Giovanni Bellini(c. 1430 – 29 noiembrie 1516), pictor italian renascentist

Giovanni Bellini – Lochis Madonna

Giovanni Bellini – Madonna and Child

Giovanni Bellini – Madonna with the Thumb

Giovanni Bellini - Madonna and Child

Giovanni Bellini – Madonna and Child

Giovanni Bellini - Madonna with Child Blessing

Giovanni Bellini – Madonna with Child Blessing

 

Giovanni Bellini - Madonna of the Meadow (Madonna del Prato)

Giovanni Bellini – Madonna of the Meadow (Madonna del Prato)

 

Giovanni Bellini - Madonna and Child with St John the Baptist and a Saint

Giovanni Bellini – Madonna and Child with St John the Baptist and a Saint

 

Giovanni Bellini - Pala Barbarigo

Giovanni Bellini – Pala Barbarigo

 

Giovanni Bellini - Transfiguration of Christ

Giovanni Bellini – Transfiguration of Christ

 

Giovanni Bellini - Pietà Martinengo

Giovanni Bellini – Pietà Martinengo

 

Giovanni Bellini - Pietà, (1465)

Giovanni Bellini – Pietà, (1465)

Giovanni Bellini zis și Giambellino (c. 1430 – 29 noiembrie 1516) a fost pictor italian renascentist, reprezentant al școlii venețiene. Tatăl său a fost renumitul pictor Jacopo Bellini, iar cumnatul său – cunoscutul artist italian Andrea Mantegna. Giovanni Bellini a schimbat cu totul caracterul picturii venețiene, rupând definitiv cu stilul gotic.

Tatăl pictorului, Jacopo Bellini, fost elev al lui Gentile da Fabriano (1370-1427), a fost unul dintre maeștrii picturii gotice venețiene de curte. Data nașterii lui Giovanni Bellini nu se cunoaște cu precizie, specialiștii au căzut de acord în privința anului 1430. Giovanni a fost cel de-al treilea copil al lui Jacopo, înaintea lui se născuse Nicolosia și Gentile, acesta devenind și el pictor. Giovanni, asemenea fratelui său Gentile, învață primele elemente ale picturii în atelierul tatălui său. Își încearcă talentul și în poezie, scriind câteva sonete, se consacră totuși în întregime picturii. În anul 1453, familiei Bellini i se alătură încă un pictor, Nicolosia se mărită cu Andrea Mantegna (1431-1506), care va exercita o mare influență asupra lui Giovanni.

În 1450, Giovanni are deja propriul lui atelier, la parohia San Lio. Lucrează împreună cu fratele său la câteva opere. Prima comandă serioasă o primește în anul 1464, când trebuie să realizeze un poliptic pentru biserica Santi Giovanni e Paolo din San Zanipolo. Opera a terminat-o prin anul 1468.

În anul 1470 moare Jacopo Bellini. Singurul moștenitor al atelierului este fiul cel mai mare, Gentile. În schimb, Giovanni se bucură de o popularitate tot mai mare în Veneția și, în 1479, primește sarcina să decoreze marea sală de consiliu din Palatul Dogilor. Onorariul anual al lui Giovanni Bellini este optsprezece ducați, în plus artistului i se acordă și „senseria”, un fel de privilegiu care îi asigură o sursă de venit permanentă, ca o rentă viageră. În 1483, Bellini este numit oficial pictor al Republicii Veneția și asrfel este scutit de plata dărilor pentru breasla pictorilor.

Despre viața personală a pictorului nu se știe prea mult. Se căsătorește destul de târziu, în jurul anului 1485, când avea mai mult de 50 de ani, cu Ginevra Bocheta, cu care va avea un copil. Ginevra moare însă trei ani mai târziu și curând după aceea moare și singurul lor fiu.

Arta lui Bellini datorează mult culturii dale umaniste și numeroaselor legături ale artistului cu alți creatori. În anul 1475, sosește la Veneția din Sicilia pictorul Antonello da Messina, al cărui stil cu o precizie deosebită în redarea fidelă a realității are o influență puternică supra picturii lui Giovanni Bellini. Albrecht Dürer vizitează Veneția în anul 1506 și vorbește cu mare entuziasm despre colegul său din Veneția: „Deși nu mai este tânăr, el este cel mai bun dintre toți pictorii”. Bellini este în relații apropiate cu pictorii școlii din Padova. Și oamenii de cultură contemporani lui l-au influențat.

În 1507, moare fratele său Gentile Bellini. Giovanni moștenește de la el caietele cu schițe ale tatălui lor, care îl inspiră la înnoirea stilului propriu. În același an termină ultimele picturi din sala de consiliu a Palatului Dogilor. În această perioadă, în atelierul lui Bellini lucrează pictori tineri, ca Tițian și Giorgione, care îl ajută la unele din opere.

Giovanni Bellini moare în ziua de 29 noiembrie 1516, în orașul său natal, Veneția. Este înmormântat în cimitirul de lângă biserica Santi Giovanni e Paolo.
Giovanni Bellini deschide noi orizonturi în pictura renascentistă venețiană. Creația sa a lăsat urme în operele multor alți pictori care au pornit pe urmele lui. Dintre cei mai talentați artiști ai noii generații sunt de amintit Alvise Vivarini (1446-1505), Lorenzo Lotto (1480-1556), Giorgione (1477-1510) și Tiziano (1488-1570). Toți au trecut prin atelierul lui Bellini. Cel mai important discipol al său este Tiziano, care preia după moartea lui Bellini titlul de pictor oficial al Republicii Veneția.

Influența lui Bellini depășește granițele Italiei și hotarele secolului al XV-lea. Siguranța și claritatea realizărilor lui Bellini le regăsim în unele din pânzele lui Eugène Delacroix (1798-1863); Edgar Degas (1834-1917) pictează o copie după „Alegoria sacră”.

Giovanni Bellini(c. 1430 – 29 noiembrie 1516), pictor italian renascentist


Din blogosfera.

Popateapa.Să ne rugăm de pace in lumea musulmană!Un razboi in Orientul Mijlociu ar duce la in catatclism major pe Terra!

Ioan Usca.Cairo

Cristian Lisandru.Perpetuu

Posted on februarie 4, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

 1. Mirela, stiu ca arta venetiana e preferata ta, mai ales ca ai vazut Venetia si picturile maestrilor chiar acolo unde au fost pictate!
  Pictura ta preferata trebuie s-o postez aici sa o vedem cu totii!
  Imi place mult acest artist pe care nu l-am cunoscut decat de cand calatoresc prin muzeele si expozitiile virtuale. 🙂
  Un weekend minunat!

 2. Toti renascentistii, nu numai cei foarte cunoscuti.de fiecare data descopar noi artisti si sunt surprinsa de frumusetea lucrarilor lor. 🙂
  O seara frumoasa, Cristian!

 3. Renașterea venețiană mi-e foarte dragă, ca toată arta venețiană!
  Pictura cu titlul „Alegorie sacră” este una din preferatele mele, din opera lui Bellini. Datorită acestui tablou, Bellini intră în rândul celor mai mari maeștri ai picturii. Oricum, fiecare tablou îl situează pe o înaltă culme!
  Weekend frumos, Gabi! 🙂

 4. Renascentiştii îţi încântă privirile, de fiecare dată… O zi bună să ai, Gabi!

 1. Pingback: Giovanni Cariani (c. 1490 – 1547), pictor italian « my heart to your heart

 2. Pingback: Palma Vecchio (c. 1480 – iulie 1528), pictor italian al scolii venetiene « my heart to your heart

 3. Pingback: Vittore Carpaccio (c. 1460 – 1525/1526), pictor italian « my heart to your heart

 4. Pingback: Carlo Crivelli (c. 1435 – c. 1495), pictor italian renastentist « my heart to your heart

 5. Pingback: Gentile Bellini (c. 1429 – 23 februarie 1507), pictor italian « my heart to your heart

 6. Pingback: Fra Angelico(c. 1395 – 18 februarie 1455), pictor renascentist timpuriu « my heart to your heart

 7. Pingback: Lorenzo Lotto (c. 1480 – 1556), pictor, desenator și grafician renascentist italian « my heart to your heart

 8. Pingback: Cairo « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: