Kazimir Malevici,pictor şi desenator rus
Update:Concert si vernisaj umanitar, pe 24 februarie, la Teatrul Toma Caragiu Ploiesti pentru Alexandra Comanici, o tânără din Ploieşti care suferă de o foarte rară şi gravă formă de leucemie, pentru care are nevoie de un tratament chirurgical care costa în jur de 150.000 de euro.
Kazimir Severinovici Malevici (23 februarie 1878, Kiev – † 15 mai 1935, Leningrad/Sankt Petersburg) a fost un pictor şi desenator rus, reprezentant al avangardei artistice ruse, teoretician şi propagator al suprematismului.
„Prin suprematism – scrie Malevici – înţeleg supremaţia sensibilităţii pure în artele plastice„. Malevici aşează, în cadrul golit de prezenţe sau de aluzii la lumea concretă, mărturiile sensibilităţii sale, transcrise în limbajul abstract al geometriei.
Influenţat în perioada de debut de neoimpresioniştii şi fauviştii francezi, a evoluat apoi în direcţia cubofuturistă, şi-a creat propriul stil denumit de el suprematism, pentru ca, în ultima perioadă a vieţii, să revină la pictura figurativă.
Născut la Kiev, capitala Ucrainei, provincie a imperiului rus, Kazimir Malevici a fost fiul lui Severin Antonovici Malevici, polonez de confesiune catolică, submaistru într-o fabrică de zahăr din Jampole. Mama sa, Ludoviga Alexandrovna Galinovska, era ucraineană ortodoxă, în casă se vorbea însă mai mult limba polonă. Kazimir creşte printre muncitorii de la fabrică şi ţăranii care cultivă sfeclă de zahăr. În anul 1890, familia Malevici se mută la Parchomovka, unde se află o altă rafinărie de zahăr. Kazimir, acum în vârstă de doisprezece ani, începe să fie atras de desen şi pictură. Tatăl său vede la început în această îndeletnicire o simplă distracţie şi chiar îl încurajează, dar – îşi aminteşte Malevici mai târziu – „entuziasmul dispare rapid”, deoarece la şcoală obţine rezultate din ce în ce mai proaste.
- Kazimir Malevich – Self-Portrait
- Kazimir Malevich – Suprematism. Two-Dimensional Self-Portrait
- Kazimir Malevich – Girl with a Comb in her Hair
- Kazimir Malevich – Mystic Suprematism
- Kazimir Malevich – Bureau and Room
- Kazimir Malevich – Composition with Mona Lisa
- Kazimir Malevich – Englishman in Moscow
- Kazimir Malevich – Boy
- Kazimir Malevich, 1878-1935
- Kazimir Malevich, 1878-1935
- Kazimir Malevich – Lady on a Tram Station
- Kazimir Malevich – Head of a Peasant Girl
- Kazimir Malevich – Landschaft (Der Winter)
- Kazimir Malevich –
- Kazimir Malevich –
- Malewich dishware
- Kazimir Malevich – Mower
- Kazimir Malevich – On Vacation
- Kazimir Malevich – Peasant in the Fields
- Kazimir Malevich – Portrait of I.V.Klyun (Klyunkov)
- Kazimir Malevich – Rotes Kreuz auf einem Schwarzen Kreis
- Kazimir Malevich – Running man
- Kazimir Malevich – Still Life
- Kazimir Malevich – Suprematism
- Kazimir Malevich – Suprematism (Self-Portrait)
- Kazimir Malevich – Suprematism with Blue Triangle and Black Square
- Kazimir Malevich – Suprematism
- Kazimir Malevich – Supremus 58
- Kazimir Malevich – Woodcutter
- Kazimir Malevich – Woman Torso
În anul 1893, familia se mută din nou, de data aceasta în regiunea Kievului. „Distracţia” aristică a lui Kazimir se preschimbă în pasiune. Mama sa, o femeie sensibilă, care scria versuri, îi acordă tot sprijinul, într-una din zile îl duce la un magazin de culori din Kiev şi îl lasă să-şi aleagă ce îi place. Când împlineşte 17 ani, nu mai are decât o singură dorinţă, să dea examenul de admitere la Şcoala de Arte Frumoase din Kiev. Acum însă întâmpină rezistenţa ferma a tatălui – fiul trebuie să lucreze! Când în anul 1896 familia se mută la Kursk, Kazimir se angajează ca desenator tehnic la administraţia căilor ferate, dar îşi petrece timpul liber împreună cu câţiva colegi pictând şi desenând în aer liber.
Posted on februarie 23, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged avangarda, desenator, galerie de pictura, Kazimir Malevici, pictor, rus, suprematism. Bookmark the permalink. 7 comentarii.
Mirela,mi-a parut bine ca am gasit in calendarul zilei si un artist din Est.Eram curioasa daca treci pe aici sa-ti spui parerea de specialista.Iti multumesc.
Noapte buna va dorim!
P.S.felicitari pentru galeria cu picturi de primavara!Sunt minunate!
Gabi, asta da! Malevich e unicat, seamănă puțin cu Klee, dar a creat un stil unic. E un pictor între pictori! O seară frumoasă ție și pisicuțelor tale dragi!
CELLA,iti multumesc mult.
Nici nu stii ce bine mi-e cand stiu ca am facut o bucurie cuiva.Poate ca e egoism,nu stiu,dar ma simt minunat!
şi este o seară minunată, întregită profund, undeva în adâncul sufletului meu şi în vis acolo unde e mereu
visele şi amintirile sunt singurele bogăţii, pe ele le purtăm mereu cu noi, nu are şi nu poate cum să ni le ia nimeni
doar uitarea aia mai puţin bună 😉 pe care sper să nu o cunosc
nici nu-ţi mai mulţumesc
sunt copleşită
Draga CELLA,iti multumesc si eu.
Mai am ceva pentru concurs,un articol mai vechi https://g1b2i3.wordpress.com/2009/04/20/cellapentru-tineo-calatorie-in-sankt-petersburg/ pe care-l pregatisem inca de dimineata.
O seara linistita!
eiii… DA!!!
minunatul şi minunile lui
MINUNĂŢIE, mie… ştii că-l ador, n-am eu cuvinte, doar satisfacţia şi plăcerea de a-l (re)vedea (şi)aici
mulţumesc, Gabi, mi-ai făcut dupăamiaza frumoasă
Pingback: David Burliuk (21 iulie 1882 – 15 ianuarie 1967), pictor avangardist ucrainean « my heart to your heart