Picturile lui Henry Fuseli(7 februarie 1741 – 17 aprilie 1825), pictor si desenator englez

Henry Fuseli-Silence

Henry Fuseli (in germana: Johann Heinrich Füssli, 7 februarie 1741 –  17 aprilie 1825) pictor si desenator  englez de origine germano-elvetiana, a scris despre arta.S-a nascut  in Zürich, Elvetia,  fiind al doilea copil din optsprezece. Tatal sau, Johann Caspar Füssli, a fost pictor portretist si peisagist si autorul  cartii, „Vietile pictorilor elvetieni”. A avut intentia sa-si indrepte fiul spre biserica si l-a trimis sa urmeze  Colegiul Caroline din Zurich, unde a primit o educatie clasica excelenta.

Henry Fuseli-The Nightmare

In 1761 Fuseli a fost obligat sa paraseasca tara din cauza unor probleme si a ajuns mai intai  in Germania, apoi  , in 1765,  a vizitat Anglia unde si-a castigat existenta din scris.Cunoscandu-l pe  Sir Joshua Reynolds, i-a aratat  cateva dintre desenele sale, acesta sfatuindu-l sa se dedice intrutotul artei. In 1770 a plecat intrun pelerinaj in Italia unde a ramas pana in 1778, acolo si-a schimbat numele din  Füssli in Fuseli pentru ca suna mai bine in italiana.

The Artist Moved by the Grandeur of Antique Fragments

In 1779 s-a reintors in Anglia unde il astepta sarcina de-a organiza faimoasa sa Galerie  Shakespeare. Curand a devenit membru al Academiei Regale, iar doi ani mai tarziu a fost promovat academician.

Galerie de pictura Henry Fuseli.

Posted on februarie 7, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Mirela,multumesc pentru explicatii.Cred ca ar fi bine sa-mi intre in cap tot ce spui despre fiecare stil din arta.Nu e de=ajuns sa recunosc o pictura renascentista ,impresionista sau cubista,mai trebuie sa stiu si ceva despre aceste stiluri.
  Imi plac si mie aceste desene si cred ca fotografii s-au inspirat de la pictori.
  Mirela,ma simt mandra cand spui ca videoclipul a avut succes!Sper ca si urmatoarele sa fie reusite! 🙂
  Ai retinut destul de bine numele fetelor.Kitty sau Baba,babuta 9asa a i-a zis baiatul nostru cel mic) si Pitica,Piticuta plangareata etc. (tot el a botezat-o asa).
  Va dorim o seara frumoasa si salutari pisicesti Enyei si Serafinei!

 2. Tavi,cateva dintre picturi sunt deosebite!Frumoase sunt toate,imi place cel mai mult „Silence”,prima pictura.
  O seara linistita!

 3. Un mare desenator! Clasicii subordoneaza culoarea, desenului….sunt exact opusul impresionistilor, pentru care totul e subordonat culorii, luminii, impresiei si alaturarilor cal-reci….uneori ma gandesc ca picturile clasiclor sunt ca niste lucrari elaborate de gafica in clar-obscur. Cat de diferite sunt stilurile si preferintele de la o epocă la alta!
  Gabi, a avut un mare succes videoclipul tau, ma bucur! O zi cât mai buna tie, Batrânicii Kity și Piticuței! (am reținut bine!? Sper ca da!)

 4. Gabi,wow,ce faine sunt picturile acestui pictor pe care nu-l stiam,sarutmana,o duminica minunata 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: