Día del Amigo, Ziua Prietenilor

Día del Amigo

Ieri am citit calendarul zilei ca de obicei si am aflat despre o sarbatoare a prietenilor si prieteniei care cred ca nu ar strica sa fie celebrata si la noi dupa exemplul celor care au celebrat-o pentru prima data.Día del Amigo (Friend’s Day, Ziua Prietenilor) este o celebrare a prieteniei care se tine in fiecare an in data de 20 iulie, mai ales in Argentina si Uruguay, dar si in alte tari.

Idea pentru aceasta zi vine de la Enrique Febbraro, profesor, muzician si dentist argentinian  care a facut lobby pentru  transformarea aniversarii primei aselenizari (Pe data de 20 iulie, primul pământean, astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului „Apollo–11″, coboară pe suprafaţa Lunii, la 10:56 PM, şi rosteşte cuvintele „este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.Echipajul misiunii „Apollo–11″ a fost format din Neil Aiden Armstrong, Michael Collins şi Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr.) A sustinut ca toti oamenii de pe pamant au devenit prietenii celor trei astronauti care au pus piciorul pe luna. Prima recunoastere oficiala a zilei a avut loc dupa publicarea de catre guvernul din Buenos Aires a decretului nr. 235/79, care a autorizat celebrarea si i-a dat caracterul oficial.

In Argentina, Ziua Prietenilor este deseori o buna scuza pentru o intalnire cu prietenii, astfel ca oamenii intra in contact si se saluta cu cei mai in varsta si cu cei pe care-i vede mai rar.

Chiar daca  Ziua Prietenilor a fost intotdeauna respectata, in ultimii ani s-a transformat intrun fenomen de masa. In 2005, datorita numarului mare de mesaje intre prieteni, retelele de telefonie mobila din orasele argentiniene s-au blocat temporar. In plus, presa a remarcat ca toate locurile din cele mai multe restaurante, baruri etc. au fost rezervate in totalitate cu o saptamana inainte de aceasta zi.

In lume se mai celebreaza o zi a prietenilor, Ziua Internationala a Prieteniei, (International Friendship Day) care are loc in prima duminica din august. Traditia dedicarii unei zile in onoarea prietenilor  a inceput in SUA, in anul 1935. Treptat, sarbatoarea a castigat popularitate si astazi se sarbatoreste in multe tari.


Max Liebermann

Nu lipseste nici galeria de pictura a zilei, Max Liebermann, pictor impresionist german (20 iulie 1847 în Berlin – 8 februarie 1935).

Călin Alupi.Maison bleue

Călin Alupi (20 iulie 1906, Vancicăuţi – 19 septembrie 1988, Iaşi) a fost un desenator şi pictor, reprezentant de seamă al postimpresionismului românesc.Fiu de ţărani săraci din Basarabia, Călin Alupi va păstra din copilăria şi adolescenţa sa o dragoste profundă pentru natură şi un ataşament particular pentru oamenii şi lucrurile simple, care vor marca întreaga sa operă.

Site Călin Alupi

Evenimente ale zilei de 20 iulie:

Zborul.Ziua Aviatiei

Primii oameni pe Luna,echipajul „Apollo–11″

Din blogosfera.

Cristian.LA CAPĂT DE LINIE, SPERANŢA… (21)

Geanina.Fierbinte ca vara

Ioan Usca.Inocentul – IX

Posted on iulie 20, 2010, in aniversari, calendarul zilei, cultura, evenimente, sarbatori and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Cu tristete trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Prietena noastra din copilarie, sora noastra, e la cateva zeci de km de noi si ne vedem asa de rar…
  Iar prietenele bune, colege de scoala, nici nu mai stiu nimic de unele dintre ele. 😦
  Nici nu cred ca as vrea sa le mai intalnesc dupa atatia ani, zeci de ani.

 2. Nu pot considera astfel de situații prietenii… doar cunoștințe… acelea sunt prietenii stinse.
  Prietenia adevărată simte nevoie apropierii…

  Nu sunt încă alături de toți prietenii. Unii sunt în celălalt capăt de țară sau chiar în alt capăt de Europă… dar ținem legătura, simțim nevoia să vorbim la telefon, pe Skype… orice să știm că măcar suntem bine…

 3. Bogdan, imi place si mie aceasta sarbatoare, amandoua imi plac.Ma mir ca nu se sarbatoreste si la noi, nici macar n-am auzit de ea.
  P.S.Multumesc ca mi-ai atras atentia.Voi corecta.
  Nu m-as supara daca mi-ai spune de fiecare data cand vezi greseli fiindca nu prea recitesc ce scriu.

 4. Ai dreptate, Diana.Inca esti langa prietenii tai, dar peste ani si ani s-ar putea sa nu va mai intalniti chiar daca stati in acelasi oras.Doar va felicitati de zilele de nastere si de sarbatori.daca nu uitati. 😦

 5. Uite ca nu stiam de aceasta zi… oricum mi se pare mai interesanta decat alte sarbatori mai populare cum e Haloweenul.

  P.S.: Vezi ca ai o greseala – „Prieneniei”.

 6. O zi foarte frumoasă… însă oricum pentru prietenii adevărați ziua prieteniei e în fiecare zi.

 1. Pingback: Día del Amigo, Ziua Prietenilor - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: