, iar la varsta de 13 ani si-a facut primul autoportret.
In iulie 1787, Charles Willson Peale l-a prezentat presedintelui George Washington pe fiul lui , iar tanarul artist aspirant isi privea tatal cand il picta pe viitorul presedinte. In 1795, la varsta de 17 ani, Rembrandt a pictat un Washington imbatranit, presedintele aratand mai batran decat in realitate. Portretul a fost bine primit, iar Rembrandt si-a facut debutul.
La varsta de 20 de ani, Rembrandt s-a casatorit cu Eleanor May Short (1776–1836), o tanara de 22 de ani.Rembrandt si Eleanor au avut noua copii.
In 1822, Peales-a mutat in New York City pentru a incerca sa picteze ceea ce spera ca va deveni „asemanarea standard” cu Washington.
Remarcat pentru natura sa „itineranta”, Peale a vizitat Europa de cateva ori pentru a studia arta. Tatal lui l-a ajutat platindu-i drumul la Paris, unde a stat din iunie pana in septembrie 1808 si din octombrie 1809 pana in noiembrie 1810. In Paris, Peale a studiat cu Jacques Louis David, care l-a influentat sa picteze in stilul neoclasic.
Dupa succesul din Franta, Peale s-a reintors Philadelphia in 1810.Pe 15 august, 1814, Peale si-a lansat primul sau muzeu, imediat dupa ce a intrat in municipalitatea din Baltimore, Maryland. Prevazut initial ca muzeu de Arte si Stiinte, Peale a decis sa expuna numai lucrari de arta si produse fabricate.
Muzeul a fost iluminat cu lampi pe gaz, urmand exemplul fratelui sau, Rubens, din Philadelphia. Aceasta inovatie a facut o mare impresie. Peale a achizitionat un patent important de iluminare cu gaz, iar cu cativa asociati au fondat Gas Light Company din Baltimore.
Peale a murit pe 3 octombrie 1860 in Philadelphia.
![]() |
Rembrandt Peale (22 februarie 1778 – 3 octombrie 1860), pictor american |
Tot in 22 februarie s-a nascut Antoine Joseph Wiertz(22 februarie 1806 – 18 iunie 1865), pictor si sculptor romantic belgian.
Din blogosfera.
Posted on februarie 22, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 22 februarie, 22 februarie 1778, pictor american, portretist, Rembrandt Peale. Bookmark the permalink. 12 comentarii.
Un artisat e deosebit, indiferent de unde e si din ce epoca.
Multumesc pentru vizita.
foarte frumos a pictat ca dovada ca artistii nu au rasa ..ei sunt pretutindeni…
Mirela, cred ca mesajul tau e foarte important, iar ceea ce postez aici se vrea a fi si document al vremii.Stiu ca arta unora nu place foarte mult, dar e important sa cunoastem cum se traia, ce fel de oameni traiau, ce faceau, cum se imbracau in acele vremuri cand nu exista fotografia.
O noapte linistita, Mirela!
Iti multumesc.
Sunt de acord cu link exchange.
va trec in blogroll.
Cu multa placere.
Teo, eu cred ca sunt cu atat mai frumoase, cu cat portretele artistului redau figuri de oameni obisnuiti, mai mult sau mai putin chipesi.Ai dreptate, par reale.
E si normal ca a avut succes daca s-a inspirat din picturile unor artisti europeni/francezi.
Imi place si mie, bineinteles. 🙂
Gabi, acestea sunt importante nu doar ca picturi, ci ca documente ale vremii, mai fidele decat fotografiile, inro-o vreme cand fotografia color lipsea cu desavarsire! O seara frumoasa, Gabi! 🙂
Sunteti interesati de un schimb de link cu
romaniiautalentro.blogspot.com
astept un comm la o postare sau prin formularul contact
Va multumesc!
Sunt putin ciudate portretele lui, personajele nu exceleaza prin frumusete, nu par stilizate si tocmaid e aceea par atat de reale. Asa mi se pare mie 🙂
Iată un pictor american care nu te poate lăsa indiferent. Nici nu mămir că a avut în Franţa un mare succes…
La bună recitire, Gabi!
Pingback: Inocentul – 10 | Caius
Pingback: Septuaginta « Ioan Usca