Victor Borisov-Musatov(14 aprilie 1870 – 26 octombrie 1905), pictor rus

Victor Borisov-Musatov - Spring

Victor Borisov-Musatov – Spring

 

Victor Borisov-Musatov - Self-portrait with his sister

Victor Borisov-Musatov – Self-portrait with his sister

 

Victor Borisov-Musatov - The Pool

Victor Borisov-Musatov – The Pool

 

Victor Borisov-Musatov - May Flowers.

Victor Borisov-Musatov – May Flowers.

 

Victor Borisov-Musatov - The Emerald Necklace, 1904

Victor Borisov-Musatov – The Emerald Necklace, 1904

 

Victor Borisov-Musatov - Two Seated Women

Victor Borisov-Musatov – Two Seated Women

Victor Elpidiforovich Borisov-Musatov (in rusa: Виктор Эльпидифорович Борисов-Мусатов), (14 aprilie 1870 – 26 octombrie 1905) a fost un pictor rus, remarcabil pentru stilul  Post-Impresionistic unic, combinat cu  Simbolism, stilul pur decorativ si realism. Impreuna cu Mikhail Vrubel e considerat creatorul Simbolismului rusesc.Victor Musatov s-a nascut  in Saratov, Rusia. Tatal sau era un mic functionar la caile ferate, nascut şerb. In copilarie a suferit un accident care i-a afectat maduva spinarii, ceea ce l-a facut sa ramana cocosat pentru tot restul vietii.

A urmat Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova  in 1890, anul urmator transferandu-se la Academia Imperiala de Arte din  Saint-Petersburg, unde l-a avut ca profesor pe Pavel Chistyakov. Clima  din  Saint-Petersburg nu i-a facut bine si s-a reintors in Moscova unde s-a reinscris la   Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura. Primele lui lucrari ca „May flowers”, 1894 au fost catalogate ca decadente de catre administratia scolii care care i-au adus critici severe  deoarece  nu facea distinctie intre fete si merii infloriti.In acelasi timp, aceleasi lucrari erau ridicate in slavi  de semenii lui care l-au considerat liderul noii miscari artistice.In 1895 a parasit din nou scoala din Moscova si s-a inscris la Scoala de Pictura a lui  Fernand Cormon din Paris. Victor a fost fascinat de arta contemporanilor sai francezi si,  in special, de picturile „Parintelui Simbolismului francez”, Pierre Puvis de Chavannes precum  si de lucrarile lui Berthe Morisot.

In 1898 Borisov-Musatov s-a reintors in Rusia si aproape imediat a cazut in ceea ce se numeste   „fin de siècle nostalgia”. A inceput sa aiba probleme cu banii care  s-au mai ameliorat in ultimii ani de viata cand colectionarii au inceput sa-i cumpere lucrarile. Raspunsul lui Musatov a constat in crearea de picturi care reprezentau  o lume  cvasi-iluzorie a nobilimii secolului al XIX-lea, cu parcurile si mosiile de la tara. Aceasta lume era partial bazata pe  modelul mosiilor printesei   Prozorvky-Galitzines Zubrilovka si partial  pe imaginatia artistului. Borisov-Musatov a a abandonat pictura in ulei pentru combinatii in  tempera, acuarela si tehnici de pastel pe care le-a gasit mai potrivite pentru efectele vizuale subtile pe care incerca sa le creeze.

Borisov-Musatov a fost membru al  Uniunii Artistilor din Rusia si unul din fondatorii Asociatiei Artistilor din Moscova.

In 1904 Borisov-Musatov a  avut o expozitie personala de succes in cateva orase din Germania, iar in primavara lui 1905 a expus alaturi de artistii Salonului  Societatii  Artistilor  Francezi, devenind membru al acestei societati.

Ultima lucrare terminata a lui  Borisov-Musatov a fost Requiem. Dedicata memoriei   Nadezhdei Staniukovich, o prietena apropiata a artistului, pictura arata evolutia lui Borisov-Musatov spre stilul Neo-clasic.

Borisov-Musatov a murit de infarct in  26 octombrie 1905 si a fost inmormantat pe malul raului  Oka River de langa Tarusa. Pe mormantul lui  e sculptura unui baiat care doarme.

Galerie de pictura Victor Borisov-Musatov.

Victor Borisov-Musatov(14 aprilie 1870 – 26 octombrie 1905), pictor rus

sursa poze

Tot in 14 aprilie s-a nascut Friedrich von Amerling (14 aprilie 1803 – 14 ianuarie 1887), pictor portretist austriac.

Din blogosfera.

îs amărâtă, zi-mi poveşti… poate , Racila – 3

Posted on aprilie 13, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

  1. Mirela, ieri am admirat tabloul primavara la noi.Am avut de umblat prin oras si am admirat primavara.Din pacate, am vazut si aspecte mai putin frumoase ale primaverii:gunoaiele lasate de oameni. 😦
    Le pupam si noi pe Enya si Serafina!

  2. Spring, sau primavara pictata cu drag! Am un album de demult, mereu ma uitam cu emotie la pictura Primavara….e chiar primavara! Si pomii si fata respira din plin primavra! Pupam pisicutele, o zi frumoasa! 😛

  1. Pingback: Alexey Bogolyubov (16 martie 1824 – 3 februarie 1896), pictor peisagist rus | my heart to your heart

  2. Pingback: Vittore Carpaccio (c. 1460 – 1525/1526), pictor italian « my heart to your heart

  3. Pingback: Racila – 4 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: