Pyotr Ilyich Tchaikovsky.Lacul lebedelor

Piotr Ilici Ceaikovski, în limba rusă Пётр Ильи́ч Чайко́вский, (n. 25 aprilie, pe stil nou 7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod, azi orașul Ceaikovski – d. 25 octombrie, pe stil nou 6 noiembrie 1893, Sankt Petersburg) a fost un compozitor rus. A alcătuit simfonii, concerte, opere, balete și muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte populare și teatre muzicale.

Lacul lebedelor (rus. Лебединое Озеро, Lebedinoie ozero) este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 20).

Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. Paradoxal nu a fost primit foarte bine pe moment. Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.

Posted on mai 8, 2010, in cultura, muzica, video and tagged , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. Mirela, intradevar ati avut parte de momente de neuitat.Ce inseamna sa locuiesti intrun oras marela noi nu sunt asemenea spectacole si chiar de-ar fi,n-avem cu ce sa cumparam bilete.
  Un weekend minunat si voua!

 2. Multumesc mult,Tavi.
  O duminica minunata!

 3. Videoclipul de aici e creat de mine chiar de ziua compozitorului. 🙂
  Te imbratisez si eu.

 4. A avut si are succes.Pacat ca noi nu prea avem ocazia sa vedem astfel de spectacole.

 5. Am avut bucuria să văd Lacul Lebedelor, cu Enya și Xaba, la Cluj în interpretarea baletului rusesc din Moscova. Extraordinar, asta a fost acum doi ani. A fost ceva senzațional, teatrul era mai frumos ca oricând în acele stări în care te transfigurează numai ARTA, mai alse când e făcută genial.
  Gab, un weekend frumos! 🙂

 6. Gabi,minunata postare ,un weekend minunat 🙂
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 7. Şi ieri am urmărit videoclipul pe două bloguri cu aceeaşi plăcere. Am ascultat şi astăzi, aici de 3 ori. Mulţumiri pentru frumosul pe care ni-l oferi de fiecare dată!

  Te îmbrăţişez cu mare, mare drag!

 8. Am citit ca după moartea compozitorului, coregrafia baletului a fost modificata, chiar si partitura a suferit unele modificari.
  In noua forma, premiera a avut un succes de necontestat!
  Aceasta a fost in 15 ianuarie 1895.

 1. Pingback: Unde imi sunt cheile? « Ҩ Gabriela Elena

 2. Pingback: Sincronizare « Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: