Parmigianino (11 ianuarie 1503 – 24 august 1540), pictor italian

Parmigianino (11 ianuarie 1503 – 24 august 1540), nascut Girolamo Francesco Maria Mazzola in Parma, Italia, a fost cel mai influent pictor manierist italian. Tatal si unchii lui l-au invatat tehnicile picturii, iar la varsta de 16 ani, deja pictase complet un altar la biserica locala. Incepand cu anul 1520, artistul renascentist Correggio a devenit sursa sa principala de inspiratie.Specialistii cred ca tanarul artist l-ar fi asistat pe Correggio la pictarea frescelor unei biserici din Parma, unde Parmigianino ar fi finalizat un portret al papei Clement VII. Tanarul artist a incercat acolo pentru prima oara, arta lui Raphael si Michelangelo, iar stilul lui a devenit mai grandios, elegant si nobil. In urma asediului Romei din 1527, Parmigianino a fugit in Bologna si s-a reintors la Parma, unde a primit o comanda pentru a picta frescele dintro biserica.In acea perioada  At this time, conform unor insemnari, Parmigianino a devenit adept sl alchimiei, transformandu-se intrun lunatic si lucrand foarte putin la frescele pentru biserica.A ajuns la inchisoare dupa o perioad, insa a scapat.Specialistii in arta presupun ca Parmigianino  a fost primul artistitalian care a facut schite, iar lucrarile lui au influentat arta gravurii.

Parmigianino (11 ianuarie 1503 – 24 august 1540), pictor manierist italian

Tot in 11 ianuarie s-au nascut:

Carol Popp de Szathmáry(11 ianuarie 1812 – 3 iulie 1887), pictor și fotograf român.

Georgios Jakobides (11 ianuarie 1853 – 13 decembrie 1932), pictor grec.

 

Din blogosfera. Ioan Usca.Corbul Călin Hera.Festin cu Mălăele Cristian.Între focul din mine şi geamătul tău Caius.Tenebre – 6 Teo Negură.Seara ochilor mei Gabriela Elena.Dintre condimentele vieţii I.O.Flavius.Gambitul Damei. Sau alte deschideri… CELLA.To be, or not to be 🙂

Posted on ianuarie 11, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 16 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: