Arderea pe rug a lui Giordano Bruno

Am citit in calendarul zilei ca in 17 februarie 1600, Giordano Bruno, filosof renascentist italian, a fost ars pe rug din ordinul Inchiziţiei si am dorit sa stiu mai multe fiindca am uitat ce invatasem la scoala.

Mur

Ce este rugul?  DEX online :RUG1, rugi. s.m. 1. Tulpina (târâtoare) a unor plante. 2. Mur1. 3. Măceș. 4. Compus: rug-de-munte sau rug-de-zmeură = zmeur. – Lat. rubus.

RUG2, ruguri. s.n. Grămadă de lemne pe care se ardeau, în antichitate, jertfele sau morții și, în evul mediu, condamnații la moarte. – Lat. rogus (după rug1).

RUG s. v. curpen, măceș, mărăcine, mur, roză, salcâm, spin, trandafir, trandafir sălbatic, vrej, zmeur, zmeurar.

Arderea pe rug, o metodă de execuţie la moarte a fost aplicată din Evul Mediu timpuriu până în ultima perioadă a acestei ere (secolul al XV-lea–secolul al XVI-lea). Sentinţa era dată de inchiziţie, fiind astfel executaţi cei învinuiţi de vrăjitorie sau erezie. Dacă osânditul recunoştea vinovăţia faptei sale, atunci călăul îl strangula înainte de aprinderea rugului sau i se legau saci cu praf de puşcă pentru a simula focul Sodomei care, după Biblie, ar fi ars sub o ploaie de foc. Vrăjitoarele erau arse pe rug pentru ca sufletul lor să ajungă în rai.

Francisco de Goya.The Inquisition Tribunal

Inchiziţie (lat. inquisition – cercetare) este o formă a justiţiei în epoca timpurie a Evului Mediu, această formă diferă de „dreptul roman”, prin forma de acuzare, aplanarea controverselor, într-un proces intentat de inchiziţie („ex officio“) erau prezentate metodele ca servind interesele obşteşti şi salvarea sufletului acuzatului.

Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania – d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog şi filosof umanist italian din epoca Renaşterii. Condamnat şi ars pe rug de Inchiziţie pentru concepţia sa panteistă(Panteism. Doctrina că totul este Dumnezeu, spre deosebire de doctrina că Dumnezeu este totul. Ambrose Bierce – Dicţionarul Diavolului) şi pentru convingerea asupra infinităţii lumii, considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului.

Giordano Bruno s-a născut la Nola în provincia Campania din sudul Italiei, adevăratul său nume era Filippo. Şi-a luat numele de Giordano când a devenit călugăr dominican în mănăstirea „San Domenico” din apropierea oraşului Napoli. În 1572 a devenit preot. În mănăstire studiază filosofia lui Platon şi Aristotel precum şi operele teologice ale lui Toma din Aquino. Este atras însă şi de scrierile ermetice de origine egipteană şi elenistică, care circulau în acel timp. Fiind încă din tinereţe un gânditor liber şi un non-conformist, care nu se împăca cu regulile stricte ale ordinului călugăresc, este nevoit în 1575 să fugă din mănăstire, pentru a scăpa de acuzaţiile de erezie ce îi erau aduse.

În 1591 acceptă o invitaţie a nobilului veneţian, Giovanni Moncenigo, şi revine în Italia, la Veneţia, unde dă lecţii ca profesor particular, este însă arestat de Inchiziţie, care îl extrădează la Roma. După şase ani de detenţie, în care timp este supus la nesfârşite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral şi erezie, este adus în faţa tribunalului inchizitorial, prezidat de cardinalul Bellarmino. Refuzând să-şi abjure convingerile, este condamnat pentru erezie şi ars pe rug la 17 februarie 1600 în piaţa „Campo dei Fiori” din Roma. Toate operele sale au fost interzise şi, în 1603, au post puse la index („Index librorum prohibitorum”). Împreună cu constrângerea lui Galileo Galilei de a-şi abjura public în 1633 propriile convingeri, condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai întunecate ale Contrareformei catolice. La locul martiriului său, în piaţa „Campo dei Fiori”, administraţia oraşului Roma i-a ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicată libertăţii de gândire.

Patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan-Paul II, şi-a exprimat „profunda durere”, regretând eroarea comisă prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno. Gândirea sa a influenţat filosofia din timpurile ce i-au urmat, în special pe filosoful olandez Baruch Spinoza, care în secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii.

Posted on februarie 17, 2010, in calendarul zilei, cultura, imagini, istorie, religie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Niciodata nu am inteles de ce Inchizitia a facut atat rau in numele lui Dumnezeu.
  Care Dumnezeu?Sigur ca nu cel care ne iubeste.
  Din pacate,in numele Domnului mai au loc si astazi destul de multe crime. 😦

 2. Numai atrocitati au fost comise, in epoca medievala, in numele lui Dumnezeu si al religiei de catre niste dictatori habotnici ca cei ce alcatuiau Inchizitia. Giordano Bruno a fost unul dintre multii oameni pe care gandurile si ideile lor neconforme cu dogmele bisericesti ale vremii i-au condus spre moarte.

 3. Din pacate,citim si auzim destul de des astfel de povesti.
  Ce se intampla apoi cu oamenii aceia?Raspunde cineva pentru distrugerea unei vieti prin minciuna,defaimare?
  Pentru bani o fac/Pentru notorietate/
  Cred ca-n cele din urma vor plati cumva.

 4. astazi, asa zisi eretici nu se mai ard pe rug. ci li se fura viata de-a dreptul prin inscenari injositoare si defaimari in media.
  deci nu s-a schimbat nimic de atunci.

 5. Mirela,multumesc pentru incurajare.Am vazut ca te-ai inscris la concurs si-ti doresc succes!
  Poate ma voi inscrie si eu,depinde de mai multe.Am raspuns Bellei mai sus.
  O zi deosebita si spor la lucru!
  Salutari Enyei si Serafinei de la mine si blanitele torcatoare!
  Miau,miau,miau!

 6. Belle de Jour,imi plac calatoriile,istoria,cultura….
  Mai trebuie ceva ca sa pot participa la concurs.Pe scurt,nu am dispozitia potrivita,sanatate nu e grozava,n-am inspiratie,n-am chef nici macar de ceea ce-mi place.
  Salutari si pupaturi pisicesti pentru Sakura! 🙂

 7. Zbuciumată pagina de istorie, Gabi!
  Ar fi bine sa participi si tu la concurs, scrii frumos, abordezi subiecte culturale, lasa-te atrasa de Belle, ce zici? Eu m-am inscris!
  O seara frumoasă ție și blănițelor, miauuu!

 8. mda
  uitasem de istoria scrisa din unghiul acesta
  🙂
  dar..iti plac calatoriile, istoria si cultura Gabi
  🙂
  salutari la fete
  🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: