Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010), pictor si grafician american

Jack Levine – The Last Waltz

Jack Levine – Opening Night, Woman with a Fan

Jack Levine – The Green Cloche

Jack Levine - Act Of Legislature

Jack Levine – Act Of Legislature

Jack Levine - Burlesque Dancer

Jack Levine – Burlesque Dancer

 Jack Levine - Man with the Stained Glass Eye

Jack Levine – Man with the Stained Glass Eye

Jack Levine - Hezekiah

Jack Levine – Hezekiah

Jack Levine - Welcome Home

Jack Levine – Welcome Home

Jack Levine - The Three Graces

Jack Levine – The Three Graces

Jack Levine - 35 Minutes from Times Square

Jack Levine – 35 Minutes from Times Square

 

Jack Levine - The Patriarch of Moscow on a Visit to Jerusalem

Jack Levine – The Patriarch of Moscow on a Visit to Jerusalem

Jack Levine - Self Portrait with Muse

Jack Levine – Self Portrait with Muse

Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010) a fost un pictor si grafician social realist american  renumit pentru satira sa despre viata moderna, coruptia politica si subiectele biblice.
Nascut din parinti lituanieni evrei, Levine a crescut in  South End din Boston, unde a observat o viata a strazii compusa din imigranti europeni si o prevalenta a saraciei si bolilor  societatii, subiecte care ii vor folosi pentru lucrarile sale. La inceput a studiat desenul cu Harold K. Zimmerman intre 1924-1931. La Harvard University intre 1929 si 1933, Levine si colegul sau Hyman Bloom au studiat cu Denman Ross. Inca din adolescenta, Levine era deja pe cont propriu ca excelent desenator. In 1932 Ross a inclus desenele lui Levine intro expozitie la Fogg Art Museum din Harvard, iar trei ani mai tarziu a lasat prin testament douazeci de desene de-a lui Levine in colectia muzeului. Primele lucrari ale lui Levine au fost influentate de Bloom, Chaim Soutine, Georges Rouault si Oskar Kokoschka. Impreuna cu Bloom si Karl Zerbe au fost asociati stilului cunoscut ca  expresionism de Boston.

Din 1942 pana in 1945 Levine a servit in armata. Dupa ce s-a eliberat din serviciul militar a pictat „Welcome Home”, un pamflet  despre aroganta puterii militare.In 1946 s-a casatorit cu pictorita Ruth Gikow si s-au mutat la New York City.

Cu o donatie Fulbright a calatorit prin Europa in 1951 si a fost foarte impresionat de lucrarile vechilor maestri, in particular de manierismul lui El Greco, care l-a inspirat sa  denatureze si sa  exagereze  formele  figurilor sale in scopuri expresive. Dupa reintoarcerea sa a continuat sa picteze subiecte biblice si din viata americana, precum si o serie de portrete de o mare sensibilitate ale sotiei si fiicei sale. In anii 1960, Levine a pictat lucrari cu subiecte politice americane, dar si subiecte internationale. Dupa moartea sotiei sale in 1980 a devenit interesat de  ebraism si a pictat teme din Vechiul Testament.

Lucrarile lui Levine se afla in colectii publice la Art Institute of Chicago, Museum of Modern Art,  Metropolitan Museum of Art,  National Museum of American Art,  Hirshhorn Museum si Sculpture Garden,  Brooklyn Museum,  Phillips Collection,  Whitney Museum of American Art,  Fogg Art Museum si National Gallery of Art. In 1973, Vaticanul a cumparat lucrarea „Cain and Abel” (1961), spre  satisfactia Papei Paul VI.

Levine a fost subiectul unui film documentar in 1989,  film intitulat „Feast of Pure Reason”.

Levine a murit in casa lui d in Manhattan pe  8 noiembrie 2010 la varsta de 95 de ani.

Jack Levine (3 ianuarie 1915 – 8 noiembrie 2010), pictor si grafician american

 

In 3 ianuarie s-au nascut:

Valentin de Boulogne (3 ianuarie 1591, Coulommiers, Seine-et-Marne – 1632), cunoscut si ca Le Valentin, a fost un pictor francez.

Carl Gustav Carus (3 ianuarie 1789 – 28 iulie 1869), pictor german.

August Macke (3 ianuarie 1887 – 26 septembrie 1914) a fost unul dintre membri marcanti ai grupului expresionist din Germania, Der Blaue Reiter (The Blue Rider).

Din blogosfera.

Călin Hera.Ciresarii mei

Ioan Usca.Un om cu har

Punctul de vedere.Craciun vs Anul Nou

Ganditor de Hamangia.Niste meseriasi ..

Elisa.Ce este grav în România

Posted on ianuarie 3, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Ganditorule, interesanta interpretarea ta si poate ca asta a fost ideea artistului.Nu avem de unde stii ce a gandit artistul cand a pictat acest tablou.Sigur e o satira. 🙂
    Nu esti banuitor deloc, cred ca menirea artistului e sa ne faca imaginatia sa zboare, nu numai sa ne transmita o imagine frumoasa sau nu.Intotdeauna se afla o poveste in spatele unei opere de arta.Asa cred.

  2. Mirela, bine ai revenit pe-aici si-ti multumesc mult pentru comentariul tau special care ne ajuta sa vedem si sa intelegem arta acestui artist contemporan cu noi si care a murit acum aproape doua luni.
    primele zile din an au fost la fel de bune si rele ca intotdeauna (in cazul meu), sper sa avem cu totii doar zile bune, sa fim mai linistiti, sanatosi, bucurosi ca traim.

  3. Parerea mea e ca este un maestru al contrastului complementar rosu-verde, tratat intr-un clar-obscur foarte subtil.
    Sper ca primele zile din an au fost bune si ca vor urma altele foarte, foarte bune! 🙂

  4. fascinant primul tablou – un fel de frumoasa si bestia!
    Intr-un lux cetos maestrul amplifica cateva dintre detaliile ce transmit la modul subtil elemente din caracterul fiecaruia: o frumoasa intr-o acceptare tacita a compromisului ce-i poate implini dezideratele, resemnata in bratele”bestiei” ce i s-a accentuat asimetria urechilor, degetele rapace, atitudinea de pradator etc.
    Banuiesc ca tabloul face parte dintr-un context satiric acelor vremuri … hm, ce banuitor sunt! :))

Lasă un comentariu