Paul Poiret,creator de modă francez

Paul Poiret

Paul Poiret (20 aprilie 1879, Paris – 28 aprilie 1944, Paris), a fost un creator de modă francez (în franceză couturier), din Paris, care a fost în perioada sa maximă de creaţie şi succes comercial la începutul secolului 20, în timpul perioadei cunoscută ca La Belle Epoque. Poiret a mai avut un al doilea vârf al succesului între 1919 şi 1925, după terminarea primului război mondial.

Semnătura imagistică a creatorului de modă Paul Poiret a fost trandafirul, servind simultan şi ca element decorativ al creaţilor sale. Ca semnătură, pusă distinctiv pe unul din produsele sale, roza lui Poiret indica o piesă de îmbrăcăminte de care designerul era mândru. Paul Iribe, un artist grafic şi designer de bijuterii, acelaşi cu care Poiret a realizat în 1909 / 1911 broşurile manifestului său artistic, este artistul care a realizat şi eticheta comercială a lui Poiret, desenul unui trandafir, însoţit de textul lui grafic „Paul Poiret à Paris.”

Poiret era celebru în epocă pentru petrecerile fastuoase pe care le organiza. Spre exemplu, una dintre acestea, supranumită „A o mie şi doua noapte” (inspirată de povestea celor „O mie şi una de nopţi”), ţinută în noaptea de 24 spre 25 iunie 1911, a avut peste 300 de invitaţi care trebuiau să fie îmbrăcaţi în costume orientale. În cazul în care oaspeţii veneau impropriu îmbrăcaţi, ei aveau fie opţiunea de a-şi schimba hainele cu care veniseră cu haine orientale pe care gazda le furniza sau erau poftiţi să părăsească petrecerea.

Redescoperirea lui Paul Poiret în 2005

În aprilie 2005, la Paris, un comerciant de haine „vechi”, Francoise Auguet a organizat o expoziţie, urmată de o vânzare la licitaţie a 600 de haine de aceeaşi mărime, toate realizate de Paul Poiret pentru soţia sa, Denise. Toate aceste haine, aflate în excelentă condiţie, au fost păstrate pentru mai bine de jumătate de secol în dulapurile casei uneia din nepoatele lui Poiret.

Expoziţia a fost un succes remarcabil, atât ca un eveniment monden cât şi ca reuşită financiară, vânzarea producând o sumă echivalentă a peste 2 milioane de dolari americani. Întreaga garderobă a Denisei Poiret, realizată în maniera prêt-à-porter, conţinând rochii, tunici, robe, deux-pieces, pantaloni, bluze, … realizate în cele mai variate stiluri europene, exotice, antice şi moderne a uimit o generaţie care uitase sau nu ştiuse niciodată cine fusese, de fapt, Paul Poiret.

Din blogosfera.
Vladimir Başev (1935 – 1967) – Desen

Vania.Poveste din Balcani

Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 8

Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 9

I.O.Flavius.Sinceritatea bulgarului. Vămi

CELLA.Am- voie să- Am, o mică bucurie?

Posted on aprilie 21, 2010, in calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: