Francis Bacon (28 octombrie 1909 – 28 aprilie 1992), unul din cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea

Francis Bacon – Self-Portrait

Francis Bacon (*28 octombrie 1909, Dublin – 28 aprilie 1992, Madrid) a fost un pictor britanic de origine irlandeză, unul din cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este tematizată în special suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens și de posibilitate eliberatoare. Tablourile sale instaurează o atmosferă plină de tensiune, personajele suferind acțiunea destructivă a unor forțe ce vin din interiorul sau exteriorul conștiinței. Precaritatea ființei umane este acuzată într-o lungă serie de capete de expresie, începând cu propria gamă de autoportrete. Tragismul sub care sunt înfățișate chipurile contemporanilor sau ale unor personaje istorice au la bază avertismentul pe care conștiința artistului înțelege să-l dea oricăror pericole de distrugere a valorilor umane. Dincolo de imaginile terifiante ale iraționalismului, răzbate totuși umanitatea omniprezentă și dominatoare.

Francis Bacon – Self-portrait

Francis Bacon s-a născut la 28 octombrie 1909 în Dublin (Irlanda) din părinți englezi. Cu o sănătate fragilă, suferind de astm, nu a putut urma o școlaritate normală. La vârsta de 16 ani se manifestă primele înclinații homosexuale și este izgonit de acasă de către tatăl său. Francis Bacon pleacă la Londra, unde are diverse îndeletniciri ocazionale. Sub impresia unei expoziții cu tablouri de Pablo Picasso din 1926 și a suprarealismului francez, începe să picteze – ca autodidact – primele sale tablouri. În 1927 pleacă la Berlin, unde ia contact cu operele lui George Grosz, Otto Dix și Max Beckmann. Se întreține cu lucrări de decorație interioară și ca designer. Nu manifestă niciodată dorința de a urma o școală de artă sau de a lucra în atelierul vreunui artist. Călătorește la Paris, unde vizitează expoziții ale lui Fernand Léger, Joan Miró, Max Ernst și Giorgio de Chirico.

În 1929 se stabilește la Londra, unde deschide un atelier ca decorator de interioare într-un vechi garaj din South Kensington. Acolo expune covoare, tapițerii și mobile moderne din oțel și sticlă executate după proiectele proprii. Începând cu anul 1930 se consacră definitiv picturii în ulei, inițiat în această tehnică de artistul australian Roy de Maistre.

Francis Bacon – Study After Velazquez’s Portrait of Pope Innocent X

În 1950 are loc prima expoziție personlă a lui Francis Bacon la Monte Carlo, urmată de o serie de expoziții interanționale la Londra, Veneția, New York și Paris. Începe o serie de studii asupra picturii lui Velázquez, inspirate de Portretul Papei Innocențiu X. Stilizarea pictorului este rezultatul unui proces complex în care el ia ca model fotografi de oameni și animale, fotograme din filme celebre sau imagini din documente medicale.

Francis Bacon - Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion, 1944

Francis Bacon – Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion, 1944

Începând cu anul 1964 întreține o legătură cu George Dyer, persoană de condiție joasă, dependent de droguri și alcool, care îi devine partener. În ajunul deschiderii unei expoziții retrospective la Grand Palais din Paris în 1971, Dreyer se sinucide cu o cantitate excesivă de stupefiante și alcool, fapt reflectat într-o serie de creații ulterioare ale lui Bacon. În 1975 se întâlnește cu Andy Warhol în New York, iar în 1978 cu Balthus la Roma. Renumele lui crește în acest timp, expozițiile personale și retrospective se succed la Kunsthalle (Düsseldorf, 1972), Metropolitan Museum of Art (New York, 1975), Tate Gallery (Londra, 1985), Staatsgalerie (Stuttgart, 1985), Nationalgalerie (Berlin, 1986), DOCUMENTA IX (Kassel, 1992). La vârstă înaintată trebuie să i se extirpe un rinichi bolnav, ceea ce nu îl împiedică să continue consumul de alcool. În timpul unei călătorii la Madrid cu ocazia unei retrospective Velázquez în muzeul Prado, Francis Bacon moare în ziua de 28 aprilie 1992 în urma unui infarct cardiac.

Forța creației lui Francis Bacon se exercită până în zilele noastre în operele unor artiști contemporani.

La o licitație din 14 mai 2008, tabloul său Triptych, 1976 a fost vândut pentru suma record de 87,9 milioane US-dollari.

sursa poze

Tot in 28 octombrie s-a nascut Giovanni Antonio Canal (28 octombrie 1697 în Veneţia-19 aprilie 1768 în Veneţia), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian.

Din blogosfera.

Mirela Pete.Pecha Kucha Night, Cluj-Napoca, 2010. Viața în culori

Călin Hera.Cine n-are, pisică să-si cumpere

Călin Hera.Cristian Dima, dezvăluit în Ziarul de la ora 5

Geanina.Escaladarea solo integral

Cristian.Amintiri

Cristian Dima.Interviu- Preludiu

Teo NeguraUn blog de modă veche

Ioan Usca.Dezvăluiri

Posted on octombrie 28, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

  1. Gabriela Elena, iti multumesc si eu pentru mesaj.
    Pregatesc inca un videoclip, insa nu stiu cand il voi realiza.

  2. Cel mai mult imi place ‘Urletul”, dupa Velazquez.

  3. Si pentru mine, Cristian!

  4. Mirela, e ciudata arta lui.Nu imi place in mod deosebit, insa ne fascineaza grotescul, asa cred. 🙂
    O zi buna si tie!

  5. Gabi iti multumesc pentru ca mi-ai impartasit din sensibilitatea sufletului tau, daruindu-mi la cateva articole scrise de mine, frumoase videoclipuri create de tine. 🙂

  6. Picturile acestea au o forță… foarte multă expresivitate, chiar dacă e orientată spre disperare, furie, emoții negative…

  7. E mult prea „adânc” pentru mine, trebuie să recunosc…

  8. Expresionistii sunt greu de pozitionat. Imi place Munch, si le recunosc tuturor valoarea, e o arta angajata in problematica sociala sau propria drama, cum a fost si englezul Bacon, bolnav si retras. Stiam ca se vinde foarte bine, chiar daca estetica gotescului e greu de inteles, dar fiecare curent artistic isi are rolul sau.
    O zi buna, Gabi.

  1. Pingback: Canaletto(28 octombrie 1697 – 19 aprilie 1768), pictor peisagist italian | my heart to your heart

  2. Pingback: Personalitatea zilei – Francis BaronScrieLiber | ScrieLiber

  3. Pingback: Fericirea | Caius

  4. Pingback: Geografie şi turism | Ioan Usca

  5. Pingback: Amintiri «

Lasă un comentariu