Sărăcia

Sărăcia înseamnă o viaţă lipsită de şansele de a trăi în cadrul unui anumit standard minim de nivel de trai. Acest standard este relativ, fiind foarte diferit după ţară sau regiune. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din cadrul ONU, defineşte sărăcia ca pe un indice rezultat din raportul dintre venitul mediu pe glob pe cap de locuitor şi venitul mediu (salariul mediu) pe cap de locuitor al ţării respective.Această sărăcie atrage după sine deficienţe culturale, o lipsă de calificare şi creşterea analfabetismului populaţiei.
Sărăcia poate să fie o sărăcie absolută şi o sărăcie relativă, între aceste două forme existând forme structurale tranzitive.
Robert McNamara, un om politic american, defineşte sărăcia absolută ca o stare extremă a existenţei umane când individul în lupta pentru supravieţuire este expus la lipsuri şi umilinţe de neînchipuit, ce depăşesc fantezia lumii privilegiate.
În lume, aproape un miliard (850 de milioane) de oameni suferă de foame sau subnutriţie din care 170 de milioane de copii. La fiecare 5 secunde moare un copil de o vârstă de sub 5 ani, în total mor anual cca. 30 de miloane de oameni din cauza subnutriţiei.Cauzele sărăciei sunt:
Războaiele, sau alte conflicte militare
Structura politică (de exemplu dictatura)
Structura economică (o repartiţie inegală a venitului naţional, corupţia, datoriile mari ale statului)
Greşeli a regimului de conducere (incompetenţă, instabilitate, lipsa reformelor necesare avântului economic) care pot provoca ridicarea ratei şomajului
Catastrofe naturale (cutremure, secetă)
Epidemii
O creştere intensă a numărului populaţiei
Doi din trei români sunt la limita sărăciei.Pentru 41% dintre români, veniturile lunare le acoperă doar cheltuielile de strictă necesitate, iar alţi 25% trăiesc sub acest nivel, arată un sondaj CURS.

2010: Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. În 2008, Parlamentul European şi Consiliul au hotărât ca anul 2010 să fie Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, pentru recunoaşterea dreptului de a trăi în demnitate.

Din blogosfera.


Mirela Pete. Blogul. La aniversare, Cristian.IA CU PÂINE, MAICĂ!, Geanina.IA CU PÂINE, MAICĂ!, Elisa.Puzzle cu piese lipsă, Ioan Usca.Siniteana (fragment),

Posted on mai 5, 2010, in social, tragedie, umanitare and tagged . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

 1. Buna,Diana.
  Nu-i nimic, treci pe aici cand ai timp.
  Nici eu nu ma pot lauda ca am facut prea multe vizite, am trecut pe la tine si am vazut ca lipsesti! 🙂
  Suntem saraci, foarte saraci, in acelasi timp, unii sunt foarte bogati.Se lafaie in bogatie, lux si nu-i intereseaza decat sa le fie lor bine.Din pacate, la romani sunt multi imbogatiti peste noapte si n-ar fi nimic, chiar ar trebui admirati daca averea si-ar fi facut-o cinstit.
  Mama ta te iubeste si se ingrijoreaza cand ai probleme.Asa suntem noi, mamele.
  Iti doresc un weekend minunat!

 2. Buna Gabi.Imi pare rau ca nu am tinut legatura, dar am avut o saptamana groaznica. Mi-a placut acest articol. In jur de 78 de milioane de europeni sunt amenintati de saracie. Este o cifra de care se ingrozeste oricine. Si ce putem face?!Sefii se imbogatesc pe munca noastra, si noi primim 600 de ron salar. Acesta se poate numi salar??? Nici nu stiu ce sa simt. Bucurie ca nu sunt printre cei cu acele venituri sau tristete pentru cei care abia isi duc traiul? Sunt mame care au nascut copii bolnavi si au intrat in depresii pentru ca nu isi pot ajuta copii ca sa-i vada mari. Chiar imi amintesc de mama, care cand vedea ca sunt racita, se speria mult si nu stia, draga mea mama cum sa ma ajute mai bine. Imi dadea fructe din gradina, legume, compoturi si chiar ceaiuri. Sunt copii orfani si lasati la o parte de ceilalti. Imi amintesc de niste colegi din clasa noastra care erau de la un orfelinat.Toata clasa, si din pacate si eu, radeam si ne bateam joc de ei. Nici nu imi pot sa imi imaginez ce groaznic s-au simtit. Sunt familii care au pierdut pe cineva drag si abia mai pot pune o paine pe masa.Cate femei somere au ramas vaduve si au de crescut cate un copil? Cate? Sute de mii.Imi pare rau pentru cei care nu au avut o viata pentru secolul XX si pentru secolul XXI.

 3. Tavi, n-am citit cartea despre care-mi spui, dar am citit articole si am vazut la televizor ce inseamna foametea si moartea din cauza saraciei. 😦
  Si mai vad in jurul meu ceea ce traim in Romania noastra, nu a lor.

 4. Gabi,stai sa vezi ce inseamna FOAMEA,citeste cartyea lui Knut Hamsun,o zi linistita 😦

 5. Gabriela, e frumos cum gandesti si te felicit.La fel gandesc si eu si destul de multi dintre noi, din pacate, prea putini si nu reusim sa facem mare lucru.
  va fi mai greu si mai rau si tare mi-e teama ca oamenii se vor inrai peste masura.
  O seara linistita!Noapte buna!

 6. Mirela, saracia ii inraieste mai mult sau mai putin, dar lupta pentru putere, pentru avansarea la locul de munca,imbogatirea peste masura ii face si mai rai pe unii.inimile lor se impietresc si nu mai vad decat ce-i intereseaza.Acum nu spun mai multe,as insira multe randuri.
  Iti multumesc ca-mi apreciezi blogul si imi spui sa-l aniversez.Nu pot asta,nici nu mai exista prima postare,am sters-o din greseala si nepricepere.Nu stiam nimic despre blogging si a trebuit sa invat totul singura.Nici acum nu stiu unele lucruri,poate nu le voi stii niciodata.despre blog si wordpress. 🙂
  Macar sa vad ziua cand mi-am facut acest loc verde.

 7. E grav si va fi mai grav, din pacate.Sunt ingrijorata si mi-e teama pentru viitorul copiilor nostri, al tinerilor, al tuturor. 😦

 8. Intotdeauna au fost oameni saraci si oameni bogati.
  Important este faptul ca daca ai ajuns sa ai din punct de vedere material tot ceea ce-ti doresti, sa nu uiti ca altul nu are ce manca.
  Oricand poti ajuta.
  Nu trebuie sa vina vreo sarbatoare sau toata lumea sa-ti cunoasca gestul.
  Trebuie sa-l stie acela care a primit ajutorul tau si Dumnezeu.

  O seara placuta-ti doresc! 🙂

 9. Și pe lângă sărăcie, oamenii devin răi, tot mai răi…sau poate sărăcia îi înrăiește. Mă uimesc anumiți oameni, prieteni și rude care, fără să le fi făcut niciun rău, se retrag, se declară supărați și se îndepărtează de noi fără explicații. E trist și urât. Iar unii trăiesc într-un lux incredibil.
  Gabi, verifică prima ta postare, nu se poate să nu sărbătorești aniversarea unui blog atât de bogat în subiecte și unic, ca al tău. Așteptăm aniversarea! 😛

 10. E foarte grav ceea ce se întâmplă în jurul nostru…

 1. Pingback: Puzzle cu piese lipsă - Elisa – gradina mea de vis

 2. Pingback: Alegeri « Ioan Usca

 3. Pingback: IA CU PÂINE, MAICĂ! «

 4. Pingback: Puzzle cu piese lipsă « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: