Sir Edward Coley Burne-Jones (28 august 1833 – 17 iunie 1898), pictor pre-rafaelit englez

Edward Coley Burne-Jones - The Wedding of Psyche

Edward Coley Burne-Jones – The Wedding of Psyche

Sir Edward Coley Burne-Jones,  Intaiul Baronet (28 august 1833 – 17 iunie 1898) a fost un artist si designer englez asociat ultimei etape a miscarii pre-rafaelite, care a colaborat foarte strans cu William Morris intrun vast domeniu de arte decorative la Morris, Marshall, Faulkner, and Company. Burne-Jones a fost foarte implicat  in  reintinerirea traditiei artei vitraliilor din Anglia; lucrarile lui in acest domeniu includ catedrala St. Philip’s Cathedral, Birmingham, biserica St Martin’s Church din Brampton, Cumbria, biserica proiectata de  Philip Webb, All Saints, Jesus Lane, Cambridge si Christ Church, Oxford.

Lucrarile de inceput ale lui Burne-Jones sunt inspirate de arta lui Dante Gabriel Rossetti, insa in anii 1860 Burne-Jones si-a gasit stilul lui propriu.

Edward Coley Burne-Jones – Margaret Burne Jones

In afara de pictura si vitralii, Burne-Jones a lucrat in diverse mestesuguri incluzand  ceramica, bijuteriile, tapiseria, mozaicul si  ilustratii de carti, renumita  gravura in lemn de la Kelmscott Press’s Chaucer in 1896.Edward Coley Burne Jones s-a nascut in Birmingham, fiul unui galez, Edward Richard Jones, creator de rame la Bennetts Hill. Mama sa, Elizabeth Coley Jones a murit la sase zile dupa nasterea sa, el fiind crescut de tatal sau vaduv si de ingrijitoarea casei familiei,  Ann Sampson, o fata din partea locului, foarte  afectuoasa, insa lipsita de umor si neintelectuala.A urmat scoala King Edward VI din Birmingham din 1844 si  Birmingham School of Art intre 1848 si 1852, apoi a stdiat teologia la Exeter College, Oxford.La Oxford s-a imprietenit cu  William Morris ca o consecinta a interesului reciproc pentru poezie. Cei doi  studenti de la  impreuna cu un grup mic de oameni de la  Pembroke College si din alte parti, au format rapid o societate foarte restransa si   intima pe care au denumit-o  „The Brotherhood”. Membrii societatii  Brotherhood citeau  John Ruskin si Tennyson, vizitau biserici si  veneraa Evul Mediu. In acest timp, Burne-Jones a descoperit  Le Morte d’Arthur a lui Thomas Malory care a avut o mare influenta asupra lui.

Galerie de pictura Edward Coley Burne-Jones.

Sir Edward Coley Burne-Jones (28 august 1833 – 17 iunie 1898), pictor pre-rafaelit englez

sursa

Tot in 28 august s-au nascut:

John Ferguson Weir (28 august 1841– 8 aprilie 1926), pictor si sculptor american.

Morris Graves (28 august 1910 – 5 mai 2001), pictor american expresionist.

Din blogosfera. Elisa.Nepoatei mele care va veni Mirela Pete.E încă vară! E august în Grădina botanică! Ioan Usca.Raţa – II Nataşa.Uneori CELLA.ZÂMBET DRAG Elisa.Bunicii mei materni Orfiv.Nguyen Du (1765-1820) – Varietăţi Caius.Viitorul Cristian.DOR DE POEZIE Bogdan.Jurnal saptamanal (16 – 22 august 2010) Călin Hera.Ceai îndulcit cu miere spaniolă

Posted on august 28, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Cred ca asa e genul de pictura al acestui artist.
  Zic si eu ce cred. 🙂

 2. Are o tehnică ușor bizară de a realiza capul în portrete… dar ochii au ceva magic…

 3. Poate ca exista organizatii de acest fel.Cred ca exista asociatii culturale in care se citesc poezii, se viziteaza monumente istorice, case memoriale etc.
  Daca nu, ce-ar fi sa infiintezi tu una? 🙂

 4. Imi place ideea acelei organizatii… pacat ca nu mai exista asa ceva in ziua de azi (sau cel putin nu am eu cunostiinta de asa ceva). 🙂

 1. Pingback: Morris Graves (28 august 1910 – 5 mai 2001), pictor american expresionist | my heart to your heart

 2. Pingback: John Ferguson Weir (28 august 1841– 8 aprilie 1926), pictor si sculptor american | my heart to your heart

 3. Pingback: John Roddam Spencer-Stanhope (20 ianuarie 1829 – 2 august 1908), pictor englez pre-rafaelit « my heart to your heart

 4. Pingback: LUP – Amintiri «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: