Grandma Moses(7 septembrie 1860 – 13 decembrie 1961), artista americana naiva

Grandma Moses

Anna Mary Robertson Moses (7 septembrie 1860 – 13 decembrie 1961), mai cunoscuta ca „Grandma Moses” a fost o renumita artista americana naiva.Ea este citata deseori ca exemplu de succes in cariera artistica pe care a inceput-o la o varsta inaintata.

Moses a avut zece copii, dar cinci au murit la nastere.A inceput sa picteze la varsta de saptezeci de ani dupa ce a trebuit sa renunte la cariera sa in broderie din cauza artritei. Louis J. Caldor, un colectionar, i-a descoperit picturile in vitrina unei drogherii din New York in 1938. In 1939, un dealer de arta, Otto Kallir, a expus cateva dintre lucrarile ei in galeria sa Saint-Etienne din New York. Aceasta a adus-o in atentia colectionarilor de arta din toata lumea, iar picturile ei au devenit foarte cunoscute.A plecat sa-si expuna lucrarile prin Europa si Japonia unde a fost foarte bine primita.A continuat sa picteze mult, cererile pentru lucrarile sale nu au scazut niciodata cat timp a trait.  Grandma Moses a pictat mai ales scene de viata rurala.Unele dintre lucrari au fost folosite pe cardurile Hallmark.

Grandma Moses – A Beautiful World

Stilul ei de inceput a fost mai putin individual si mai mult realist (cunoscut ca arta primitiva), in ciuda lipsei cunostintelor de perspectiva.Multe dintre lucrarile ei de inceput in stilul realist au fost daruite membrilor familiei sale ca daruri de multumire dupa ce o vizitau.A fost o artista prolifica, pictand peste 3600 tablouri in trei decenii. Inainte de a deveni faimoasa, primea 2$ pentru un tablou mic si 3$ pentru unul mare.

In 1946 pictura ei „The Old Checkered Inn in Summer” a fost folosita ca fundal al unei campanii de publicitate pentru rujul   Primitive Red al companiei Du Barry cosmetics.

Presedintele Harry S. Truman a prezentat-o  in 1949 cu trofeul castigat din partea Clubului  Feminin National de Presa pentru realizarile sale in arta, iar  in 1951 a aparut intro faimoasa emisiune TV,  See It Now, gazduita de Edward R. Murrow. In 1952 si-a publicat autobiografia intitulata:  Grandma Moses: My Life’s History.

La aniversarea ei de 100 de ani in 1960, guvernatorul statului New York Governor a proclamat ziua  „Grandma Moses Day” in onoarea ei.

In noiembrie 2006, lucrarea ei „Sugaring Off” (1943) a fost vanduta cu suma de 1.2 milioane$.

Din blogosfera.

Cristian.Noapte de foc

Mirela Pete.Cântece din frunze… de toamnă

Ioan Usca.Cartea-II

CELLA.avanT*premieră la TOAMNA din CĂMARĂ:)

Bogdan.Jurnal saptamanal (23 august – 5 septembrie 2010)

Posted on septembrie 7, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Imi place pictura naiva, iar pe aceasta artista o admir pentru curaj.

  2. Pictura naivă are mereu ceva cald în ea… poate inocența… simplitatea…

  3. Bogdan, pacat ca nu iti plac.Sunt picturi naive, iar aceasta femeie e de admirat ca s-a apucat de pictat la o varsta inaintata, 70 de ani.

  4. Asta da diferenta… de la 2 dolari la 1.2 milioane… si totusi mie nu-mi plac picturile ei… imi aduc aminte de picturile unor copii de scoala generala. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: