Jacob Lawrence (7 septembrie 1917 – 9 iunie 2000), pictor american

Jacob Lawrence and wife Gwen Knight

Jacob Lawrence (7 septembrie 1917 –  9 iunie 2000) a fost un pictor american casatorit cu artista Gwendolyn Knight. Lawrence s-a referit la stilul sau ca fiind „cubism dinamic”, desi spunea ca nu a fost influentat asa mult de arta franceza cat de formele si culorile din Harlem.

Lawrence este unul dintre cei mai renumiti pictori afro-americani ai secolului XX alaturi de  Romare Bearden. Lawrence avea doar douazeci de ani cand a devenit faimos pentru seria de picturi „Migration Series”. Aceste picturi descriu epic Marea Migratie a Afro-Americanilor din Sudul rural catre Nordul urban.

Jacob Lawrence – Migration

Nascut in 1917 in Atlantic City, New Jersey , Lawrence avea 13 ani cand s-a mutat impreuna cu sora lui in New York City. Mama lui l-a inscris intro clasa de arte si meserii din Harlem, in scopul de a-l mentine ocupat.Micutul Lawrence desena deseori diferite modele in creion.Chiar daca multe dintre modelele sale copiau modelul covoarelor mamei, un profesor de arta a observat potentialul urias al baiatului.

Dupa ce a terminat scoala la varsta de 16 ani, Lawrence a plecat sa munceasca intro spalatorie si o tipografie.In acelasi timp s-a inscris la o clasa din  Harlem Art Workshop si a luat lectii cu artistul afro-american  Charles Alston. Alston i-a recomandat sa urmeze si cursurile de la Harlem Community Art Center tinute de sculptorul Augusta Savage. Savage a reusit sa-i faca rost de o bursa lui Lawrence la American Artists School si un loc cu plata la Works Progress Administration. Aici a avut posibilitatea sa studieze cu artisti importanti .

Lawrence s-a casatorit cu pictorita Gwendolyn Knight pe 24 iulie 1941, studenta si ea a profesorului Savage. Au fost casatoriti pana la moartea sa in anul 2000.

sursa-artnet.com

sursa-negroartist.com

Din blogosfera.

Cristian.Noapte de foc

Mirela Pete.Cântece din frunze… de toamnă

Ioan Usca.Cartea-II

CELLA.avanT*premieră la TOAMNA din CĂMARĂ:)

Bogdan.Jurnal saptamanal (23 august – 5 septembrie 2010)

Posted on septembrie 7, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Stiu ca nu-ti place stilul.Nu ma omor nici eu prea mult dupa acest gen de arta, dar mie imi place oricum. 🙂
  La punctul 2 iti raspund ca motivul principal pentru care am facut slideshow-ul a fost acela ca ma gandeam ca lumea nu prea va avea rabdare sa priveasca picturile astea.
  Bine ca mi-ai spus, voi face o galerie cu picturile.

 2. Doua lucruri…
  1. Nu-mi place stilul, dar cred ca te-ai obisnuit deja… eu unul de acum cand spui stilul pictorului cam reusesc sa-mi fac o impresie daca o sa-mi placa sau nu, si la cat te-am batut la cap, presupun ca si tu m-ai cam invatat de acum. :))
  2. Prefer varianta cu variantele mici ale imaginilor decat slideshowul… asa acolo pot avea o imagine de ansamblu asupra tuturor picturilor si o maresc pe cea care ma atrage mai mult…

 3. Foarte bine, CELLA.
  Imi place si mie fotografia cu cei doi artisti si soti.Mult. 🙂

 4. fotografia-i SUPERBĂ
  am „luat-o” 🙂

 1. Pingback: Coasa lui Boc – In hoc signo vinces «

 2. Pingback: Cartea – III | Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: