Ada Zevin(3 septembrie 1918-23 septembrie 2005), artist plastic din Basarabia

Ada Zevin – Self portrait

Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, 3 septembrie 1918, Chișinău –  23 septembrie 2005) a fost un artist plastic din Basarabia, evreică de origine. A făcut parte din generația pictorilor formați în cadrul școlii de pictură românești (absolventă a Academiei de Belle Arte din București). Ada Zevin s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare.

Ada Zevin – Margaritare

Ada Zevin s-a născut la Chișinău într-o familie de profesori evrei. În anii 1925 – 1937 a urmat studii secundare la Liceul în limba română „Jeanne d’Arc” din Chișinău, iar în anul 1938 s-a înscris la Facultatea de Arte Frumoase din București urmând clasa profesorului Francisc Șirato fiind colega cu artiștii Dimitrie Sebastian, Mihail Grecu și Fira Brick. În anul 1940, dupa anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică și introducerea de legi rasiste împotriva evreilor in România, Ada Zevin s-a întors la Chișinău, pentru a-si putea continua acolo studiile la Școala republicană de arte plastice, in clasa lui Auguste Baillayre,(1879 – 1961) și a lui Max (Moisei) Gamburd. După atacarea U.R.S.S. de către Germania și aliații ei, Ada Zevin, ca evreică, a reușit să supraviețuiască, fiind evacuată în Republica Autonomă Kalmîkă și apoi în Georgia, unde a predat desenul la un liceu.

Ada Zevin – Casa cu porti galbene

Întoarsă după război la Chișinău, în anul 1945, și-a reluat acolo studiile de arte plastice avându-i profesori pe Rodion Gabrikov și pe Ivan Hazov , iar după aceea a studiat intre anii 1947- 1949 la Institutul academic de stat de arte V.I. Surikov de la Moscova , iar între 1949-1953 la facultatea de istoria si teoria artelor la Insitutul I.E.Repin din Leningrad, azi Petersburg.

Din blogosfera.

Mirela Pete. PREMII! De la Snejinka, Tano și Capi, via CELLA

CELLA.Lecţia de DANS ! 🙂

Cristian.Ia guvernul (la palme), neamule!

Ioan Usca.Criza

Călin Hera.Palmieri arabi la Shanghai

Bogdan.In cautarea sufletului pereche

arta.neonet.md

art.md

 

In 3 septembrie s-au nascut si:

Elin Danielson-Gambogi (3 septembrie 1861 – 31 decembrie 1919), pictorita finlandeza.

Joseph Wright of Derby(3 septembrie 1734 – 29 august 1797), pictor englez.

Posted on septembrie 3, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 15 comentarii.

 1. Va multumesc mult pentru aprecieri.De ceva vreme nu prea ma mai ocup de blog, dar ma bucur ca exista oameni ca dumneavoastra care apreciaza munca mea.Va multumesc din nou.

 2. Aveti un blog foarte complex si complet! Ma bucur nespus sa gasesc un amalgam de informatii utile si multe dintre ele uitate si va multumesc pentru dedicatia si sensibilitatea care o aportati la aceasta munca !

 3. Multumesc pentru observatie, am corectat.

 4. Bogdan Epureanu, ai tinut vreo data pensula in mana? Sau stii deja, inainte de a incerca sa reproduci (ceea ce difera substantial de a concepe ceva) ca te-ai descurca nu mai rau decat autorul?

 5. Pictura „Buchet in vas albastru” e postata cu picioarele in sus 🙂

 6. Bogdan, cum as putea sa ma supar daca nu-ti place un pictor?Crezi ca mie imi plac tot la fel de mult?
  Totusi, fiecare artist are ceva ce-mi place si-i admiri pe toti pentru talent si modul cum se exprima. 🙂

 7. Fara suparare, cred ca e cel mai slabut pictor pe care l-ai prezentat pana acum… poate sunt eu rau acuma, dar chiar cred ca si eu as putea sa fac ce a facut tantea asta. 🙂

 8. Cu multa placere, dragilor CELLA, SNEJINKU,CAPI, TANO.

 9. MULŢUMIM frumos şi drag
  TOŢI ! 🙂

 1. Pingback: Elin Danielson-Gambogi (3 septembrie 1861 – 31 decembrie 1919), pictorita finlandeza | my heart to your heart

 2. Pingback: Joseph Wright of Derby(3 septembrie 1734 – 29 august 1797), pictor englez | my heart to your heart

 3. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Alege mărul!

 4. Pingback: Ia guvernul (la palme), neamule! «

 5. Pingback: De unică folosinţă | Ioan Usca

 6. Pingback: Pisica subacvatică | Nataşa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: