Sfera celestiala a lui Jost Bürgi

Update:Ioan Usca:Indicii anatomice – Cuprins

La Sphère céleste de Jost Burgi

Mechanised Celestial Globe, made 1594 in Kassel, now at Schweizerisches Landesmuseum in Zurich

Jobst Burgius

Jost Bürgi sau Jobst Bürgi (28 februarie, 1552, Lichtensteig, Elvetia –  31 ianuarie, 1632), a lucrat initial la curtile din   Kassel si Praga, a fost un fauritor de ceasuri, instrumente astronomice si matematician elvetian.Jost Bürgi a fost cunoscut ca unul dintre cei mai inovatori si priceputi „mecanici” din epoca sa. S-a spus ca ar trebui considerat unul dintre astronomii de frunte din epoca sa datorita abilitatii sale fara precedent in proiectarea si construirea modelelor de mecanica celestiala.

Printre inventiile sale cele mai importante se numara si doua mecanisme care au imbunatatit acuratetea ceasurilor mecanice din acea perioada prin gradarea magnitudinii. Aceasta a permis pentru prima oara folosirea cu  ceasurilor ca instrumente stiintifice in astronomie.

Prague Astronomical Clock

Ceasul astronomic este un ceas cu mecanisme si cadrane speciale pentru afisarea informatiilor astronomice, ca de exemplu pozitiile relative ale soarelui, lunii, constelatiilor  zodiacale.Termenul se refera la orice ceas care arata in afara de orele zilei si informatii astronomice.Termenul nu trebuie confundat cu  should not be confused with cronometrul astronomic, un pendul de inalta precizie folosit in observatorii.

Astronomical clock, Prague

Ceasurile astronomice  reprezinta de obicei sistemul solar folosind un model geocentric.Centrul cadranului este  marcat cu un disc sau o sfera care reprezinta pamantul localizat in centrul sistemului solar.Soarele e reprezentat de o sfera aurie care se roteste in jurul pamantului  o data pe zi in jurul cadranului corespunzator de 24 ore.

Armillary sphere

Inainte de  aparitia telescopului european din secolul al XVII-lea, sfera  armillara a fost instrumentul principal pe care-l foloseau astronomii in determinarea pozitiilor de pe bolta cereasca. Avand o forma  foarte simpla constand dintrun inel fixat in planul ecuatorului,  armilla este unul dintre cele mai vechi instrumente astronomice.Evoluand putin, i s-a fixat transversal inca un inel in planul meridianului. Portiunile intunecoase s-au folosit ca indicii ale pozitiilor soarelui in combinatii cu divizarile unghiulare. Cand s-au combinat si cateva inele sau cercuri  care reprezentau marile cercuri ale cerurilor, instrumentul a devenit o sfera armillara.

Armillary sphere diagram

Sfera armillara este un model de sfera celestiala. Partile exterioare ale acestui mecanism sunt cateva inele din bronz care reprezinta principalele cercuri ale cerurilor.In astronomie si  navigatie,  sfera celestiala este o sfera imaginara cu o raza mare, concentrica cu Pamantul si rotindu-se pe aceeasi axa.

Musée International d'Horlogerie,La Chaux-de-Fonds

Musée international d’horlogerie

Posted on martie 3, 2010, in calendarul zilei, cultura, imagini, stiinta and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Iti multumesc mult,Cristian!
    Imi place sa calatoresc intre sfere,stele,Univers! 🙂
    Odata si odata va veni ziua calatoriei in infinit.

  2. O altă postare de nota douăzeci, aş spune… O zi bună, Gabi! În sfere înalte, ca să rămân în ton…

  1. Pingback: DIALOG CU PLOAIA «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: