Sfera celestiala a lui Jost Bürgi
Update:Ioan Usca:Indicii anatomice – Cuprins
Jost Bürgi sau Jobst Bürgi (28 februarie, 1552, Lichtensteig, Elvetia – 31 ianuarie, 1632), a lucrat initial la curtile din Kassel si Praga, a fost un fauritor de ceasuri, instrumente astronomice si matematician elvetian.Jost Bürgi a fost cunoscut ca unul dintre cei mai inovatori si priceputi „mecanici” din epoca sa. S-a spus ca ar trebui considerat unul dintre astronomii de frunte din epoca sa datorita abilitatii sale fara precedent in proiectarea si construirea modelelor de mecanica celestiala.
Printre inventiile sale cele mai importante se numara si doua mecanisme care au imbunatatit acuratetea ceasurilor mecanice din acea perioada prin gradarea magnitudinii. Aceasta a permis pentru prima oara folosirea cu ceasurilor ca instrumente stiintifice in astronomie.
Ceasul astronomic este un ceas cu mecanisme si cadrane speciale pentru afisarea informatiilor astronomice, ca de exemplu pozitiile relative ale soarelui, lunii, constelatiilor zodiacale.Termenul se refera la orice ceas care arata in afara de orele zilei si informatii astronomice.Termenul nu trebuie confundat cu should not be confused with cronometrul astronomic, un pendul de inalta precizie folosit in observatorii.
Ceasurile astronomice reprezinta de obicei sistemul solar folosind un model geocentric.Centrul cadranului este marcat cu un disc sau o sfera care reprezinta pamantul localizat in centrul sistemului solar.Soarele e reprezentat de o sfera aurie care se roteste in jurul pamantului o data pe zi in jurul cadranului corespunzator de 24 ore.
Inainte de aparitia telescopului european din secolul al XVII-lea, sfera armillara a fost instrumentul principal pe care-l foloseau astronomii in determinarea pozitiilor de pe bolta cereasca. Avand o forma foarte simpla constand dintrun inel fixat in planul ecuatorului, armilla este unul dintre cele mai vechi instrumente astronomice.Evoluand putin, i s-a fixat transversal inca un inel in planul meridianului. Portiunile intunecoase s-au folosit ca indicii ale pozitiilor soarelui in combinatii cu divizarile unghiulare. Cand s-au combinat si cateva inele sau cercuri care reprezentau marile cercuri ale cerurilor, instrumentul a devenit o sfera armillara.
Sfera armillara este un model de sfera celestiala. Partile exterioare ale acestui mecanism sunt cateva inele din bronz care reprezinta principalele cercuri ale cerurilor.In astronomie si navigatie, sfera celestiala este o sfera imaginara cu o raza mare, concentrica cu Pamantul si rotindu-se pe aceeasi axa.
Musée international d’horlogerie
- Musée International d’Horlogerie,La Chaux-de-Fonds
- Jobst Burgius
- La Sphère céleste de Jost Burgi
- Mechanised Celestial Globe, made 1594 in Kassel, now at Schweizerisches Landesmuseum in Zurich
- Armillary sphere
- Armillary sphere diagram
- Astronomical clock, Prague
- Prague Astronomical Clock
Posted on martie 3, 2010, in calendarul zilei, cultura, imagini, stiinta and tagged 28 februarie, armilla, ceasul astronomic, ceasuri, elvetian, instrumente astronomice, Jost Bürgi. Bookmark the permalink. 3 comentarii.
Iti multumesc mult,Cristian!
Imi place sa calatoresc intre sfere,stele,Univers! 🙂
Odata si odata va veni ziua calatoriei in infinit.
O altă postare de nota douăzeci, aş spune… O zi bună, Gabi! În sfere înalte, ca să rămân în ton…
Pingback: DIALOG CU PLOAIA «