Bertel Thorvaldsen (19 noiembrie 1770 – 24 martie 1844), sculptor danez

Bertel Thorvaldsen- Christian charity

(Karl Albert) Bertel Thorvaldsen (19 noiembrie 1770 – 24 martie 1844) a fost un sculptor danez de faima internationala, care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Italia (din 1789 pana in 1838). S-a nascut in Copenhaga intro familie modesta danezo/islandeza si a fost acceptat la Academia Regala de Arte pe cand avea 11 ani. A lucrat mult alaturi de tatal sau care era cioplitor in lemn si a castigat numeroase premii si medalii la academie, ceea ce i-a permis sa calatoreasca la Roma si sa-si continue educatia. In Roma a avut un atelier de sculptura si si-a facut imediat un nume ca sculptor.

La reintoarcerea sa in Danemarca in 1838 a fost primit ca erou national si s-a construit un muzeu care sa-i gazduiasca lucrarile, Thorvaldsens Museum, la Palatul Christiansborg. Thorvaldsen a fost inmormantat in curtea muzeului.

In acea perioada a fost privit ca succesor al maestrului in sculptura,Antonio Canova.

In primavara anului 1818, Thorvaldsen s-a imbolnavit, iar in perioada convalescentei a fost ingrijit de o domnisoara scotiana,  Frances Mackenzie. Thorvaldsen i-a propus sa se casatoreasca, insa totul a fost anulat dupa o luna, deoarece s-a indragostit de alta femeie: Fanny Caspers’ insa n-a reusit sa se casatoreasca cu ea.

Bertel Thorvaldsen- Lion Monument, Lucerne

Spre sfarsitul anului 1843 i s-a interzis sa mai lucreze din motive medicale, insa a reinceput sa sculpteze  in ianuarie 1844. Ultima sa compozitie a fost o schita pentru statuia  genie facuta cu creta pe o tabla neagra. In acea seara a luat cina cu prietenii sai Adam Oehlenschläger si H. C. Andersen si se spune ca ar fi rostit despre muzeul construit : „Acum pot muri oricand, deoarece  Bindesbøll a terminat mormantul meu.”

Dupa cina a mers la Teatrul Regal din Copenhaga unde a murit subit din cauza unui anevrism. Thorvaldsen a fost ingropat in curtea muzeului sub un strat de trandafiri asa cum si-a dorit.

Thorvaldsen reprezentant de seama a perioadei neoclasice din sculptura, de fapt a devenit cel mai important artist din domeniu de dupa moartea lui  Antonio Canova in 1822, iar opera sa a fost deseori comparata cu cea a lui  Antonio Canova.

Eustache Le Sueur – Allegory of Poetry

S-a nascut in 19 noiembrie si  pictorul francez Eustache Le Sueur (19 noiembrie 1616, Paris – 30 aprilie 1655, Paris ). Pictor francez şi desenator, unul dintre cei mai importanti pictori de subiecte istorice, mitologice şi religioase din secolul al 17-lea din Franţa şi unul dintre fondatorii clasicismului francez. A fost supranumit ”francezul Raphael ”.Le Sueur a fost si unul dintre fondatorii şi profesorii Academiei Regale de Pictura si Sculptura din Paris.

Din blogosfera.

Mirela Pete.Banca și toamna

Ioan Usca.Primenire

Cristian Dima.Lumină

Cristian.Idealuri şi speranţe

Gabriela Elena.Daca am fi nemuritori…

Elisa.Chilli con carne

CELLA.buna purtare şi noi 🙂

Posted on noiembrie 19, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

 1. Gabriela, multumesc mult.
  nu m-am gandit la asta, imi place ideea unui muzeu virtual. 🙂

 2. Mirela, cam tarziu raspuns, dar nu prea mai stau pe-aici.Norocul meu e ca am o multime de fisiere cu lucrari ale pictorilor, sculptorilor si datele lor biografice, asa ca nu am decat sa editez articolele asa cum le vine randul 🙂
  Am scris in grabaa, sper ca se intelege ce spun.
  Iti multumesc, e bine si atat cat scrii.
  O seara frumoasa!

 3. Asa e.Imi plac si mie.

 4. Asa, Gabi, bucura-ne cu tot ceea ce gasesti frumos in artele frumoase! 🙂

 5. Placut sa constat ca am dat, parca, peste un muzeu virtual.

 6. Am trecut si pe la ultimele tale postari, dar se succed atat de repede, ca nu am ragaz sa comentez cum ar merita, un Corneliu Baba, un Monet sau un Rodin. Pe ”francezul Raphael”, Eustache le Sueur il stiu bine, e prezentat ca un contemporan de cinste al marilor clasici, Lorrain si Poussin. Se remarca perfectiunea desenului, care subordoneaza culoarea, asa cum se observa la toti reprezentantii curentului clasicist!
  Gabi, sa ai un weekend minunat! 🙂

 7. Ambii artisti sunt impresionanti dea dreptu’

 1. Pingback: La mulţi ani, Teo Negură! « Cristian Dima

 2. Pingback: Colecţionara de coşmaruri – 3 | Caius

 3. Pingback: Marul lui Adam si Eva « Gabriela Elena

 4. Pingback: Poveste de vis (14) « Blogul lui Teo Negură

 5. Pingback: Vise spulberate | Ioan Usca

 6. Pingback: Idealuri şi speranţe «

 7. Pingback: Daca am fi nemuritori… « Gabriela Elena

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: