Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649), pictor francez

Simon Vouet – Magdalene

Simon Vouet – Portrait of Angélique Vouet (Simon’s daughter)

Simon Vouet – The Toilet of Venus

Simon Vouet – Saturn, Conquered by Amor, Venus and Hope

Simon Vouet – Diana

Simon Vouet – Father Time Overcome by Love, Hope and Beauty

Simon Vouet – The Fortune Teller

Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649)  a fost un pictor si desenator francez, care probabil e cunoscut mai bine pentru introducerea in Franta a stilului baroc italian.

Tatal lui,  Laurent era pictor in Paris si l-a invatat primele notiuni de pictura. Fratele lui Simon, Aubin Vouet (1595–1641) si nepotul lui Ludovico Dorigny (1654–1742) au fost pictori si ei. Simon si-a inceput cariera in pictura ca portretist. La o varsta frageda a calatorit in Anglia si a facut parte din anturajul  Baronului de Sancy, ambasadorul francez la Constantinople. De acolo a plecat la Venetia si in Roma in 1614.

A petrecut o perioada indelungata in Italia, din 1613 pana in 1627. A stat mai mult in Roma unde aparuse stilul baroc.A primit o  alocatie de la regele Frantei si protectorii sai incluzand familia Barberini, Cassiano dal Pozzo, Paolo Giordano Orsini si Vincenzo Giustiniani si a vizitat si alte parti din Italia: Venetia, Bologna, (unde familia Carracci avea academia lor), Genova, si Neapole. El era un academic natural care absorbea orice vedea si studia, redand totul in picturile lui.Succesul imens a lui Vouet in Roma a condus la alegerea lui ca presedinte al Accademia di San Luca in 1624. In 1626 s-a casatorit cu Virginia da Vezzo care a fost modelul pentru Madonnele lui Vouet.
In ciuda succesului lui din Roma, Vouet s-a reintors neasteptat in Franta in 1627, urmand recomandarile presante ale Ducelui de Béthunes si o convocare urgenta de la rege.

Simon Vouet – Self-portrait

Noul stil a lui Vouet a fost clar italian, importand stilul baroc italian in Franta. A adaptat acest stil la  grandoarea decorativa din era lui  Louis XIII si Richelieu si a fost numit primul pictor al Regelui. Louis XIII a comandat portrete, desene de tapiserie si picturi pentru el si Palais du Louvre,  Palais du Luxembourg si Château de Saint-Germain-en-Laye. In 1632 a lucrat pentru Cardinal Richelieu la Palais-Royal si Château de Malmaison.

In Paris, Vouet era forta proaspata care domina pictura franceza, pictand numeroase altare publice si decoruri alegorice pentru  clienti privati. Atelierul lui Vouet a fost o adevarata scoala de pictori francezi pentru generatia urmatoare.

Cel mai influent elev al sau a fost Charles le Brun, care a  organizat toata pictura decorativa din interiorul palatului Versailles si a dictat stilul oficial la curtea lui Louis XIV al Frantei, insa din gelozie l-a exclus pe Vouet din Académie Royale in 1648. Alti studenti de-ai lui Vouet au fost Valentin de Boulogne, Charles Alphonse du Fresnoy, Pierre Mignard, Eustache Le Sueur, Nicolas Chaperon, Claude Mellan si artistul flamand Abraham Willaerts. Vouet a fost prieten si cu Claude Vignon.

Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649), pictor francez

Din blogosfera.

Mirela Pete.Florile de pe lângă esențele tari

Ioan Usca.Surprize

Caius.Tenebre – 5

Cristian .Lup – Ştafetă

CELLA.hai, mă

Posted on ianuarie 9, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

 1. Mirela, imi place sa aud ca acest post ti-a adus aminte de o perioada frumoasa din studentie. 🙂
  Iti multumesc mult, mi-ai bucurat sufletul.
  O zi frumoasa si tie!

 2. Gabi, pe Simon Vouet l-am avut la un examen, aveam pictura barocă și am schimbat cu un coleg nepregătit bilețelul, că primisem Rubens, care era mult mai la îndemână, evident! Dar știi cum e hazardul, eu am luat 10 fără să-l cunosc foarte bine pe Simon Vouet, dar cunoscând stilul baroc până-n pânzele albe, iar colegul n-a reușit să-l scoată pe marele Rubens la lumină, neștiind mai nimic despre grandiosul baroc. Dar eu am rămas cu o frumoasă amintire despre Simon Vouet și îmi place chiar de atunci! O zi excelentă! 🙂

 3. Inca un pictor pe care nu-l stiam.
  Iti multumesc pentru vizita si mesaj, Cristian.
  O saptamana mai buna si mai frumoasa!

 4. CELLA, asta ma bucura si cand simt ca nu mai pot si-mi vine sa renunt, citesc cate-un mesaj ca al tau, o incurajare, o apreciere si ma simt datoare sa merg mai departe.
  Iti multumesc mult.

 5. Exprimă multă forţă artistică aceste tablouri… O seară bună, Gabi, toate cele bune şi un început de săptămână aşa cum ţi-l doreşti…

 6. azi ţi-am cam ‘cotrobăit’ prin cămările blogului
  aveam nevoie de pacea şi liniştea culorilor şi muzicii ce le-ai ‘dat-o’
  mulţumesc !, ca de fiecare dată mi-au/ mi-ai făcut MULT BINE

 1. Pingback: Claude Vignon (19 mai 1593 – 10 mai 1670), pictor si gravor francez « my heart to your heart

 2. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 50) « Blogul lui Teo Negură

 3. Pingback: Gambitul Damei. Sau alte deschideri… « GENUNCHIUL LUMII

 4. Pingback: Dintre condimentele vieţii « Gabriela Elena

 5. Pingback: Tenebre – 6 | Caius

 6. Pingback: Seara ochilor mei « Blogul lui Teo Negură

 7. Pingback: Rondul de noapte « Ioan Usca

 8. Pingback: 2011, cu noi sau împotriva noastră… «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: