Quentin Matsys(1466–1530), pictor flamand
Quentin Matsys (Quinten Matsijs) (1466–1530) a fost un pictor flamand si fondator al scolii din Antwerp. S-a nascut in Leuven si a fost pregatit ca fierar. Langa Catedrala Our Lady din Antwerp se afla o fantana din fier forjat, cunoscuta ca „Fantana Matsys,” care conform traditiei, a fost facuta de cel care a devenit pictor.
Matsys, ca membru al breslei Saint Luke din Antwerp, a fost unul dintre primii artisti remarcabili ai breslei.O legenda relateaza cum Matsys, pe cand era fierar in Leuven, s-a indragostit de fiica unui pictor; schimbandu-si meseria in cea de pictor, el spera ca fata il va iubi si ea. Mai putin poetica, insa probabil mai aproape de adevar e urmatoarea poveste: tatal lui Quentin, Josse Matsys, era ceasornicarul si arhitectul municipalitatii din Leuven. S-a ridicat intrebarea care dintre fiii lui ar trebui sa-i urmeze in afacerea lucrativa. Josse a fost ales sa-i urmeze tatalui sau. Atunci, Quentin a inceput sa studieze pictura.Nu se cunoaste precis cu cine a studiat Matsys, insa stilul lui pare sa derive din lectiile lui Dirk Bouts, care a adus in Leuven influenta lui Memling si van der Weyden. Cand Matsys s-a stabilit in Antwerp la varsta de 25 de ani, stilul lui propriu a adus o contributie importanta la revigorarea artei flamande impreuna cu liniile lui van Eyck si van der Weyden.
Matsys a murit la Antwerp in 1530. Sora lui Catherine si sotul ei au fost executati la Leuven in 1543 pentru ceea ce era o ofensa fatala in citirea bibliei: el a fost decapitat, ea a fost inmormantata de vie in piata din fata catedralei.
![]() |
Quentin Matsys(1466–1530), pictor flamand |
Din blogosfera.
Cristian Lisandru.Cetatea din anticamera trecutului – 11 –
Posted on februarie 19, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged 1466, pictor flamand, Quentin Matsys. Bookmark the permalink. 6 comentarii.
Tabloul cu Ducesa urata ne da fiori de groaza.
Credeam ca e o masca sau vreun personaj de legenda.
Imi plac picturile lui, chiar si ducesa are un farmec aparte! 🙂
O saptamana mai frumoasa, Cristian!
Viziune cu totul şocantă – în ceea ce priveşte ultimul tablou. Un pictor care şi-a demonstrat personalitatea puternică.
O duminică deosebită, Gabi!
Mirela, Ducesa sluta e asa de…sluta, ca n-as vrea s-o vad vreodata! 🙂
imi place mult acest pictor , iar lacrima Maddonei m-a impresionat mult de tot.
Din nou iti multumesc pentru urare si nu cred ca trebuie sa stii cand e ziua mea de nastere.Nici eu nu le stiu pe ale voastre, insa le gasesc eu pe aici. 🙂
O duminica minunata!
E foarte curajos pentru timpul acela. Ducesa slută, The Ugly , este o dovadă în acest sens. Aproape expresionist, redă grotescul așa cum e în realitate. Ei, Gabi, îmi pare rău că nu mi-am amintit exact ziua…dar bine că mi-am amintit-o la trei săptămâni, că știam că ești Vărsător, evident! Weekend frumos! 🙂
Pingback: Inocentul – 7 | Caius
Pingback: Misterul piesei lipsă « Gabriela Elena