Pictori nascuti in 4 februarie

Octav Băncilă-Autoportret

Octav Băncilă (4 februarie 1872, Botoşani –  3 aprilie 1944, Bucureşti) a fost un pictor realist român şi activist politic de stânga.

A fost fiul lui Vasile Băncilă şi al Profirei, născută Neculce, descendentă a cronicarului. Rămas orfan la vîrsta de patru ani, şi-a petrecut copilăria în casa surorii mai mari, Sofia, căsătorită la Iaşi cu Ioan Nădejde, unul dintre fondatorii revistei Contemporanul. Octav Băncilă a urmat şcoala primară şi două clase la Liceul Ştefan cel Mare, după care în 1887, s-a înscris la „Şcoala de Arte Frumoase” din Iaşi. Anii de studii la această şcoală, unde i-a avut profesori pe Gh. Panaiteanu Bardasare şi C.D. Stahi, i-au dat posibilitatea să-şi însuşească o serioasă pregătire profesională. Între 1894–1898, şi-a continuat studiile la „Academia de Arte Frumoase” din München.

Octav Băncilă a fost profesor de desen şi caligrafie la Şcoala normală „Vasile Lupu” (1901) şi la Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, iar în perioada 1916-1937 a fost numit profesor la „Şcoala de Belle Arte” din Iaşi. În perioada 1908-1935 şi-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziţii deschise la Iaşi şi Bucureşti, singur sau alături de alţi mari artişti ai vremii, Gheorghe Petraşcu, Jean Alexandru Steriadi, Paul Verona, Ion Mateescu. În anul 1942 a participat la expoziţia colectivă a Salonului Moldovei, unde a primit Premiul Naţional.

Horatiu Dimitriu - Ciobanas

Horatiu Dimitriu – Ciobanas

Horaţiu Dimitriu – 4 februarie 1890, Târgu-Jiu, Romania  (†1926, Bucuresti, Romania).


Still Life with a Beer Mug

Fernand Léger – Still Life with a Beer Mug

Fernand Léger (Jules Fernand Henri Léger) (4 februarie 1881, Argentan/Normandia – †17 august 1955, Gif-sur-Yvette) a fost un pictor, grafician şi artist decorator francez. A fost printre primii pictori francezi care au expus public lucrări de orientare cubistă, el însuşi neaparţinând mişcării cubiste propriu zise.

Aspiră cu consecvenţă la integrarea artelor plastice în viaţa de zi cu zi, pe stradă, în oraş, în biserică. Nu a fost un pictor tipic de atelier, ceea ce l-a atras a fost aventura artistică, pentru ca în cele din urmă să atingă independenţa absolută şi reciprocă între forme, culori şi spaţiu.

Ballet Mecanique-Film de Fernand Léger.

Constantin Piliuță - Flori albe

Constantin Piliuță – Flori albe

Constantin Piliuță(4 februarie  1929, Botoşani – †2003, Bucureşti) a fost un pictor român.

Dupa ce studiază la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti (1949 – 1945), sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu, participă la cele mai de seamă manifestări colective organizate în ţară.
Constatnin Piliuţă se impune ca desenator printr-o deosebita acuitate a observaţiei, tradusă printr-o linie incisivă, purtătoare după caz de tensiuni dramatice sau de situaţii pline de umor. În pictura evoluează într-o direcţie a peisagisticii în care cultul pentru natură, pentru elementele concrete ce s -au impus cândva memoriri se împleteste cu un filon liric care domină întreg intreg materialul figurativ, într-o structura poetica inedită.A fost un creator de artă monumentală, a contribuit şi la domeniul scenografiei şi a graficii.

Recviem pentru un destin – Constantin Piliuta

Galerie de artă Constantin Piliuţă

Posted on februarie 4, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. CELLA,nu stiam de unde cunosc florile astea albastre care mi-au placut cel mai mult.Acum mi-am amintit.la tine le-am vazut.
  Sper sa nu uit data viitoare! 🙂

 2. florile „mele” 😆 ce fericită sunt oriunde şi oricând le văd
  ştiai că-l ador pePiliuţă, da? 😉

 3. Draga Mirela,n-am mai trecut ieri pe aici,incerc astazi sa trec pe la tine sa vad despre cine ai scris.Mi-ar placea sa aflam mai multe despre artistii romani,nu prea gasim pe net date despre unii dintre ei.
  Succes in ceea ce faci!
  O zi minunata!

 4. Tavi,nu numai tu ai uitat.M-am si mirat ca am gasit cateva picturi de-ale lui,nu prea sunt pe net picturi de-ale artistilor romani.
  O zi senina!

 5. Draga Sakura,ma bucur ca ai trecut pe la mine.
  Salutari de la fete! 🙂

 6. Mihai,din greseala am sters mesajul tau.era la spam.
  Voi sustine si eu campania.

 7. mihai
  Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
  Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

  Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la:
  http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

 8. Gabi, am început să ne respectăm mai mult. Bravo, Băncilă este excepțional, și Piliuță. Leger e titanic, ma rog, alte conditii, alte influente.Mă bucur că sunt și eu la al treilea roamân pictor, ca articol , si lumea începe să cunoască și altfel arta românească! O zi bună!

 9. Gabi,uitasem ca avem pa marele pictor Octav Bancila,ce inseamna timpul ,o zi minunata 🙂

 10. multumim pentriu post gabi si pentru comentarii
  🙂
  salutari fetelor
  🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: