Romare Bearden(2 septembrie 1911–12 martie 1988), pictor si scriitor american

Romare Bearden and his cat

Romare Bearden and his cat

Romare Bearden (2 septembrie  1911 –  12 martie 1988) a fost un pictor  si scriitor american.A lucrat picturi in ulei, desene si colaje, lucrarile sale facand parte din arta afro-americana.

Bearden s-a nascut in Charlotte, North Carolina. In 1929 a absolvit liceul  Peabody din Pittsburgh, Pennsylvania. Si-a completat studiile la Universitatea New York (NYU), absolvind cu diploma in stiinte si educatie.

A fost si jucator de base-ball, pasiune pentru care isi lasa studiile deoparte.Dupa ce a inceput sa se concentreze mai mult pe arta decat pe sport, tanarul a urmat cursuri de arta ceea ce l-a ajutat sa devina un important desenator si editor de arta la  Eucleian Society (o societate discreta a studentilor de la  NYU) un jurnal lunar, The Medley.

Romare Bearden – Up at Minton’s

Bearden s-a concentrat si asupra scrisului despre forma artei.A scris si publicat articole pe numeroase subiecte, a creat costume si decoruri de scena pentru companii de teatru si de balet, a ilustrat carti, a co-participat la scrierea unor carti despre arta si cultura afro-americana si a compus cantece. Bearden a crescut ca artist nu prin invatarea de noi tehnici ci datorita experientelor sale de viata. Intre 1936 si 1937 a studiat cu artistul german  George Grosz la Art Students League. O mare parte a lucrarilor lui din acea perioada redau scene din America de Sud, iar stilul lui a fost puternic influentat de muralistii mexicani, in special Diego Rivera si José Clemente Orozco.

Dupa razboi si-a schimbat complet stilul de arta pictand reprezentari abstracte a ceea ce considera ca fiind uman; in special scene din Patimile lui Iisus.

sursa poze1 si sursa poze2 pentru cei care doresc sa vada mai mult.

Din blogosfera.

Orfiv.Christine Busta (1915-1987) – Unde nu mai sunt

Nataşa.Pe alte bloguri

Ioan Usca.Zi de toamnă

Ioan Usca.Criza

Cristian.Cu B(i)anca la spinare

Mirela.Lirice…cromatice…tăcut-muzicale. Toamnele

CELLA.FIAT LUX 🙂

Bogdan.In cautarea sufletului pereche

Calin.Picăturile

Ziarul toateBlogurile.ro

Posted on septembrie 2, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. imi place cum a pictat,din cite am citit in viata a impletit pagina scrisa cu pictura frumos mai ales ca nu este la mina orcui…prima tema pictata care da impresia unui colaj este superba pentru mine….va multumesc………

  2. Stiu deja ce picturi iti plac.Era cat pe ce sa scriu in articol ca tie nu-ti plac picturile astea. 🙂
    Lui Cristian, la fel.

  3. De data asta sunt absolut de aceeasi parere cu Cristian, dar cred ca mi-ai invatat deja gusturile asa ca te asteptai. :))

  4. Cristian, nici eu nu sunt foarte incantata de arta lui, dar mie-mi place orice forma si stil de arta.de aici imi plac picturile cu scene de jazz.
    O seara linistita!

  5. Îi respect creaţia, dar trebuie să recunosc că nu este pe gustul meu. Nici nu sunt priceput în ale picturii, evident… O seară bună, Gabi!

  1. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » PREMII! De la Snejinka, Tano și Capi, via CELLA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: