Octavian Smigelschi(21 martie 1866- 10 noiembrie 1912), pictor şi grafician român

Octavian Smigelschi

Felicitari Enyei pentru premiul I la concursul de Graphic Design!

Astazi, 21 martie, e Ziua mondială a teatrului de păpuşi despre care a scris foarte frumos, Pescarusul argintiu.

21 martie, Ziua internaţională a poeziei.

Octavian Smigelschi, cunoscut şi ca Smigelschi Oktáv, (21 martie 1866, Ludoş – 10 noiembrie 1912, Budapesta) a fost un pictor şi grafician român. A studiat la Sibiu şi la Budapesta, completându-şi studiile prin numeroase călătorii peste hotare. Între 1890–1891 a activat ca profesor de desen la Schemnitz (azi Banská Štiavnica). Atras îndeosebi de pictura murală, în anul 1904 a întreprins o călătorie de studii la monumentele de artă veche din Ţara Românească, Moldova şi Bucovina, de la care s-a inspirat în executarea picturilor din numeroase biserici transilvănene (Catedrala mitropolitană din Sibiu). Ca pictor de şevalet a lucrat portrete şi chipuri de ţărani, surprinse în mediul lor obişnuit.Octavian Smigelschi s-a născut pe 21 martie 1866 în comuna Ludoşul-Mare, fiind fiul lui Mihail Smigelschi, descendent al unei familii nobile poloneze şi al Anei Sebastian, de origine aromână. Din această relaţie s-au născut încă trei băieţi Victor, Vasile şi Cornel. Mihail Smigelschi, tatăl său, s-a refugiat în Ardeal în 1850 din cauza evenimentelor revoluţionare din 1848-1849 şi este întâlnit ca notar comunal în mai multe sate din jurul Sibiului printre care se pot enumera Bungardul şi Racoviţa, stabilindu-se mai apoi în Ludoş. Victor Smigelschi, unchiul său, a fost profesor şi canonic greco-catolic la Blaj. Victor Smigelschi, fratele său, a fost arhitect.

Octavian Smigelschi a luat lecţii particulare acasă în loc să frecventeze şcoala primară, după care a urmat cursurile liceale la şcoala de stat maghiară din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1884 cu „foarte bine”, chiar dacă unele surse menţionează că „…era absorbit de pasiunile sale: lectura, muzica şi desenul.
Octavian Smigelschi începe să studieze pictura bisericească şi ca urmare execută numeroase icoane şi iconostase câştigând astfel mijloace băneşti necesare scopurilor sale. Au rămas drept mărturie acestei perioade din viaţa pictorului lucrări în diferite biserici din comunele transilvănene: Racoviţa, Sâncel, Ilva Mare, Măgura, Romos, Rodna Nouă şi Poiana Sf. Iosif, Mihalţ, Vereşmort şi Timişoara Fabrică.
Comanda de zugrăvire a catedralei ortodoxe din Sibiu i se repartizează în 12/25 aprilie 1904, în urma executării unei lucrări de probă comandate: un iconostas şi un înger în cupolă. Rezultatul lucrării de probă a fost unul sever care a dus la ambiţionarea pictorului în realizarea unei opere monumentale în catedrala sibiană „după care poate fi apreciat fără rezerve”.
„Juriul apreciază bine compoziţiunea generală a lui Smigelschi, dar detaliul de execuţiune (Sf. Fecioară) a fost găsit atât de inferior, încât inspira temeri pentru buna execuţiune a întregii lucrări”.

 

Tot in 21 martie s-au nascut :

Bartholomeus Spranger (21 martie 1546 – august 1611), pictor si desenator flamand.

Hans Hofmann(21 martie 1880 – 17 februarie 1966), pictor abstract expresionist american.

Posted on martie 21, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Anonim din Bucuresti, de ce sa-mi fie rusine?pentru ca am postat despre un artist roman de ziua nasterii lui (21 martie)si nu despre vreo „vedeta”?Daca esti un habarnist cu tupeu n-ai de unde sa stii ca am dat sursa articolului.Da click pe Octavian Smigelschi de la inceputul articolului.
  Sa-ti fie tie rusine pentru marlania si badarania ta!
  Cu oameni care gandesc ca tine nu e de mirare ca suntem vazuti asa de rau in lume.
  Sper ca esti fericit(a) dupa ce ai aruncat cu atata murdarie in mine!

 2. Ai copiat articolul integral de la wikipedia, nu ti-ar fi rusine. Specifica dracu undeva de unde l-ai luat nu te mai da smecher(a) ca ai scris tu. Cata imbecilitate….

 3. Va multumesc, domnule Serban Petre.

 4. serban petre

  a fost un mare artist,care a impletit pictura de sevalet cu cea monumentala…privitor la motivele prezentate ,imi plac toate ,…

 1. Pingback: Ziua Internaţională a Poeziei si alte evenimente ale zilei de 21 martie « my heart to your heart

 2. Pingback: Ambrosius Benson (c.1495/1500 – 1550), pictor italian renaşcentist « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: