Udatul fetelor

Pierre-Paul Prud'hon - The King of Rome

Pierre-Paul Prud'hon - Venus Bathing or Innocence

Astazi am fost la cimitir cu ai mei si cand am ajuns la bloc am vazut doi prichindei cu udatul.Bineinteles ca m-au udat si pe mine si le-am dat oua rosii.Pentru cei care nu stiu, udatul sau stropitul fetelor e un obicei de Pasti din Ardeal.

A doua zi de Pasti, in Ardeal exista obiceiul ca baietii sa mearga cu udatul la fete.Adica merg cu o sticluta cu parfum si le parfumeaza pe fete.Inainte de a le stropi, baietii spun o poezioara care suna cam asa.”Am auzit ca aveti in gradina o floare.Imi dati voie s-o ud?”Acest obicei este si de Pastele ortodox.In ultima perioada, baietii nu prea mai merg cu udatul, poate doar in regiunile unde majoritatea sunt catolici.

In calendarul zilei am citit ca in 4 aprilie s-a nascut Pierre-Paul Prud’hon (4 aprilie 1758, Cluny, Saône-et-Loire – 16 februarie 1823), pictor  romantic si desenator francez, cunoscut pentru picturile sale alegorice si portrete.

Tot in 4 aprilie s-a nascut si pictorul francez  Maurice de Vlaminck.

Posted on aprilie 4, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: