Luca Giordano (18 octombrie 1634 – 3 ianuarie 1705), pictor baroc italian
Posted by g1b2i3

Luca Giordano – Fresco in the Palazzo Medici-Riccardi, depicting Charon, Morpheus, and other characters from Greek mythology, 1684-1686

Luca Giordano – Triumph of the Medici in the clouds of Mount Olympus, fresco in the Palazzo Medici-Riccardi, 1684-1686
Luca Giordano (18 octombrie 1634 – 3 ianuarie 1705) a fost un pictor baroc italian si grafician.
Nascut in Neapole, Giordano a fost fiul lui Antonio Giordano, un pictor neremarcat. La o varsta foarte frageda, Giordano a devenit ucenicul lui Ribera la recomandarea vice-regelui din Neapole. Se presupune ca mai tarziu a lucrat sub indrumarea lui Pietro da Cortona. Si-a castigat porecla de Luca Fà-presto (Luke Lucreaza repede) inca de cand a dovedit o iuteala uluitoare in folosirea pensulei, insa se spune ca tatal lui i-a dat-o, care lovit de saracie si lacom de castig isi indemna copilul sa trudeasca cu fraza: „Luca, fà presto”. Tanarul isi asculta tatal si nu se oprea din munca decat pentru o masa in fuga, insa tatal lui ii dadea mancarea in gura in timp ce baiatul lucra. Viteza lui, atat in desen cat si in munca manuala, versatilitatea lui care ii permiteau sa imite alti pictori, i-au adus doua epitete „The Thunderbolt” (Fulmine) si „The Proteus” al picturii. Giordano a dobandit un stil aparte contopind stilurile venetian si roman. A combinat fastul ornamental a lui Paul Veronese cu schemele pline de viata, „grand manner” a lui Pietro da Cortona.Intre 1682-83 a pictat numeroase fresce in Florenta, inclusiv in domul Capelei Corsini din Chiesa del Carmine. In cladirea ocupata la inceput de palatul Medici, el a pictat tavanul din Biblioteca Riccardiana (Allegory of Divine Wisdom) si marea galerie din Palatul Medici-Riccardi.
Curand dupa moartea lui Charles in 1700, Giordano, acum instarit, s-a reintors la Neapoles. A cheltuit sume mari de bani in acte de generozitate si, in particular a fost generos cu artistii saraci. Una dintre maximele sale era ca pictorul bun este cel pe care-l place publicul, iar publicul e atras mai mult de culori decat de desen.
Giordano a avut o dexteritate uimitoare, ceea ce deseori lasa impresia de superficialitate. A lasat multe lucrari in Roma si mult mai multe in Neapole.
A pictat mult si margini la oglinzi de cristal, scrinuri si alte piese care se gasesc in palatele italiene si a fost, in aceasta forma de arta, profesorul lui Pietro Garofalo.
Cel mai bun elev al sau in pictura a fost Paolo de Matteis. Se spune ca i-a influentat in Venetia pe, Giovan Battista Langetti, Giovanni Coli si Filippo Gherardi.Alti elevi ai sai au fost Juan Antonio Boujas, Nunzio Ferraiuoli (Nunzio degli Afflitti), Ansel Fiammingo (il Franceschitto), Giovanni Battista Lama, Andrea Miglionico, Giuseppe Simonelli, Andrea Vicenti, Andrea Viso,Ferrante Amendola, Pedro de Calabria, Matteo Paccelli, Francisco Tramulles, Nicolo Maria Rossi si Anniello Rossi.
Luca Giordano a murit la Neapole in 1705.
![]() |
Luca Giordano (18 octombrie 1634 – 3 ianuarie 1705), pictor baroc italian |
Tot in 18 octombrie s-a nascut Alexei Harlamoff (18 octombrie 1842-1923), pictor rus.
Din blogosfera. Flavius Obeadă.Terifianta letargie. Lobotomie Elena.Bine zis! Cristian.De-ale chefliilor – Gicu şi Edgar Alan Poe Geanina.Apă de ploaie Caius.Spovedania Ioan Usca.Stimulente Nataşa.Consecinţă CELLA.gafă Călin Hera.Ursuletii din Shanghai ztb.ro
Posted on octombrie 18, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 18 octombrie, 18 octombrie 1634, fresce, galerie de pictura, Luca Fà-presto, Luca Giordano, Neapole, pictor baroc italian. Bookmark the permalink. 7 comentarii.
Si eu iti multumesc mult, CELLA.
Incerc cumva sa ies din mizerie si sa-i ajut ssi pe altii sa iasa si sa vada.
Acesta e un motiv pentru care inca mai rezist.
Iti multumesc pentru gandurile tale bune.E important sa stiu ca cineva se roaga pentru mine din cand in cand.
Multa sanatate si ma rog si eu pentru tine ca totul sa fie bine.
Cristian, sper saa-ti placa si pictorul rus nascut tot in 18 octombrie. 🙂
Iti multumesc.
mulţumesc frumos, Gabi, înseamnă mult gîndul tău
dacă n-ar fi poezia, muzica şi pictura nici nu ştiu cum aş trece prin ce trec
sper şi mă rog ca tu să fi bine
În ultimele zile am privit cu mare emoţie şi mare bucurie realizările unor pictori… Mi-au mers la suflet…
Pingback: Tristesse d’Hélène | Nana Marton
Pingback: Alexei Harlamoff (18 octombrie 1842-1923), pictor rus | my heart to your heart
Pingback: Culorile zâmbetului tău «